Klíčky jsou skvělým palivem pro naše tělo. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a navíc jsou opravdu chutné. Obrovskou výhodou je, že snad nenajdeme dietu, která by jejich konzumaci zakazovala. Díky tomu si na klíčcích pochutná opravdu každý, ať už je vegan, drží keto nebo třeba nízkosacharidovou dietu.
Šťavnaté a křupavé klíčky si můžete přidat do salátů, ozdobit jimi polévku, kanapky i hlavní jídlo. Nám klíčky nejvíc chutnají na obyčejném chlebu s pomazánkovým máslem, ale skvělé jsou i samotné. Tak co, už víte, jak si klíčky vychutnáte vy?
Klíčení není vůbec nic složitého. Svoji dávku vitamínů a minerálů si tak můžete vypěstovat i bez předchozích zkušeností. A nejlepší na tom je, že ani nepotřebujete spoustu drahých věcí. Ke klíčení stačí jen sklenice, nebo miska na klíčení a semínka určená ke klíčení. Miska i sklenice vám pak zůstanou na dlouhé roky opakovaného používání.
Samotný proces klíčení se liší v závislosti na tom, zda klíčíte klasické velké klíčky, nebo microgreens.
Klasické klíčky vypěstujete za 4–6 dní v závislosti na tom, jak velké je chcete. Semínka nejprve namočte na několik hodin do vody – tím odstartujete jejich klíčicí proces. Následně je uchovávejte bez vody v otevřené nádobě. Proplachujte studenou vodou 2–4krát denně. Celý proces vám náramně ulehčí naše klíčicí sklenice se stíkem pro snadné proplachování, ve které mají klíčky ideální podmínky. Podrobný návod na klíčení najdete v našem článku.
Microgreens vypěstujete zhruba za 6 až 10 dní. Klíčení těchto mikro rostlinek je nejjednodušší ve speciálně upravené klíčicí misce. Dovnitř této misky dejte vlhký perlan, nebo speciální gel. Nahoru rozmístěte 1 čajovou lžičku semínek microgreens. Ty pravidlně roste vodou tak, aby byly stále ve vlhku, dokud nevyklíčí. Kompletní návod, jak si vypěstovat tuto mikro zahrádku v miskách na klíčení, si můžete stáhnout tady.