Co se v článku dozvíte?
Proč klíčit?
Stejně jako naše ospalé tělo potřebuje trošku vody, aby se zčerstva probudilo do sluncem zalitého dne, i semínkům voda svědčí. A stačí jí troška! Co s nimi udělá? Díky vodě a slunci semínka začnou klíčit a uvnitř nich exploduje bomba vitamínů a minerálů, které povzbudí náš metabolismus!
Klíčky jsou skvělé na podporu imunity, trávení, pomáhají do těla dostat přírodní cestou tolik potřebné minerály a obsahují i spoustu vitamínů! Obyčejnou svačinu tak dokážou jako mávnutím kouzelného proutku proměnit v luxusní gurmánský prožitek.
Co se v semínku děje?
Určitě si to pamatujete z dětství, na kousek vaty jste dali semínka, pár dní jste je chodili zalévat a brzy vyrostly malé rostlinky, které vám maminka dala na chleba s máslem. Bylo to jako zázrak. Z čeho ty rostlinky vzaly sílu pro růst?
Klíčkům opravdu stačí jen voda a světlo. Zní to možná jednoduše, ale uvnitř se dějí divy! Pod slupkou čekají všechny živiny na to, až se semínko dostane do vhodného prostředí. Teprve pak se v něm probudí jeho skrytá síla a uvnitř dojde k explozi energie a živin! Semínko je do slova a do písmene takovou časovanou bombou. A co to přináší tělu za výhody?

Klíčení zvyšuje antioxidační aktivitu semínek, třeba tím, že se v nich razantně zvyšuje obsah vitamínu E. Stoupá i množství vitamínu C a vitamínů skupiny B. Zároveň díky enzymům dochází k přeměně složitých škrobů na jednodušší sacharidy, které jsou pro tělo lépe stravitelné, a probouzí se i minerály jako vápník, hořčík, železo a fosfor. Pokud si počkáte na první lístečky řeřichy nebo brokolice, nadopujete tělo i chlorofylem.
Podle druhu klíčků se samozřejmě liší i konkrétní složení vitamínů. Třeba v mungo klíčcích se po osmi dnech od začátku klíčení zvýší obsah vitamínu C 24krát! U obilovin se zase často setkáváme s daleko sladší chutí, a to především díky vzniklým jednoduchým cukrům. Studie prokázala, že třeba u vojtěšky je rozdíl obsahu vitamínu A mezi semínkem a klíčkem víc než tisícinásobný! Vyšší obsah byl naměřen i u skupiny vitamínů B, a zvýšily se i podíly všech dalších sledovaných prvků – třeba železa, draslíku, zinku nebo sodíku.

Co klíčit?
Určitě doporučujeme vybrat si na klíčení semínka v BIO kvalitě. Jsou cenově dostupná a hlavně máte jistotu, že nejsou chemicky ošetřená. Příroda zvládne všechno sama. Sázkou na jistotu je sáhnout po surovinách nebo směsích, které jsou přímo určené ke klíčení.
Jaká semínka nechat klíčit?
Ke klíčení jsou vhodné luštěniny, obiloviny, některá semínka zeleniny a dalších rostlinek. Z luštěnin vám naklíčí celá neloupaná čočka (červená i klasická), hrách, semínka mungo nebo adzuki fazolí a také cizrna. Mezi vhodné obiloviny řadíme žito, pšenici, ječmen a oves. Velmi oblíbené na klíčení jsou i řeřicha, rukola, ředkev, vojtěška alfalfa, brokolice nebo pískavice. Protože semínka klíčí podobně dlouho, můžete do sklenice nasypat také směsi různých semínek, abyste si vychutnali více chutí najednou!
U dalších semínek a ořechů se procesu říká aktivace. Podrobně jsme se aktivovaným ořechům a jejich výhodám věnovali v našem článku.

Co není vhodné na klíčení?
Ne všechna semena jsou ke klíčení vhodná. Třeba takové klíčky melounu honeydew jsou dokonce jedovaté a velké fazole dokážou váš trávicí trakt také pořádně potrápit. Velké fazole obsahují za syrova nestravitelné látky, které pokud tepelně neupravíte, a pouze je necháte naklíčit, mohou způsobit vážné střevní problémy.
Rozhodně pak nejezte a nenakličujte semínka určená pro výsadbu, bývají ošetřena pesticidy! Tepelně upravená semínka a luštěniny vám doma nevyklíčí, problematické je to i u luštěnin určených k vaření.
Ke klíčení obecně nejsou vhodná semínka, která po namočení tvoří gel. Mezi ty nejznámější patří třeba chia semínka nebo len. Nakličovat taková semínka je zbytečné a nejvhodnější je rovnou zpracovat vzniklý gel – udělejte si třeba chia puding s ovocem, lněný gel je zase skvělý přírodní zázrak pro vaše vlasy!
Způsoby domácího klíčení
Způsobů jak doma nechat vyklíčit semínka je spousta. Od různých kutilských vynálezů s pet lahví nebo zavařovací sklenicí a cedníkem, až po osvědčenou klasiku s vatou a talířkem. Proč si ale přidělávat starosti, když existuje daleko jednodušší řešení.
1. Co klíčit ve sklenici

