Co se v článku dozvíte?
Co jsou antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které pomáhají tělu bojovat proti oxidačnímu stresu – ten může vést k onemocněním, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, infarkt myokardu či chronický únavový syndrom.
I když si naše tělo dokáže některé antioxidanty vyrobit samo, jejich množství není vždy dostatečné. Proto je důležité je doplňovat ze stravy. Nejvíce antioxidantů najdeme v ovoci, zelenině a dalších rostlinných potravinách.
Nejvýznamnější antioxidanty: Vitamíny, minerály, polyfenoly.
Mezi klíčové antioxidanty patří vitamíny A, C a E, stejně jako minerály měď, zinek a selen. Další silné antioxidanty, jako polyfenoly a flavonoidy, najdeme v běžném ovoci, zelenině, ořeších, ale také v zeleném čaji a kávě. Tyto látky mají výrazné oxidační účinky, které pomáhají chránit naše zdraví.
Které suroviny se pyšní vysokým obsahem antioxidantů?
Kakao a hořká čokoláda
Máme skvělou zprávu pro všechny mlsné jazýčky a milovníky čokolády! Hořká čokoláda obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a zabraňují oxidaci špatného LDL cholesterolu, který způsobuje zanášení a následně záněty cév. Čím víc kakaa čokoláda obsahuje, tím lépe. Právě kakao je totiž bohatým zdrojem antioxidantů, přičemž nejvíce jich obsahuje ve své nepražené podobě. Zkuste si každé ráno do kaše či jogurtu přimíchat trochu nepražených kakaových bobů. Mají příjemně nasládlou chuť a navíc božsky křupou!
Sušené a lyofilizované ovoce
Sušené a lyofilizované ovoce jsou skvělým zdrojem antioxidantů, ale každý způsob sušení ovlivňuje jejich obsah různě. Lyofilizace, neboli sušení mrazem, uchovává větší množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, protože teplo během tohoto procesu nezpůsobuje jejich ztrátu.
Na druhou stranu, teplem sušené ovoce, i když může obsahovat o něco méně antioxidantů, stále nabízí jejich významnou dávku.
Mezi ovoce, které je bohaté na antioxidanty, patří borůvky, maliny, goji, moruše, granátové jablko a jahody. Každý z těchto druhů ovoce obsahuje silné antioxidanty, jako jsou flavonoidy, polyfenoly a vitamín C, které pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a podporují zdraví celého těla.
Borůvky
Říká se o nich, že obsahují největší množství antioxidantů z běžně konzumovaného ovoce a zeleniny. Antioxidanty, konkrétně anthokyany, napomáhají snižovat riziko srdečních chorob, redukují LDL cholesterol a zároveň i krevní tlak. Také podporují správné fungování našeho mozku. Lyofilizované borůvky můžete mlsat celý rok. Jsou šetrně sušené mrazem, takže si zachovaly všechny vitamíny i živiny.

Maliny
Toto oblíbené ovoce je i bohatým zdrojem vlákniny, céčka, manganu a antioxidantů – anthokyany snižují oxidační stres, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a bojují proti zánětům. Ochutnejte mrazem sušené maliny, které si zachovaly všechny živiny i chuť čerstvého ovoce.

Goji
Podlouhlé bobule goji neboli kustovnice čínské jsou bohatým zdrojem antioxidantů, dokonce se proto označují jako superpotravina. Ve východní medicíně se využívají už po staletí. Obsahují antioxidant lycium barbarum, který přispívá ke snížení rizika srdečních onemocnění či rakoviny a pomáhá také v boji proti stárnutí pokožky.
Ořechy
Ořechy jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a zdravých tuků, které jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla. Většina ořechů obsahuje vysoký podíl vitaminu E, který je silným antioxidantem podporujícím zdraví srdce a cév. Kromě vitamínu E najdeme v ořeších také minerály jako zinek a měď, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.
Ořechy jako vlašské, lískové, kešu, para nebo mandle se pyšní nejen vysokým obsahem antioxidantů, ale také vlákninou, bílkovinami a zdravými tuky, které mají pozitivní vliv na náš metabolismus a celkové zdraví.
Mandle
Antioxidanty v mandlích najdeme především ve slupce, pro naše zdraví je proto lepší konzumovat neloupané mandle. Mandlová slupka obsahuje vitamín E (tokoferol), který je označován za nejdůležitější antioxidant. Přispívá k lepší funkci srdce a cév, posiluje imunitu a dokonce prý zpomaluje stárnutí.

Potraviny bohaté na antioxidanty jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Přispívají k posílení imunity a pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, určitě bychom na ně proto neměli zapomínat. Neméně důležitá je však bohatá a vyvážená strava, díky které naše tělo získá všechny živiny a prospěšné látky, které ke správnému fungování potřebuje.