💥 Nechce se Ti platit poštovné? Když do košíku hodíš alespoň 2 gurmánské popcorny, máš od nás DOPRAVU ZDARMA. 💥

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak chytře použít superpotraviny? Máme tipy na využití v kuchyni

v sobotu 14. 5. | 276x přečteno | 5 minut čtení


Proč jsou superpotraviny tak super? Jejich přidaná hodnota spočívá hlavně v nutriční náloži a výhodách pro zdraví našeho organismu. Jaké superpotraviny jsou nejlepší? Z těch běžných jde o různé lesní bobule, brokolici, zelí, česnek, zázvor či chia semínka. Superfoods používáme do snídaňových kaší i do běžných receptů. Co ale s těmi méně známými superpotravinami? Maca, moringa, rakytík nebo goji. Pojďme se na použití méně tradičních superpotravin podívat zblízka!

Sdílet



Jak chytře použít superpotraviny? Máme tipy na využití v kuchyni

Co se v článku dozvíte?

  1. Proč jíst superpotraviny?
  2. Jak použít v kuchyni

Proč jíst superpotraviny?

Určitě znáte staré dobré „jste to, co jíte“. Není pochyb o tom, že náš jídelníček ve velkém ovlivňuje zdraví celého organismu a blaho naší duše. Je proto důležité si vybírat potraviny nabité proteiny, minerály, vitamíny a antioxidanty. A jak na to rychle, efektivně a bez práce? Tramtadadá – na pódium nastupují superpotraviny

A jak superfood lehce zařadit do běžné denní rutiny v kuchyni? Některé superpotraviny mohou být tak moc netradiční, že nevíte, co si s nimi počít. Nechat je projít ve spíži by však byla věčná škoda! Naštěstí spolu tento oříšek teď rozlouskneme.

Využijte superpotraviny chytře

Moringa

Ne nadarmo se jí říká zázračný strom. Moringa bojuje proti hladu už jen tím, že se dají sníst a použít všechny její části! My jsme se zamilovali do moringa prášku zejména pro jeho praktičnost. Prostě jej přisypete do oblíbeného zeleninového smoothie a máte vystaráno.

Moringa má jemně ořechovou chuť, která je dostatečně jemná na to, aby nepřebila chuťový profil jiných ingrediencí. Pokud se rozhodnete použít prášek z moringy, nezapomeňte, že vám pečení i nepečení pěkně obarví do zelena. To se bude hodit třeba u jarního pečení, nebo do veselých dortíků. Skvěle si rozumí třeba s bílou čokoládou, koukejte

Moringa prášek si skvěle rozumí s bílou čokoládou. Tak jsme ho přidali do receptury na mandle v bílé čokoládě!

Moringa prášek si skvěle rozumí s bílou čokoládou. Tak jsme ho přidali do receptury na mandle v bílé čokoládě!

V létě si na osvěžení dokonce vyrobíte z moringy i nanuk. No a pokud by se vám podařily sehnat listy této superpotraviny, můžete je použít jako špenát, klidně na krémovou polévku, do salátu nebo na pesto. Náš prášek vám ale vydrží déle a přihodit ho můžete opravdu všude – i do guacamole či pečeného falafelu. Chcete se o zázračných účincích moringy dozvědět více? Mrkněte na podrobný článek!

Maca

Maca nás přesvědčuje o svých superschopnostech již 6000 let. Ve Světě plodů jsme vzali kořen černé, červené a žluté macy a připravili jsme ho pro vás ve formě prášku pro rychlé použití, který vás zbaví únavy či stresu a nakopne váš den! Perfektně se hodí do snídaňových kaší či smoothie. 

maca prášek recepty

Vyzkoušejte naši rychlou a oblíbenou kombinaci pro každý den. 

Do smoothiemakeru dejte:

  • velkou hrst lyofilizovaných jahod, borůvek, nebo jiného oblíbeného ovoce
  • kapku vanilkového extraktu
  • mléko nebo rostlinnou náhradu mléka
  • 1 banán
  • lžičku maca prášku

Maca prášek můžete bez obav přidat také do vašich domácích RAW kuliček. A pro rychlé nabuzení vyzkoušejte jednu nebo dvě čajové lžičky macy smíchat se skořicí a mandlovým máslem – to se bude mlsat! 

Irský mech

Věděli jste, že existuje rostlinná náhražka živočišné želatiny? Irský mech je prostě nedoceněnou superpotravinou. A v kuchyni si ho zamilujete. Zahustí vám nádivku, polévku či omáčku. Potřebujete poradit, jak s ním pracovat? 

Pokud chcete vytvořit kvalitní želatinu, použijte irský mech čerstvý, ne ten práškový. Čerstvý irský mech je zakonzervován mořskou solí, a tak je potřeba jej nejprve několikrát propláchnout. Podrobně jsme jeho použití na dortovou želatinu popsali v receptu na nepečený dort z irského mechu. Tak se nechte inspirovat!

Konopné semínko

Není divu, že je konopné semínko považováno za superpotravinu, když díky své nutriční náloži dokáže nahradit i maso. Jak jej tedy přidat do jídelníčku kromě salátů, slaných či sladkých kaší nebo smoothie?