Speciálně vyrobená sklenice na klíčení. Je praktická, ekologická a snadno omyvatelná. Je vyrobená ze zdravotně nezávadného a bezpečného skla. Uzavírá se víčkem, které má v sobě síťku z nerezové oceli. Ta klíčkům poskytuje dostatečný přísun kyslíku, i když je sklenice pevně zašroubovaná.
Sedí šikmo na kovovém stojanu, díky čemuž může na keramický podstavec odtéct veškerá přebytečná voda, která z klíčků odkapává po jejich propláchnutí. Nikde se tak zbytečně nezdržuje, semínka si vezmou jen tolik, kolik potřebují, a nezahnívají. Uvnitř se ale stále udržuje správná vlhkost, aby mohly probíhat všechny potřebné procesy. Semínkům se tak bude skvěle dařit, i pokud nejste rozený zahradník. Zároveň vypadá elegantně a hodí se do každé kuchyně!
Ve sklenici byste měli klíčit větší semínka, případně směsi určené ke klíčení. Jsou tedy vhodné:
2. Na co použít klíčicí misku
Ne všem semínkům ale sklenice vyhovuje, menší semínka – tzv. microgreens proto doporučujeme dát spíše do klíčicí misky. Klíčky s malými zelenými lístky porostou krásně vzhůru, nebudou zahnívat, jednoduše je ustřihnete či utrhnete a navíc ozdobí a rozjasní každý stůl i parapet.

Klíčicí misky značky Plastia jsou vyrobené s ohledem na životní prostředí a udržitelnost. Plastový materiál, ze kterého je na Vysočině vyrábí, je z 10 % tvořený kávovou sedlinou. Nemusíte se ho bát dát ani do myčky, je testovaný pro styk s potravinami a neobsahuje škodlivý Bisfenol A.
V misce se budou mít perfektně tato semínka:
Jak na klíčení?
Příprava
Kromě běžně používaných semínek ředkvičky nebo alfalfy můžete naklíčit i luštěniny nebo obiloviny. Doporučujeme je ale před klíčením přebrat a odstranit poškozené nebo zlomené kousky. Ty by stejně nevyklíčily a byly by akorát živnou půdou pro bakterie a plísně. Také vytřiďte kusy s nepřirozenou barvou. Sklenici i misku na klíčení mějte vždy dokonale vymytou.

Namáčení
Semínka nejprve propláchneme. Po dlouhé cestě uvítají koupel! Jen si musíme dávat pozor, jestli máme doma dostatečně jemné sítko, přes které je budeme následně cedit. Pokud ne, je dobré semínka proplachovat v přímo ve sklenici a přes okraj dát kousek bavlněné látky, přes který následně vodu slijeme. Některá semínka potřebují před začátkem klíčení namočit, jiná ne. Vždy se řiďte informacemi na obalu. Semínka, která to vyžadují, vložíme do uzavíratelné nádoby a ponoříme do dostatečného množství vody. Alfalfa, brokolice, cizrna, ječmen, mungo klíčky, ředkvička a většina prodávaných směsí potřebuje 8–12 hodin, řeřichu a rukolu stačí jen propláchnout, namáčet se nemusí.
Proplachování
Sklenici dáme na světlé místo. Klíčkům však nesvědčí přímé slunce, takže za okno určitě nepatří. Ideální je pokojová teplota okolo 18–20 °C. Pak přichází nejsložitější část – udržet v tomto miniekosystému vlhkost. Nejlepší je semínka pravidelně kontrolovat, většinou stačí proplachovat tak 2× denně, pokud ale máte doma teplo a voda se odpařuje rychleji, nebojte se jim věnovat péči i 4× denně. Odmění se vám!
Pokud máme klíčky na talířku s vatou, postačí nám k tomu sprejový rozprašovač, ve skleničce je ale postup jiný! Sklenici několikrát opatrně propláchneme proudem studené vody z kohoutku nebo ji ponoříme do velké misky se studenou vodou. Víčko ze sklenice není potřeba odšroubovávat, je dobře propustné.
Klíčkům tak nejen uhasíme žízeň, ale předejdeme riziku vzniku plísní, protože voda bude fungovat jako filtrace nečistot. Sklenici na klíčení pak zase vložíme do stojanu dnem nahoru. Největší výhodou je, že už nemusíte nic nastavovat, ten správný úhel pro odtok vody už je přednastavený od nás! Klíčky zároveň nesmí vyschnout, na vodě jsou závislé!
Sklizeň
Pokud máte klíčky na misce, musíte se postarat o to, abyste v jídle nakonec neměli i něco nechtěného (kousek vaty, perlanu či gel). To znamená nechat semínka dostatečně vyklíčit a jíst jen výhonky s listem. Klíčky vhodné na klíčení ve sklenici si ale můžete vychutnat ve všech fázích – od těch téměř nevyklubaných až po dlouhé výhonky. Nejlepší je přidat si je do jídla hned, ale i sklizené v lednici v uzavřené nádobě vydrží ještě pár dnů. Aby se nevytvářela nežádoucí mikroflóra, je dobré uskladněné klíčky i po sklizni pravidelně proplachovat.

