Co se v článku dozvíte?
Proč patří mandle mezi nejzdravější potraviny na světě
Mandle jsou zdrojem široké škály minerálních látek, mezi které patří například mangan, hořčík, měď, vápník a fosfor. Kromě toho mají vysoký obsah vlákniny, která napomáhá ke správnému trávení. Obsahují vitamin E, významný antioxidant, a vitamín B2 důležitý pro náš metabolismus.
50 % hmotnosti jader mandlí tvoří tuky. Mezi ty patří například i mononenasycené mastné kyseliny, které v lidském těle pomáhají snižovat koncentraci nezdravého LDL cholesterolu, který má na svědomí zanášení tepen. Mandle obsahují cukr v nízkých koncentracích a mají nízký glykemický index, jsou proto vhodné i pro diabetiky. Důležité jsou fenolické složky, protože mají významné antioxidační účinky a působí jako ochrana vůči nežádoucím reakcím v lidském organismu.

Co jsou fenoly a proč jsou důležité pro náš organismus
Fenoly se ve velkém množství nacházejí téměř ve všech rostlinách. Ve slupce mandlí najdeme flavonoidy a fenolové kyseliny, které laboratorních podmínkách prokázaly antioxidační aktivitu vůči mnoha druhům volných radikálů. Fenolické látky v mandlích prokázaly ve spojení s vitamínem C a E ještě silnější antioxidační aktivitu, než v samostatné podobě. Studie ukázaly, že právě fenoly obsažené v mandlích příznivě působí proti růstu a množení virů a bakterií.
Antivirotická aktivita
Polyfenoly v mandlích, například kaempferol a kvercetin, jsou účinné v boji proti virům. Mezi takové patří například virus chřipky a herpes simplex virus HSV-1 a HSV-2, které u člověka způsobují infekce pokožky. Polyfenoly zabraňují přichycení viru na zdravé buňky a také zabraňují množení virů.
Fenoly přítomné ve slupce mandlí jsou atraktivním kandidátem na vývoj nových přírodních antivirotik.

Přírodní doplňky stravy
Antimikrobiální aktivita
Flavonoidy obsažené v mandlích jsou zase účinné proti řadě patogenů přenosných potravinami. Extrakty z mandlí působí proti spektru bakterií, jako například Salmonella enterica var. Typhimurium. Nejvyšší antibakteriální potenciál je především v přírodních mandlích se slupkou, protože množství přítomných flavonoidů ve slupce je desetkrát vyšší než v mandlích blanšírovaných (bez slupky). Vliv těchto látek na bakteriální buňky obvykle způsobí poškození ochranné membrány a narušení genetické informace, čímž zabraňují růstu a množení bakterií.
Čisté formy flavonoidů z mandlové slupky by se daly v budoucnu využít jako přírodní konzervační látky v potravinách. Antimikrobiální vlastnosti flavonoidů mohou být také využity pro vývoj nových antibiotik.

Pokud budeme jíst mandle, budeme tedy odolní vůči nemocem?
Odpověď je ano i ne, a to proto, že správnou vyváženou stravou plnou antioxidantů dosáhneme zvýšené imunity, která bojuje právě proti chorobám zvenčí. Že nám mandle pomohou zbavit se chřipky, ale není pravda. Je třeba brát v úvahu, že všechny výzkumy zmíněné výše se prováděly na látkách o vysoké koncentraci, pokud byste tedy chtěli docílit výsledků zmíněných ve studii, museli byste spořádat kila mandlí denně. Všeho moc škodí a právě u stravy bychom se měli držet hesla „méně znamená více“. Jedno je ale jisté – když zařadíte mandle do svého jídelníčku, nevlídné počasí už vaši imunitu jen tak nepřekvapí.
Dejte si mandle jako sladký snack
Čtěte také

Objevte blahodárné účinky kakaa, které znali už staří Aztékové
27.04.23 | 1053x přečteno | 7 minut

Zajímavá fakta o banánech – víte, proč nepatří do lednice?
05.04.23 | 2909x přečteno | 7 minut