🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak na zdravější vánoční cukroví?

ve čtvrtek 25. 11. | 15771x přečteno


Je zažitým zvykem, že na žádné vánoční tabuli nesmí chybět cukroví. Lákavá vůně tradičních receptů a slastný požitek z každého sladkého kousku. Pokud jste se dali na zdravý životní styl, nemusí vás mrzet, že si cukroví „nemůžete“ dopřát. I s přípravou zdravého cukroví si můžete vyhrát a vaše chuťové buňky neutrpí. Mrkněte s námi na tipy na zdravé a přesto dobré vánoční cukroví.

Sdílet



Jak na zdravější vánoční cukroví?

Co se v článku dozvíte?

Zdravější klasika a dieta přes Vánoce

Nejlepším receptem je střídmost. Místo klasické dávky letos upečte jen poloviční – vyhnete se tak „povinnému“ dojídání vánočních zbytků a zároveň si budete cukroví více vážit. Je tak pravděpodobnější, že se jím nebudete zbytečně přejídat.

Nezapomeňte ani na pohyb na čerstvém vzduchu. Každou pohádku pod dekou vyvažte 20 minutami na čerstvém vzduchu, procházkou s rodinou nebo třeba výšlapem s přáteli. Pohyb na čerstvém vzduchu tam prospěje nejen vašemu tělu, ale i psychické pohodě – a o tu jde o Vánocích především!

A co udělat pro to, aby klasické cukroví bylo zdravější? Pokud chcete ulehčit svému tělu, sáhněte po alternativách. Klasické recepty plné těžkých máslových krémů a se spoustou cukru jsou sice možná tradicí, přichází s nimi ale i tradiční nabírání na váze. Pod stromečkem však nemusíte z obavy o kila navíc křoupat suchary! Stačí využít některé z alternativ a tradiční recepty trošku odlehčit.  

Jak letos odlehčíte svému jídelníčku přes Vánoce vy?

Alternativy mouky do cukroví

Jak tedy na zdravější cukroví? Část mouky v tradičních receptech můžete nahradit moukou celozrnnou, špaldovou, jáhlovou či kokosovou. Jediný pozor si u jáhlové či kokosové mouky dejte na to, že jsou velice jemné, a těsto by se tak mohlo drolit. Pokud na alternativy klasické mouky nejste zvyklí, doporučujeme postupně navyšovat jejich poměr ke klasické mouce, abyste si vyzkoušeli, jak se těsto chová. Můžete také vyzkoušet upéct pokusnou várku na začátku adventu – tak budete mít při pečení na svátky jistotu, jak se s těstem pracuje a jak chutná.

U špaldové a celozrnné mouky se vůbec nemusíte bát konzistence, ale naopak zohledněte chuťové vlastnosti. Tyto mouky se dobře hodí do buchet a slaného pečiva, u cukroví by mohlo jejich přehnané množství způsobit těžkou hutnou chuť. Kokosová mouka se také nehodí do všech receptů – myslete při pečení nejen na kalorie, ale i výslednou chuť.

I malé množství alternativní mouky se ale vyplatí! Je výrazně zdravější hlavně díky obsahu vlákniny a navíc snižuje glykemický index cukroví.

Zkoušeli jste péct s mandlovou moukou? Je vhodná i pro bezlepkovou dietu!

Ořechové mouky

Klasické cukroví můžete vytvořit i z ořechové mouky. Nejvhodnější je pro tyto účely mouka mandlová, která má jemnou chuť i barvu. Mandlové cukroví navíc můžete nabídnout i „bezlepkáčům“.

Při svém poprvé se ale obrňte trpělivostí, mandlová mouka se chová trochu jinak než ta klasická. Nemá totiž v sobě lepek, který drží těsto kompaktní. To ale neznamená, že by se těsto z mandlové mouky rozpadalo! Je jen jemnější, takže byste s ním měli zacházet šetrněji. Tvarování vám možná zabere o něco více času, výsledek za to ale stojí.  

