60 minut
8–10 porcí
Co budete potřebovat?
Na těsto:
Na náplň a svrchní vrstvu
- 8 hrušek
- 2 vejce
- cca 100–120 ml javorového sirupu
- 80 g pekanových ořechů
Postup
1. Těsto
Mouku, panelu (či třtinový cukr), máslo, vodu, koření a prášek do pečiva spolu smícháme a uhněteme těsto, které natlačíme prsty do formy. Předpečeme jej asi 10 minut na 175 °C.
2. Hrušková náplň
Mezitím si rozkrojíme napůl 4 neoloupané hrušky bez jadřinců, polijeme je asi 3 polévkovými lžícemi javorového sirupu a dáme péct na 25 minut do trouby. Teplotu zvýšíme na 190 °C. Zbylé 4 hrušky oloupeme a nakrájíme na cca 0,5–1 cm silné plátky, které zkaramelizujeme na cca 2 lžících javorového sirupu.
Po dopečení neoloupané hrušky rozmixujeme se 2 vejci a náplň nalijeme na předpečený korpus pekanového koláče.
Na náplň poklademe plátky zkaramelizovaných hrušek, pekanové ořechy a celý koláč polijeme troškou javorového sirupu.
Pekanový koláč pečeme 35 minut na 175 °C. Nezapomeňte ztlumit troubu po vytažení hrušek!
Tip!
Po 25 minutách můžete koláč znovu potřít javorovým sirupem a dalších 10 minut nechat dopékat.
Takto připravený tradiční pekanový koláč s hruškami nejlépe chutná na podzim při odpolední kávě s přáteli. Tak hurá na něj!
Recept a foto: @pokladykuchyne