Obrňte se dopředu
Imunitní systém musíme posilovat v průběhu celého roku, jakmile nás totiž skolí bacil, už je často pozdě. Základem pevné obranyschopnosti je pravidelný pohyb a vyvážený jídelníček.
Základem silné imunity jsou prostě zdravá střeva. Ty si zajistíte vyváženou stravou s dostatkem minerálů, vitamínů, vlákniny a probiotik, které pomáhají se správným vstřebáváním všech živin. Pro imunitu pevnou jako skála byste se měli zaměřit na vitamíny D, C, E a zinek. Pro ti únavě pak působí hořčík, železo a kyselina listová.
Jak ale můžeme imunitu podpořit na poslední chvíli?
(Super)potraviny, které nakopnou váš imunitní systém
1. Staré dobré ovoce a zelenina
Jakmile se venku ochladí, začneme se dopovat dávkami vitamínu C. Ten máme spojen především s kyselými citrusy, ale věděli jste, že mnohem větší nálož vitamínu C obsahují paprika nebo černý rybíz? Na vrcholu pomyslného stupně vítězů se však naparuje rakytník, který s oblíbeným pomerančem sice sdílí jasnou oranžovou barvu, ale „céčka“ obsahuje až pětadvacetkrát víc!
Nejvíce vitaminu C najdete v čerstvém ovoci, to k nám však v zimě cestuje přes půl světa, dozrává v kontejnerech a jeho chuť nás často příliš nenadchne. Pokud neplánujete pro jahody poslat Marušku, zkuste nakouknout do Světa plodů – naše ovoce je lyofilizované, neboli sušené mrazem, díky čemuž si uchovalo všechny vitamíny i cenné látky, a navíc vám vydrží celou zimu!
2. Koření, které prohřeje organismus
Česnek
Z podzimního nachlazení nás spolehlivě vykurýruje poctivá domácí česnečka. Česnek totiž obsahuje vysokou dávku allicinu, který přirozeně detoxikuje organismus, posiluje imunitní systém a bojuje proti řadě mikroorganismů podobně jako penicilin.
Kurkuma
Její kořeněné aroma, žlutou barvu a jemně štiplavou chuť známe zejména z kari omáček. Jde o prášek z kořene kurkumovníku, kterému se přezdívá také indický šafrán. Věděli jste, že kurkuma se řadí mezi superpotraviny? Obsahuje mnoho antioxidantů, vitamínů a především látku kurkumin, který tělu pomáhá v boji proti virům a bakteriím, proto se v celé východní medicíně využívá už po staletí jako podpora imunity.
Zázvor
Zázvor pochází z Číny a podobně jako u kurkumy se jeho kořen celá staletí používá nejen jako koření, ale také jako lék. Je bohatý na antioxidanty a obsahuje gingerol, který mu dodává nejen charakteristickou štiplavou chuť, ale především má protizánětlivé účinky a pomáhá proti migréně a nevolnosti. Zázvor také dokáže krásně prohřát nachlazený organismus a preventivně podpořit přirozenou imunitu.
Skořice
Vůně skořice nám vždy připomene vánoční pečení a slaďoučký svařák. Jedná se vlastně o smotek kůry skořicovníku. Ta pravá, cejlonská, je tvořena pouze tenkou vrstvou vnitřní kůry, sladce voní a má štiplavou hřejivou chuť. Skořicová kůra se řadí mezi přírodní antibiotika, posiluje imunitní systém a má také příznivé účinky na naše trávení a krevní oběh.
3. Tajný zázrak na imunitu – goji
Goji neboli kustovnice čínská je další superpotravinou, která nám může pomoci nabudit naši imunitu. Obsahuje řadu aminokyselin a antioxidantů posilujících obranyschopnost a pomáhá také snižovat stres. Přidat ji můžete do smoothie, jogurtu, granoly, nebo ji zobat jen tak. Podle staré čínské medicíny prodlužuje pravidelná konzumace těchto červených plodů život až o několik let – tak to si dnes dejte rovnou celou hrst!
4. Med a včelí pyl plný vitamínů
Med v našem těle působí protizánětlivě, díky obsahu vitamínů a minerálů posiluje imunitu a navíc má aseptické účinky. Ale takový lyofilizovaný pyl? To je hotová vitamínová bomba! Obsahuje draslík, fosfor, síru, hořčík, sodík, vápník, železo, velké množství aminokyselin a enzymů, kyselinu nukleovou, éterické oleje a vitamíny A, B-komplex, C, D a E. Přimíchejte jej do medu, smoothie nebo rovnou do čaje, skvěle však dochutí třeba také salátovou zálivku!
5. Ani ořechy nejsou pozadu
Ořechy obsahují širokou škálu vitamínů a minerálních látek, například mangan, hořčík, měď, vápník a fosfor. Mandle však mají oproti ostatním oříškům navrch. Najdeme v nich totiž spoustu vitamínu E, který je stejně jako „Céčko“ podporuje naši imunitu. Kromě toho jsou mandle bohaté na vlákninu, a napomáhají tak správnému trávení.
Jak probudit imunitu nejen na podzim? Dejte si smoothie!
A jak tyto obranyschopnost podporující suroviny využít na maximum? Zkuste je všechny smíchat ve výživném smoothie. Kromě dávky energie vás nadopuje i pořádnou zásobou vitamínů, minerálů a vlákniny, které nakopnou váš imunitní systém.
Jak na to?
- hrst mrazem sušených borůvek
- dvě lžíce ostružinového prášku
- lžíce goji
- lžička medu
- lžička mrazem sušeného pylu
- lžička zázvoru
- voda nebo mandlové mléko
Goji přes noc namočte do trošky mandlového mléka nebo vody, následně ho se všemi ostatními surovinami rozmixujte do krémové konzistence. Vodu nebo mandlové mléko přidávejte postupně, pokud budete chtít smoothie bowl, tedy husté smoothie do misky, můžete si nahoru přidat semínka, ovoce i ořechy na ozdobu. Pokud snídáte za pochodu, přidejte více tekutiny a smoothie vypijte cestou do práce. Po takovém boosteru imunity si na vás žádné bacily netroufnou!
Chcete o imunitě vědět víc?
Co jsou antioxidanty a kde je hledat?
Jak chytře použít superpotraviny
Tipy proti podzimnímu splínu
Jak si vybrat přírodní doplňky stravy?
Aktualizováno 20. 9. 2022