Ve Světě plodů rádi říkáme, že všeho má být v životě s mírou. Nevyhýbáme se poroto žádným potravinám a klidně si život osladíme čas od času i běžným cukrem. Myslíme však i na ty z vás, kteří cukr jíst nechtějí, nebo nemůžou.
Nahradit běžný bílý cukr se dá celou řadou přírodních sladidel. A my jich máme na výběr hned několik! Stačí si vybrat to, které se vám nejvíce hodí.
Kokosový cukr
získává se z nektaru kokosového květu
chuť je podobná hnědému cukru
patří mezi kalorické cukry
je tvořen ze 70–80 % sacharózou
nedoporučuje se diabetikům
Xylitol
E967, patří mezi přírodně cukrové alkoholy
získává se nejčastěji z břízy, proto se také nazývá jako březový cukr
má nízkou hladinu glykemického indexu
nemá žádnou nutriční hodnotu
Stévie
sladká tropická a subtropická rostlina
v listech stévie se nachází přibližně 6 % steviozidu – látky, která navozuje sladkou chuť
je nízkokalorická a má nízký glykemický index
neobsahuje žádnou sacharózu
Panela
vzniká vylisováním třtinové šťávy a následným odpařením vody
má výraznou karamelovou chuť
obsahuje okolo 80 % sacharózy
nedoporučuje se diabetikům
Rýžový sirup
vzniká hydrolýzou škrobu
konzistencí je podobný medu, ale je méně sladký
má nižší glykemický index než cukr
má vysokou energetickou hodnotu
Datlový sirup
vyrábí se z datlí bez přidání dalšího cukru
je vysokokalorický
nedoporučuje se diabetikům
má podobné vlastnosti jako med
je skvělý do (ne)pečení
Agávový sirup
vyrábí se ze šťávy rostliny agáve, což je kaktus původem z Mexika