Zdravější sladidla nejen na Vánoce

Co můžete v cukroví nahradit úplně, je klasický bílý cukr. Existuje mnoho alternativ sladidel, ze kterých si vybere každý. Ale pozor, rozhodně teď nemluvíme o sladidlech umělých! Mezi přírodními sladidly se najdou lepší a hlavně zdravější alternativy.

Pokud chcete být co nejblíže klasickému cukru, můžete jej nahradit cukrem třtinovým či kokosovým, případně panelou. Sirupy (třeba rýžový, datlový nebo agávový) a med těstu dodají vláčnost. Takové perníčky si o použití medu přímo říkají! Med přitom nemusíte použít pouze k dochucení těsta, ale rovnou jako hlavní sladidlo. Jen pozor na dávkování, pokud to s medem přeženete, může cukroví ztvrdnout.

Zkoušeli jste dosladit vánoční perníčky medem?

Alternativou pro slazení je také stévie, která je rostlinným sladidlem bez obsahu sacharidů a bez kalorické hodnoty. Je tak vhodná pro diabetiky a pro ty, kteří dodržují redukční dietu. Stévie by ale měla být v kuchyni používána pouze v nižších dávkách, vzhledem k tomu, že obsahuje steviol glykosidy – to jsou látky hormonální povahy, které potenciálně mohou působit jako mutageny.

Zdravé vánoční recepty Světa plodů

A co bychom to byli za mudrlanty, kdybychom zároveň nepřidali konkrétní tipy na zdravé recepty na vánoční cukroví!  Ať už podle našeho návodu zkusíte domácí kokosové tyčinky, raw kuličky na tisíc a jeden způsob nebo netradiční kaštanové kuličky, věřte, že pravou vánoční pohodu u pohádek si užijete stejně, jako s vanilkovými rohlíčky nebo lineckým. A ještě k tomu budete mít dobrý pocit.  

Co si s námi upečete?

Recept na kokosové tyčinky

Když se řeknou kokosky, většina lidí si představí sladké kokosové hrudky. Tyto kokosky jsou však mnohem více podobné na mini kokosové tyčinky, jaké znáte ze supermarketu. Takové domácí Koko nebo Bounty.  

Budete potřebovat:

Všechny ingredience kromě čokolády rozmixujte do jemna. Pokud máte rádi sladké, přidejte do směsi 3 lžíce sirupu světlé barvy (rýžový nebo agáve). Vytvořenou hmotu vložte do obdélníkového pekáčku vyloženého pečicím papírem a naplňte jej do výšky zhruba 2 cm. Hmotu zarovnejte prsty či stěrkou dohladka. Celý pekáček dejte na 3 hodiny zatuhnout do mrazáku. Pokud nemáte dostatek místa v mrazáku, ponechejte půl dne v lednici.

Po vytažení kokosový plát nakrájejte na malé obdélníkové tyčinky a ty poté máčejte v rozpuštěné hořké čokoládě. Po namočení vyskládejte na plech a nechejte ještě jednou zatuhnout v lednici.

A jestli vás nudí bílo-černá kombinace, vytvořte kokosky s barevným vnitřkem. Do kokosové hmoty vmíchejte prášek z lyofilizovaného ovoce, nebo přihoďte do mixéru rovnou celé kusy. Vyrobíte jemně růžové malinové kokosky, fialové borůvkové nebo ostružinové dobroty, nebo třeba rovnou tropicky nasládlé kokosové překvapení s práškem z dračího ovoce? Mňam!


Jak na raw kuličky

Klasické raw kuličky jsou velmi jednoduché a rychlé cukroví, kterým si určitě ostudu neuděláte. Ba co víc – kreativně se u nich vyřádíte! Úplný základ tvoří datlová pasta a kokos nebo ořechy. Pokud nemáte datlovou pastu, můžete si pomoci namočením a rozmixováním datlí doma.  

Co vše můžete v kuličkách měnit a s čím vším si v receptu vyhrát?

