60 minut
12 košíčků
vegan, bez lepku
Co budete potřebovat?
Na krustu:
- 210 g ovesné mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 lžička cejlonské skořice
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 100 ml mandlového mléka
Na náplň:
- 10 lžic mandlového másla
- 3 lžíce čekankového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- špetka soli
Na drobenku:
- 100 g mandlové mouky
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 1 lžíce kokosového oleje
Na dokončení:
- lyofilizované maliny
- (vegan) jogurt nebo zakysaná smetana
Postup
Všechny ingredience na mandlovou krustu smícháme dohromady. Nejlépe se nám bude těsto tvořit rukama. Mělo by být hladké a držet pěkně pohromadě. Zabalíme jej do potravinové folie a necháme nejlépe přes noc chladit v lednici.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Koláčky budeme péct ve formě na muffiny. Těsto si vyndáme z lednice a vytvoříme z něj 12 stejně velkých kuliček, které rukou pěchujeme do muffinových otvorů a tvoříme z nich košíčky. Takto připravené košíčky pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.
Mezitím, co se nám pečou košíčky, si připravíme náplň. Všechny ingredience na ni umícháme do hladké konzistence.
Připravíme si také drobenku. Opět smícháme všechny ingredience. Měla by nám vzniknout krásně sypká směs.
Vychladlé předpečené košíčky plníme mandlovým krémem a každý posypeme mandlovou drobenkou. Pokud máte rádi drobenku křupavější, můžete přidat ještě nahrubo nasekané mandle.
Koláčky vrátíme dopéct do trouby na 10 minut. Hotové mandlové koláčky by měly být krásně zlatavé.
Po upečení necháme košíčky vychladnout a poté zdobíme čerstvými nebo lyofilizovanými malinami. Podáváme s kopečkem bílého jogurtu (nebo veganské alternativy) nebo zakysanou smetanou.
Recept a foto: Barbora Kašová @zpekacku.cz