Vanilka původně pochází z Mexika, ale pěstuje se také v Indonésii či na Madagaskaru. Z vanilky jako takové je využíván zejména vanilkový lusk. A ač patří vanilka mezi nejdražší koření na světě, díky jejím nejen aromatickým, ale i skvělým nutričním vlastnostem je nepostradatelným prvkem v naší kuchyni.
Vanilkové lusky
jsou plody vanilkovníku
vanilkové lusky skladujeme v uzavíratelných nádobách
Vanilkový extrakt
připravovaný louhováním vanilkového lusku v alkoholu
Vanilkový prášek
vyrábí se pomletím vanilkových lusků
Vanilkový třtinový cukr
spojení třtinového cukru a voňavé vanilky
využívá se k dochucení všech druhů sladkého pečiva, dezertů a krémů
Vanilková pasta
kombinace extraktu z vanilky s mletým vanilkovým luskem, cukrem a vodou
Vanilkový pudr
vyroben z extraktu z vanilkových lusků
aromatické vlastnosti jsou mnohem silnější oproti vanilkovému cukru