Překvapení uvnitř

Kuličky můžou být bez náplně, ale o to větší překvapení to bude, když objevíte kuličku s oříškem (mandlí či lískáčem) nebo pecičkou hořké čokolády uvnitř. O trochu pracnější jsou kuličky naplněné arašídovou nebo mandlovou pastou. Z hmoty si nejprve vytvořte placičku, dejte na ni doprostřed kapku ořechového másla, spojte okraje a až poté vyválejte kuličku. Chce to trochu cviku, rozplývající se oříšková chuť za to ale stojí!

Zabalte do srdce raw kuličky mandli, lískový oříšek nebo pecku čokolády.

Koření, aroma a extrakty

Raw kuličky můžete dochutit skořicí, muškátovým oříškem, perníkovým kořením, špetičkou chilli nebo kardamomu. Jednoduše přidejte špetku koření do základového těsta a pořádně promíchejte. Pokročilejší kouzlení pak zajistí přírodní extrakty či aromata. U nich ale dbejte na střídmost. Naše aromata mají velkou sílu, a tak s nimi zacházejte v kuchyni opatrně.

Co ořechy spojí...

Datlovou pastu zahustíte jakýmkoli druhem ořechové mouky či drti. Množství závisí na tuhosti datlové pasty – Pokud dáte do kuliček více ořechové mouky nebo kousků, můžou se vám začít kuličky rozpadat. Přidávejte je proto do kuliček postupně. Ořechovou drť můžete použít i na obalení kuliček.

Zkoušeli jste už raw kuličky obalit v morinze, skořici nebo máku?

Zábavný obal

A teď přijde na řadu kreativita. Kuličky se klasicky obalují ve strouhaném kokosu, ořechové drti nebo kakau. Chcete-li mít barevné Vánoce plné sladkých chutí, obalte letos kuličky v něčem netradičním! Zelené kuličky vytvoříte pomocí moringa prášku nebo pistáciové mouky, s oranžovou pomůže skořice či prášek z červeného pomeranče, červené kuličky si získají vaše srdce díky práškům z lyo jahod nebo malin.  

Pro trošku struktury zase sáhněte po máku, quinoa kuličkách v karamelu nebo svěžích pomerančových kouscích! Tak co to letos vyhraje?

Tisíc a jedna chuť

To nejlepší na raw kuličkách je, že si je každý může upravit podle své chuti. Nic není zakázáno, nic není špatně. Vyrobíte si doma hřejivé raw kuličky s pekanovými ořechy a špetkou skořice, pochutnáte si na kuličkách s kousky slaného karamelu nebo dáte přednost svěžím kyselkavým chutím brusinek?  

Pozor si jen dávejte na to, aby to nedopadlo, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. A pokud si nejste některou kombinací jistí, nic nebrání postupnému testování a uždibování už během (ne)pečení!  

Odlište kuličky nejen barevně, ale i chutí. Ať si každý mlsouon přijde na své.

Recept na kaštanové kuličky

A když už jsme u těch kuliček… Slyšeli jste už o kaštanových kuličkách? Je to poměrně netradiční recept, určitě však stojí za vyzkoušení. Je totiž podobně jednoduchý jako raw kuličky, na vánoční tabuli ale zase přinese jinou paletu chutí.

Budete potřebovat:

  • 500 g mraženého kaštanového pyré
  • 150 g pomletých dětských piškotů
  • 100 g panely případně 8 lžic sirupu či medu
  • 125 g másla
  • pár kapek vanilkového extraktu

Kaštanové pyré nechte rozmrazit a máslo trochu změknout. Při použití tekutého sladidla přidejte do mísy o trochu více piškotů na zahuštění. Poté spojte všechny ingredience dohromady, pořádně prohněťte a tvarujte kuličky. Kuličky lehce rozmáčkněte a ozdobte je kapkou hořké čokolády nebo mandlí.  

Recept na kaštanové kuličky

Tak co, budou u vás letos Vánoce o něco zdravější, nebo se vrhnete do přípravy klasických vánočních receptů, jako je znali naši prarodiče? Ať tak či tak, nezapomeňte, že Vánoce jsou především o tom být v pohodě a užívat si hřejivou atmosféru. A jestli u toho budete zobat oříšky, nebo cukroví už je skoro jedno.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?