⏳ Doprava do Parcelshopu za 1 Kč už jen do 30. listopadu! ⏳

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Pekanový koláč s hruškami a javorovým sirupem

v úterý 1. 11. | 197x přečteno


Pekanový či americký pie – ať tento sladký dezert s pekanovými oříšky a javorovým sirupem budeme nazývat jakkoliv, slibujeme, že si tenhle recept zaručeně zamilujete. Je sladký, jednoduchý a spolu s odpolední kávou navodí příjemný pocit, že je najednou všechno v pořádku. Aby taky ne, slaďoučké hrušky a křupavé pekanové oříšky vykouzlí úsměv na tváři i největším bručounům.

Sdílet



Pekanový koláč s hruškami a javorovým sirupem
60 minut
8–10 porcí

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžičky dýňového koření (skořice, zázvor, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 20 g třtinového cukru nebo panely
  • 60 ml vody

Na náplň a svrchní vrstvu

recept na pekanový koláč s javorovým sirupem

Postup

1. Těsto

Mouku, panelu (či třtinový cukr), máslo, vodu, koření a prášek do pečiva spolu smícháme a uhněteme těsto, které natlačíme prsty do formy. Předpečeme jej asi 10 minut na 175 °C.

2. Hrušková náplň

Mezitím si rozkrojíme napůl 4 neoloupané hrušky bez jadřinců, polijeme je asi 3 polévkovými lžícemi javorového sirupu a dáme péct na 25 minut do trouby. Teplotu zvýšíme na 190 °C. Zbylé 4 hrušky oloupeme a nakrájíme na cca 0,5–1 cm silné plátky, které zkaramelizujeme na cca 2 lžících javorového sirupu. 

Po dopečení neoloupané hrušky rozmixujeme se 2 vejci a náplň nalijeme na předpečený korpus pekanového koláče. 

Na náplň poklademe plátky zkaramelizovaných hrušek, pekanové ořechy a celý koláč polijeme troškou javorového sirupu.  

Pekanový koláč pečeme 35 minut na 175 °C. Nezapomeňte ztlumit troubu po vytažení hrušek! 

Tip! 

Po 25 minutách můžete koláč znovu potřít javorovým sirupem a dalších 10 minut nechat dopékat.

Takto připravený tradiční pekanový koláč s hruškami nejlépe chutná na podzim při odpolední kávě s přáteli. Tak hurá na něj! 

Recept a foto:  @pokladykuchyne


Přivolejte si do kuchyně podzim

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?