60 minut
(+ 2 hod kynutí)
8–10 porcí
Bez lepku
Co budete potřebovat?
Na chleba:
- 250 g mandlové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 30 g lněného semínka
- 20 g sezamového semínka
- 2 lžíce chia semínek
- 35 g psyllia
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 10 g soli
- 250 g vody
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce medu
Na pomazánku:
- 4 vajíčka
- 1 lžíce pomazánkového másla
- 1 lžíce majonézy
- čerstvá petržel
- sůl
Postup
Obdélníkovou formu na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Ovesné vločky společně s lněným semínkem rozmixujeme najemno a všechny suché suroviny smícháme ve velké míse. Použít můžete nejen lněné a sezamové semínko – pokud máte rádi domácí chléb křupavější, klidně sáhněte i po slunečnicovém nebo dýňovém. Přidáme tekuté suroviny a vše důkladně promícháme.
Z těsta vytvoříme oválný bochánek, který přendáme do formy. Chléb přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odležet, aby hezky nakynul. Mezitím se můžeme vrhnout na přípravu pomazánky.
Bezlepkový chleba pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut.
Vajíčková pomazánka
Zatímco těsto na chleba v tichosti kyne, můžeme se pustit do přípravy vajíčkovky.
Vajíčka uvaříme natvrdo (tedy zhruba 10–12 minut, podle velikosti), oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pomoci si můžeme i struhadlem a nastrouhat vejce nahrubo.
V misce smícháme pomazánkové máslo a majonézu s petrželí a solí. Přimícháme vajíčka a máme hotovo! Jednoduché, že?
Pomazánkové máslo můžeme také nahradit tvarohem nebo zakysanou smetanou. Místo petržele se skvěle hodí čerstvý kopr.
Pak už jen počkáme, než nám domácí bezlepkový chleba vychladne, nakrájíme na tenké plátky, namažeme bohatou vrstvou vajíčkové pomazánky, ozdobíme čerstvou jerní cibulkou nebo klíčky. A můžeme debužírovat.
Recept a foto: @michaela_foodphoto