Jak dlouho trvá klíčení?
Každé surovině trvá jinak dlouho než vyklíčí. Záleží na teplotě a vlhkosti, většinou se ale první klíčky objeví už po dvou dnech. Do celkového času musíte počítat i dobu, kterou budete potřebovat na jejich namočení. Řeřicha a rukola se nenamáčí a vyklíčí vám velmi rychle, dobré je ale klíčky sklízet, až na nich začnou rašit první zelené lístky. Luštěninám to trvá o něco déle, vyplatí se ale počkat! Záleží také na tom, jak dlouhé klíčky chcete mít. Obecně počítejte s tím, že za 4–6 dní budete mít u většiny semínek naklíčeno do té správné velikosti.
Tipy na použití klíčků v receptech
Klíčky se doporučuje jíst čerstvé a příliš tepelně nezpracované. Do vařených jídel je dobré je přidávat až nakonec, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů a minerálů.
Asi všichni známe ten nejobyčejnější recept – čerstvý chleba s máslem posypaný klíčky řeřichy nebo vojtěšky. Co tak ale využít tyto malé zázraky nápaditěji?
- Děláte si rádi zeleninové smoothie? Nakopněte ho ještě víc a přidejte si do něj hrst klíčků.
- Skvěle se hodí i k dozdobení polévek, třeba v zimě, kdy na zahrádce neroste pažitka, ozvláštní vaši polévku řeřicha.
- Mungo klíčky skvěle upotřebíte v asijské kuchyni. Hodí se do polévek Pho Bo, poke bowls, do zeleninových směsí k rýžovým nudlím i pod maso.
- Mungo klíčky využijete je i do pikantních indických polévek a omáček s kari. Skvěle se doplňují s limetkovou šťávou a koriandrem.
- Naklíčená čočka se hodí k přípravě salátů v kombinaci s mrkví a osmaženou cibulkou.
- Z cizrny vyrobíte výživný hummus nebo vylepšíte oblíbený cizrnový salát.
- Klíčky ředkvičky dodají pikantní tóny vaší lehké tvarohové nebo brynzové pomazánce.
- Brokolicové klíčky mají velmi výraznou chuť a hodí se i do těstovin. Nebo je přidáte do svého oblíbeného salátu s quinoou? Možností je spousta!
Na co si dát při klíčení pozor?
Luštěniny a větší semínka je dobré před celým procesem přebrat, vyřadit poškozené kousky a úlomky. Ty stejně nevyklíčí, akorát by mohly ve směsi začít kvasit a být živnou půdou pro bakterie a plísně.
Plísně jsou největším ohrožením pro celý proces. Množení škodlivých mikroorganismů lze předejít důkladným a pravidelným proplachováním. A jak poznáte že je něco v nepořádku? Klíčky budou potažené bílými chomáčky plísně, sklenice bude zavánět hnilobou a sklenice se bude zapařovat. Pozor! Klíčky ředkvičky matou tělem. Jejich malé bílé kořínky mohou vypadat jako plíseň, ve skutečnosti jsou ale neškodné, takže je nemusíte vyhazovat.

Zároveň je nutné předejít usazování přebytečné vody a zajistit, aby klíčky mohly dostatečně dýchat. Pokud je neprodyšně uzavřete, zapaří se a znehodnotí. I proto je ideální využít kovová sítka nebo sklenice na klíčení, ze kterých voda přirozeně odtéká.
Může se to zdát složité, ale ve skutečnosti je celý proces tak jednoduchý, že ho zvládnou i děti! Ve výsledku ušetříte, dodáte tělu živiny přímo z přírody a ozvláštníte svůj jídelníček. Tak nechte krabičky vitamínů v lékárně a pojďte s námi tohle jaro klíčit – připravili jsme pro vás přehledný návod, který si můžete stáhnout a vytisknout. Budete tak mít všechny tipy na klíčení vždy po ruce!