Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 9108x přečteno
Sušili nás za nízké teploty, a díky tomu jsme plné minerálů a vitamínů. Máme plochý tvar a lehce chlupatou slupku, která je plná vlákniny, antioxidantů a výrazné chuti. Jsme měkké, šťavnaté a sladké!
Mandle jsou sušené za nízké teploty, a proto si zachovaly veškeré minerální látky i vitamíny. Jsou měkké, šťavnaté a sladké. Pokud byste je chtěli ještě křehčí a křupavější, namočte je na 12 hodin do slané vody. I přes to, že se jedná o sladkou odrůdu, se může stát, že budou některá jádra v balíčku hořká. Hořkost způsobuje vyšší obsah amygdalinu, který je v malém množství pro člověka prospěšný.
Nabízíme vám jen ty největší kousky. Pro vytřídění jednoho kilogramu takových kusů, je potřeba sklidit kilogramů osm. Mandle Valencia se používají do zmrzliny, nugátu, rýžového pudinku, marcipánu či vánočních cukrovinek. Pro vysoký obsah minerálů a vitamínů jsou však výborné i k přímé konzumaci.
Fumigace je proces chemického ošetření plynem, který se využívá k likvidaci nežádoucích mikroorganismů a škůdců. Bez fumigace se neobejde například lodní přeprava zboží. Z USA plují lodě tři týdny, a kdyby se v krabicích škůdci rozmnožili, všechno zboží by zničili. Někdy se plyn aplikuje také přímo na suroviny. Nejčastěji se s tímto typem ošetření setkáme u mandlí. V USA je jejich ošetření dokonce uzákoněno. Plyn aplikovaný na ořechy však může zeslabit chuť suroviny a hovoří se také o změně vlhkosti u ořechů. Zároveň je klasifikován jako pravděpodobný lidský karcinogen.
„Nedávno jsem objevil speciálně vyšlechtěnou odrůdu španělských mandlí Valencia. Říká se jí Late flowering, protože kvete později než ostatní. Tato odrůda má jednu báječnou vlastnost – mandle díky pozdnímu kvetení nejsou tolik hořké, na rozdíl od ostatních španělských odrůd, u nichž bývá hořkost způsobena klimatickými změnami před dozráním. Z dané odrůdy navíc nakupuji jen ty největší kusy, velké minimálně 14 milimetrů. Na vytřídění 1 kilogramu takto velkých mandlí, je potřeba nasbírat osm kil. Jedná se opravdu o prémiový produkt.“
Mandle nejsou pouze jedny. Věděli jste, že se dělí podle typu, chuti, kvality, velikosti a odrůdy? Známe sladké mandle a hořké. Protože hořké mandle obsahují škodlivou látku amygdalin, většinou v nabídce najdete pouze ty sladké. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří například odrůdy Nonpareil, Valencia, Carmel a Marcona. Podle typu zpracování je najdete se skořápkou a bez, se slupkou nebo blanšírované, kousky, plátky nebo jako mouku. Jakostní třída nebo kvalita mandlí závisí na počtu škrábanců, zlomků, drtí a tom, zda je přítomna nějaká příměs. Dalšími kritérii jsou pak váha a velikost. Více se dočtete v našich článcích.
Hledáte tip na jedlý dárek? Vsaďte na dárková balení MYXů
01.03.22 | 1779x přečteno | 4 minuty
21.02.22 | 7684x přečteno | 3 minuty
chuťově výborné
Klasické, hezké mandličky plné kalcia.
chuťově výborné
Klasické, hezké mandličky plné kalcia.
Výborné.
Mandle Valencia