Co se v článku dozvíte?
Než se z ní stane prášek
Moringu získáváme ze středně velkého stromu nazývaného moringa olejodárná (Moringa oleifera). Pochází z Indie, ale lidstvo ji dokáže vypěstovat téměř v každé subtropické nebo tropické oblasti.
Moringa patří mezi velmi nenáročné rostliny. Je to stálezelený strom, kterému se daří v písčité nebo hlinité půdě. Největší výhodou je, že se poměrně snadno přizpůsobí klimatickým podmínkám a její listy mohou pěstitelé sbírat po celý rok. Věděli jste, že kromě dřeva jsou všechny části moringy jedlé? Listy, květy, ovoce, semena i kořen, to vše se používá v léčitelství.
Tím, že se moringa snadno přizpůsobí podmínkám při pěstování, jsou nutriční hodnoty v každém regionu odlišné. Nejvíce to má na svědomí složení půdy a celkové klima, ale i používané hnojivo. Vědci zjistili, že například při příliš vysokých teplotách může docházet k denaturaci některých složek – například v období velkých veder mají sklizené listy vyšší obsah vitamínu A než v normálních podmínkách, v chladných a suchých obdobích v nich najdeme zase vyšší obsah vitamínu C.
MORINGA | Čerstvé listy | Suché listy | Prášek z listů | Semínka | Lusky |
---|---|---|---|---|---|
Makroživiny na 100 gramů (g) | |||||
Bílkoviny | 6,7 | 29,4 | 27,1 | 35,97 | 2,5 |
Tuky | 1,7 | 5,2 | 2,3 | 38,67 | 0,1 |
Sacharidy | 12,5 | 41,2 | 38,2 | 8,67 | 3,7 |
Vláknina | 0,9 | 12,5 | 19,2 | 2,87 | 4,8 |
Mikroživiny na 100 gramů (mg) | |||||
Vitamín B1 | 0,06 | 2,02 | 2,64 | 0,05 | 0,05 |
Vitamín B2 | 0,05 | 21,3 | 20,5 | 0,06 | 0,07 |
Vitamín B3 | 0,8 | 7,6 | 8,2 | 0,2 | 0,2 |
Vitamín C | 220 | 15,8 | 17,3 | 4,5 | 120 |
Vitamín E | 448 | 10,8 | 113 | 751,67 | |
Vápník | 440 | 2185 | 2003 | 45 | 30 |
Hořčík | 42 | 448 | 368 | 635 | 24 |
Fosfor | 70 | 252 | 204 | 75 | 110 |
Draslík | 259 | 1236 | 1324 | 259 | |
Měď | 0,07 | 0,49 | 0,57 | 5,2 | 3,1 |
Železo | 0,85 | 25,6 | 28,2 | 5,3 | |
Síra | 870 | 0,05 | 137 |
Tabulka uvádí naměřené nutriční hodnoty listů, semínek a lusků moringy v různých fázích zpracování. Nutriční hodnoty moringy se liší v závislosti na oblasti pěstování.
Olej, čaj a všemocný prášek
Semena moringy jsou stejně jako semínka spousty dalších rostlin bohatá na tuky. A kde je dostatek tuku, je většinou i prostor pro výrobu oleje. Nejinak je tomu i moringy. Moringový olej se po sběru semen za studena lisuje, aby si zachoval co nejvyšší množství všech prospěšných látek. Skladuje se v tmavých lahvičkách, aby nedocházelo ke ztrátě kvality. Skvělou službu udělá v kosmetice. Používá se v boji proti vráskám, akné, pigmentovým skvrnám i proti svědivým problémům pokožky.
A jak se vyrábí moringový prášek? Za normálních okolností se listy moringy sbírají v co nejchladnější část dne – přímé sluníčko je při sběru nežádoucí jak pro rostlinu, tak pro pracovníky. Zapomeňte ale na to, že by se strom obíral lístek po lístku! Ze stromu se odsekne celá koruna a v zemi zůstane jen asi 1 metr vysoký kmen. Koruna se následně pověsí, propláchne vodou od prachu a špíny a nechá se uschnout. Sušení probíhá ve stínu, na přímém sluníčku by se listy spálily! Za pár dní se lístky moringy sesbírají, vyberou se z nich větvičky a jiný cizorodý materiál a následně pustují k dalšímu zpracování.
Proces je to drsný, ale nemusíte se bát. Kmen moringy znovu obrazí a do dalšího sběru se zase obsype zelenými lístky. A má to i další výhodu – sklizeň neprobíhá v závratných výškách, jako je tomu třeba u datlí.
Lístky se pak buď nechají jen tak (můžete je najít v čajových směsích), nebo se melou a prosívají až na nejjemnější moringový prášek, který se stává univerzálním pomocníkem v kuchyni. A bonus navíc: našli jsme pro vás moringu, kterou zpracovávají v BIO kvalitě!
Lépe pozdě, nežli později
Západní svět v posledních letech objevuje superpotraviny, které jsou v léčitelství a orientální medicíně známé už po tisíciletí. Vzácnou moringu tak známe z obchodů až posledních pár desítek let. A to je škoda, protože každá část stromu je důležitou zásobárnou prospěšných látek – vitamínů a minerálů.
