DOPRAVA jen za 25 Kč 😮 👉 Jen do čtvrtka do všech výdejních míst! 🚚

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Bezlepkový semínkový chléb s vajíčkovou pomazánkou

ve středu 22. 2. | 5236x přečteno


Zpomeňte na rozpékané polotovary ze supermarketu plné éček a upečte si doma zdravý a bezlepkový semínkový chléb! Semínka jsou plná vlákniny, takže podporují zdravé zažívání. A co k němu? S poctivou vajíčkovou pomazánkou tvoří domácí bezlepkový chléb nerozlučnou dvojku, za kterou vám utrhají ruce děti i návštěva!

Sdílet



Bezlepkový semínkový chléb s vajíčkovou pomazánkou
60 minut
(+ 2 hod kynutí)
8–10 porcí
Bez lepku

Co budete potřebovat?

Na chleba:

Na pomazánku:

  • 4 vajíčka
  • 1 lžíce pomazánkového másla
  • 1 lžíce majonézy
  • čerstvá petržel
  • sůl
semínkový chléb s vajíčkovou pomazánkou

Postup

Obdélníkovou formu na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou

Ovesné vločky společně s lněným semínkem rozmixujeme najemno a všechny suché suroviny smícháme ve velké míse. Použít můžete nejen lněné a sezamové semínko – pokud máte rádi domácí chléb křupavější, klidně sáhněte i po slunečnicovém nebo dýňovém. Přidáme tekuté suroviny a vše důkladně promícháme. 

Z těsta vytvoříme oválný bochánek, který přendáme do formy. Chléb přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odležet, aby hezky nakynul. Mezitím se můžeme vrhnout na přípravu pomazánky.

Bezlepkový chleba pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut.

domácí semínkový chléb
Domácí semínkový chléb zvládnete podle naše receptu levou zadní.

Vajíčková pomazánka

Zatímco těsto na chleba v tichosti kyne, můžeme se pustit do přípravy vajíčkovky.

Vajíčka uvaříme natvrdo (tedy zhruba 10–12 minut, podle velikosti), oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pomoci si můžeme i struhadlem a nastrouhat vejce nahrubo.

V misce smícháme pomazánkové máslo a majonézu s petrželí a solí. Přimícháme vajíčka a máme hotovo! Jednoduché, že?

Pomazánkové máslo můžeme také nahradit tvarohem nebo zakysanou smetanou. Místo petržele se skvěle hodí čerstvý kopr.

vajíčková pomazánka

Pak už jen počkáme, než nám domácí bezlepkový chleba vychladne, nakrájíme na tenké plátky, namažeme bohatou vrstvou vajíčkové pomazánky, ozdobíme čerstvou jerní cibulkou nebo klíčky. A můžeme debužírovat. 

Recept a foto:  @michaela_foodphoto

Semínka – superparťáci do každé kuchyně

Dodejte své pomazánce vitamíny

Klíčky prostě vypadají skvěle!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?