Lyofilizace, jinak také freeze drying/sušení mrazem, je proces, při němž dochází k vysušení vody přirozeně se vyskytující v produktu. Místo vysokých teplot, se používají vysoké mrazírenské teploty a snížený tlak. Takovým způsobem dochází k odstranění vody z potraviny úplně.
Mrazem sušený hrášek je skvělý do salátů, ale také do polívek. A skvěle křupe!
Mrazem sušený hrášek je skvělý do salátů, ale také do polívek. A skvěle křupe!
Proč právě lyofilizovaná zelenina?
Jak mrazem sušenou zeleninu použít?
Zachovává si původní barvu, chuť i vůni.
Má křupavou konzistenci.
Při zpracování se do ní nepřidává žádný cukr.
Díky lyofilizaci si zelenina zachovává všechny vitamíny.
Po přidání vody se zelenina částečně rehydratuje a vrací se zčásti do původního stavu.
Je jednoduše skladovatelná v uzavíratelné nádobě bez přístupu vzduchu, vlhkosti a slunečního záření.
Je vhodná do omáček, polévek, ale také salátů.
Lze využít jako součást jídla, například rozemlít do polévky, nebo pouze jako ozdobu.
Vhodná jen tak jako svačina do školy i do práce.
Lyofilizovaný zázvor je vhodný jako dochucovadlo, ale také je z něj výborný silný čaj.