A nejen to – moringa obsahuje i látky důležité pro metabolismus a chemické reakce v těle. To hlavně díky antioxidantům, které pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem. Mezi antioxidanty v morinze patří třeba tzv. fytochemikálie.
Superhrdina mezi superpotravinami
Moringa je jednou z nejkomplexnějších superpotravin a my se divíme, proč o ní zatím ví tak málo lidí. Ve všech svých svých částech totiž ukrývá truhly plné nutričních pokladů. Najdeme v ní vápník, draslík, zinek, mangan, železo a měď a z vitamínů téměř celou abecedu! Z moringy vaše tělo získá vitamín A, B-komplex (včetně kyseliny listové, pantothenové a pyridoxinu) a taky vitamíny C, D a E.
Má nízký obsah kalorií, takže se hodí do různých redukčních diet i pro doplnění vitamínů a minerálů každý den bez ohledu na způsob stravování. Doporučené denní množství moringového prášku jsou zhruba jedna až tři čajové lžičky (2–7 gramů).
A jak tedy působí moringa v těle?
Ačkoliv je moringa nadupaná od kořínků až po poslední větvičku prospěšnými látkami, zatím chybí dostatečné množství relevantních výzkumů na lidech, abychom mohli prohlásit, že konzumace moringy prokazatelně zlepšuje zdraví. Co je však zatím jisté, že moringa umí, a proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?
- Je to přírodní antioxidant. Díky obsahu zdraví prospěšných látek chrání tkáň proti oxidačnímu stresu. Antioxidanty v morinze zastupuje quercetin a kyselina chlorogenová, která má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi.
- Může se přidat do potravin jako přírodní konzervat – pomáhá totiž snižovat nechtěnou oxidaci tuků.
- V tradiční medicíně se používá jako lék pro zlepšení průběhu cukrovky. Ve studii, která byla prováděná na potkanech, sice ke kýženému poklesu došlo, studie na lidech zatím k přesvědčivým výsledkům nedospěly. Schopnost moringy regulovat hladinu cukru v krvi pravděpodobně souvisí s přítomností terpentoidů, které chrání beta buňky. Ty v mají ve slinivce břišní na starosti produkci inzulínu.
- Díky vysokému obsahu flavonoidů a fenolových kyselin se také moringa využívá pro její protizánětlivé a antibakteriální účinky. Proto se moringový olej hodí skvěle pro pleť se sklony k akné.
- U moringy se mluví také o jejích účincích v boji s rakovinou, a to především kvůli látkám, jako jsou glukozinoláty, niazimicín a benzylisothiokyanát, které pomáhají inhibovat růst nádorových buněk.
V kuchyni má zelenou
Díky tomu, že je naše moringa pomletá na jemný prášek, můžete s ní pracovat velmi snadno. Její chuť snadno přebijí ostatní suroviny, se kterými ji budete jíst, a přitom se neztratí ani jeden z benefitů! Pokud ji ochutnáte samostatně, ucítíte na jazyku chlorofyl a zemité tóny. Moringa Vám může trošku připomínat zelený čaj nebo matchu.
Vyzkoušet ji můžete na sladko, skvěle se hodí do lívanců, jogurtu s ovocem, ale i do ovesné kaše. Moringový prášek rychle napumpuje vaše smoothie nebo ranní vločky náloží vitamínů. I pekaři si přijdou na své. Nemusíte se bát moringou poprášit oblíbený cheesecake, přidat ji jako ozdobu na cupcake nebo udělat ten nejzelenější dort. Díky chlorofylu zabarvíte krásně povrch i bez umělých barviv!
Moringový nanuk
A věděli jste, že v létě se můžete osvěžit borůvkovo–moringovými nanuky? Na 4 nanuky budete potřebovat
- 3 lžičky moringa prášku
- 3 lžičky medu
- 60 ml kokosového nebo sojového jogurtu
- 180 ml kešu mléka
- čtvrtku avokáda
- hrst borůvek
A jak na to? Rozvařte v teflonovém rendlíčku borůvky s medem a až začnou bublat, odstavte je. Zbytek ingrediencí hoďte do mixéru a rozmixujte do hladka. Do formiček rovnoměrně rozdělte obě směsi – na špičku nanuku použijte borůvky, zbytek doplňte směsí s moringou. Nechte přes noc ztuhnout v mrazáku a letní osvěžení je na světě!
Moringa je prostě superpotravina, kterou se vyplatí přidat do jídelníčku. Děti si ji u nás nejvíc zamilovaly v našem MYXu Dino, v němž pod zeleným popraškem ukrývá bílou čokoládu a božsky křupavou mandli. Spolu s malinami v malinové čokoládě, lískáči v karamelu a rybízem v dračí čokoládě rozehrávají celý karneval chutí a barev. A co je nejlepší? Všechny tyhle barevné dobroty prochází rukama maminky jednoho z našich majitelů.
Zdroje
- GOPALAKRISHNAN, Lakshmipriya, Kruthi DORIYA a Devarai Santhosh KUMAR. Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application [online]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016300362t