Lyofilizace je proces vysušení a odstranění vody z ovoce za extrémně nízké teploty a tlaku. Výsledkem jsou mrazem sušené jahody, maliny nebo jakékoliv jiné ovoce, které je vzhledově velmi podobné tomu čerstvému, avšak má mnohem nižší hmotnost a dokonale křupavou konzistenci. Mrazem sušené ovoce tak vydrží několikanásobně déle, než ovoce čerstvé.
Proč právě lyofilizované ovoce?
Jak mrazem sušené ovoce použít?
Ovoce si zachovává si původní barvu, chuť i vůni.
Zachovává si vitamíny i minerály čerstvého ovoce.
Je bez přidaného cukru nebo jiných aditiv.
Lyofilizované ovoce je snadno skladovatelné a trvanlivé.
Mrazem sušené plody je možné je částečně rehydratovat pomocí vody téměř do původního stavu a vychutnat si je v domácí limonádě!
Ovoce si křupněte samostatně jako zdravou a lehkou svačinku.
Hodí se i jako součást ovesné kaše, müsli nebo granoly.
Mrazem sušené ovoce se hodí na zdobení koláčů či dortů.