Díky své oříškové chuti jsou konopná semínka skvělou náhražkou pro lidi s alergií na ořechy – můžete si semínka nasucho opéct na mírném ohni, abyste získali ještě více oříškového aroma, a pak je použít do pečení. My jsme s nimi vytvořili originální housky ve tvaru medvídků

Z loupaného konopného semínka vyrobíte také rostlinné mléko. Stačí ho smíchat s vodou a rozmixovat. Takovouto bezlaktózovou alternativu kravského mléka využijete v nápojích i receptech. Lidé s citlivostí na lepek mohou zas konopná semínka použít jako náhradu strouhanky k obalení kuřete nebo ryb.

Kakaové boby

Že jde o superfood, nám dokazuje už jen to, že nepražené kakaové boby ve své nejčistší formě obsahují více než 300 zdraví prospěšných látek. To z nich činí jednu z nejkomplexnějších surovin na světě. Kromě toho, že se v minulosti používaly jako platidlo, jsou cenné i svým obsahem hořčíku, podporují lepší prokrvení těla a mají příznivý vliv i na celkovou vitalitu.

Nic nezkazíte, pokud je přidáte do granoly nebo ovesné kaše – ale pozor, až na závěr, abyste teplem nepřišli o žádné živiny! Dodají křupavost a božsky kakaovou chuť i obyčejné misce s jogurtem nebo třeba lívancům!

kakaové boby superpotraviny
kakaové boby použití

Už jste měli dokonale nadýchané makové lívance s hruškami a kakaovými boby? Nechte se inspirovat!

Už jste měli dokonale nadýchané makové lívance s hruškami a kakaovými boby? Nechte se inspirovat!

A pokud chcete pořádnou křupavou nálož, můžete vyzkoušet kakaové boby nasypat do domácí čokolády. Prakticky je využijete i místo čokoládových peciček například do sušenek nebo při výrobě truffles. A pak tu máme ještě jeden tip na použití kakaových bobů pro opravdové gurmány:

Kakaové boby namočte na chvíli do horké vody, poté slijte a pomixujte s lískooříškovým máslem a sušenými švestkami. Získáte tak báječnou kakaovo–švestkovou pomazánku!

Dřišťál

Nejen rakytník obsahuje pořádnou nálož vitamínu C – vysokou dávkou kyseliny askorbové se pyšní i dřišťál. Hodí se svojí kyselostí perfektně do slaných jídel, polévek a salátů. Například lidé z ázerbájdžánských sídlišť v Iránu ho milují v omáčce s masem. Tento guláš se skládá z mletého masa, hrášku, cibule a dřišťálu a podává se s opečenými bramborami a rýží.

Kromě slaných jídel ho můžete samozřejmě využít v těch sladkých, které ozvláštní svojí specifickou kyselostí. Přidejte si špetku dřišťálu třeba do pečených sušenek nebo mléčné rýže.

Rakytník

Drobné bobulky s typickou kyselou chutí, ať už v klasické sušené, nebo lyofilizované podobě, jsme si ve Světě plodů oblíbili. Tahle superpotravina vás nabuší vitamínem C, a to ji stačí jen přidat do smoothie, kaše nebo čaje.

Plody rakytníku doporučujeme zkusit naložit do medu spolu s dalšími superfoods – ideální pro všechna usmrkaná období chřipek! Pokud byste chtěli vyzkoušet něco netradičního, mírně zahřejte ocet a do skleněné nádoby ho nalijte spolu se sušeným rakytníkem a rozmarýnem. Po 2–3 týdnech je třeba ocet přecedit a je připraven k použití – všude tam, kam jste zvyklí ocet používat. Takto ochucený ocet ozvláštní salátovou zálivku, čočku na kyselo i nakládanou zeleninu.

Do medu si naložte superpotraviny a pak si je přidejte do čaje, nebo namažte na chleba. Mmm! Superráno jako vyšité!

Do medu si naložte superpotraviny a pak si je přidejte do čaje, nebo namažte na chleba. Mmm! Superráno jako vyšité!

Lyofilizovaný pyl

Posílí imunitu a ještě si na něm smlsnete. Je to nejkomplexnější potravina z darů české přírody a taky hotová vitamínová bomba. Sesbíraly ho české včelky a uložily do něj spoustu vitamínů a minerálů. Nákupem tohoto sladkého a zdravého zázraku podpoříte svou imunitu i domácí trh.

A nebojte, alergici si také přijdou na své. Pokud pyl necháte rozpustit v medu a následně si ho přimícháte do čaje nebo natřete na chléb, žádný pyl se do dýchacích cest nedostane. Ve zkratce – kam ho přihodíte, tam udělá divy! 

Goji

Goji má nejen spoustu zdravotních benefitů, ale také široké použití v kuchyni. Možná si vzpomínáte na článek, kde jsme popisovali použití do snídaní, smoothies nebo dezertů. Věděli jste ale, že s goji vytvoříte třeba i chutnou pikantní polévku nebo dokonalý čaj? 

Oblíbená pikantní čínská polévka s vepřovým masem a japonskou bílou ředkví má v receptu právě goji. Polévku na asijský způsob si připravíte i z kombinace silného vývaru, goji, rýže, česneku, zázvoru a zeleniny.

No a jak na domácí čaj nabušený vitamíny? K oblíbené směsi s ibiškem přidejte sušené či lyofilizované goji, rakytník a kousky papáji, sušených jablek a nová oblíbená čajová závislost je na světě!

superpotraviny čaj

No a když si nebudete vědět rady, vždy můžete všechny superpotraviny hodit do smoothie nebo jogurtu, přihodit ovocný lyofilizovaný prášek, hrst vlákniny v podobě ovesných vloček a nastartovat si tak produktivní ráno! Tak šup s nimi do košíku!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?