Proč se siřičitany do potravin přidávají?
V některých potravinách se siřičitany mohou nacházet i přirozeně – například ve víně nebo v pivu, kde jsou siřičitany produktem kvasinek. Siřičitany mají antioxidační a antimikrobiální účinky, přidávají se proto do potravin z několika důvodů:
- snižují riziko kažení potravin
- zamezují množení bakterií
- zpomalují proces hnědnutí ovoce a zeleniny
- mají bělící efekt
- zlepšují vlastnosti mraženého pečiva
V sušeném ovoci můžeme najít čtyři druhy siřičitanů, a to oxid siřičitý (E220), siřičitan sodný (E221), disiřičitan sodný (E223) a hydrogensiřičitan draselný (E228). Přijatelná denní dávka siřičitanů je 0–0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.
Jak probíhá síření ovoce?
Siřičitany mají podobu prášku, který se rozpustí v určeném množství vody. V tomto roztoku se pak čerstvé ovoce namáčí 5–15 minut v závislosti na velikosti kousků. Po vyjmutí z roztoku se voda z ovoce nechá odkapat a následuje proces sušení. Sířené ovoce poznáte na první pohled – je krásně barevné, někdy až nezdravě. Poctivé ovoce sušené na slunci přirozeně hnědne, což jde vidět například u našich sušených meruněk. Pamatujte: jen ty tmavé jsou ty pravé!

Vliv siřičitanů na naše zdraví
Pro většinu lidí není konzumace sířených potravin nebezpečná, u citlivých jedinců však může dojít k alergické reakci, která se projeví vyrážkou na pokožce nebo obtížemi s dýcháním. V krajním případě může reakce vyvolat astma nebo anafylaktický šok.
Siřičitany mají i další negativní účinky:
- snižují krevní tlak
- dráždí žaludek
- nejsou vhodné pro děti

Proč u nás nenajdete sířené ovoce?
Naše ovoce je nesířené, snažíme se zachovat sušenou surovinu v co nejpřirozenějším stavu. Suroviny dozrávají na sluníčku a sklízí se až plně vyzrálé plody, které jsou sladké a šťavnaté, proto není potřeba je vylepšovat sířením ani doslazováním. Jedinou nevýhodou nesířeného ovoce je kratší doba minimální trvanlivosti. Naštěstí naše suroviny neleží dlouhé roky v regálech obchodních řetězců – na sklad nám dorazí vždy čerstvé a hned putují rovnou k vám, není proto potřeba je sířit.
Nejoblíbenější nesířené ovoce Světa plodů
Čtěte také

Jak chytře použít superpotraviny? Máme tipy na využití v kuchyni
14.05.22 | 210x přečteno | 5 minut

Přírodní vitamínové doplňky stravy: vsaďte na gumídky!
12.05.22 | 171x přečteno | 7 minut