Fumigace

 

Aby v suchých plodech nezůstali žádní škůdci, mají producenti dvě možnosti, jak suroviny zpracovat. Buď je zahřát na vysokou teplotu, která však spolu s mikroorganismy zničí mnoho na vodu vázaných vitamínů a minerálů, nebo mohou suroviny ošetřit fumigantem.

 

Co se v článku dozvíte:

  1. Co je to fumigace 
  2. Proč se v USA používá 
  3. Jestli ovlivňuje chuť mandlí 
 

mandle-fumigace

 

Co jsou fumiganty a proč se využívají

Fumiganty jsou chemické sloučeniny, které se využívají k hubení škůdců a mikroorganismů. Jejich využití je nezbytné zejména při exportu zboží ze zámoří, aby nedošlo k zavlečení škůdců do cílové destinace. Veškeré dřevěné krabice a palety se proto před naloděním postříkají fumigantem a celý proces se zopakuje při vykládání zboží.

Ošetřují se však i samotné suroviny. K ošetření ořechů se využívá plyn zvaný propylenoxid (PPO). Ten se pouští do uzavřené komory, ve které jsou ořechy uloženy. Ošetření redukuje bakterie, kvasinky a plísně bez nutnosti zahřátí ořechů na vysokou teplotu. Zbavíme se tak škůdců a přitom nezničíme všechny vitamíny

 

V USA to bez fumigantů nejde 

O procesu se hovoří nejčastěji v souvislosti s mandlemi. V USA byla v roce 2007 fumigace mandlí dokonce uzákoněna. Američtí zákonodárci tak rozhodli po salmonelové aféře, která se odehrála začátkem tohoto století. Tehdy se nakazilo nejméně 32 lidí salmonelovou infekcí, která pocházela ze syrových přírodních kalifornských mandlí. Americké mandle proto koupíme vždy jen ošetřené fumigantem. 

 

Druhá strana mince

Fumigace má však i jiné důsledky než je zničení nežádoucích mikroorganismů. Její odpůrci tvrdí, že proces změní vlhkost i chuť produktu. Ve výsledku vám může fumigovaná mandle připadat křupavější a chuťově méně výrazná než ta neošetřená. Podle výzkumu Kalifornské univerzity však její nutriční hodnoty zůstanou zachovány. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) propylenoxid klasifikuje jako pravděpodobný lidský karcinogen. Riziko takových účinků však hrozí pouze při extrémním vystavení propylenoxidu, například při práci s ním, nikoliv při běžné konzumaci ošetřených ořechů.

 

Ve Světě plodů jsou k dostání všechny druhy

Ať už se k fumigaci stavíte jakkoliv, necháme na vás, jakou mandli si vyberete. V nabídce máme jak americké odrůdy Carmel a Nonpareil, tak španělskou odrůdu Valencia, která je nefalšovanou RAW potravinou bez jakéhokoliv ošetření. Výborné jsou ale všechny a určitě vám některá  zachutná.

 

 

logo_small