90 minut
6 housek
Co budete potřebovat?
- 350 g pšeničné hladké mouky
- 50 g celozrnné hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 250 ml vlažné vody
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku soli
- 25 g tuku – ideální je olivový olej
- oblíbená semínka nebo křupavé ořechy
Postup
Do velké mísy nasypeme všechny mouky, promícháme je a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku rozdrolíme droždí, přidáme lžičku cukru a soli a zalijeme vlažnou vodu. Droždí ve vodě rozmícháme, aby se rozpustilo. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
Až je kvásek tak akorát, přidáme do mísy olivový olej. Teď je taky čas na oblíbená semínka či ořechy – nám houstičky moc chutnají s dýňovými, slunečnicovými nebo konopnými semínky, přihodit ale můžete i pinie nebo mandle.
A začneme hníst těsto. Těsto na housky by mělo být hladké a nelepkavé. Uhnětené těsto rozdělíme na poloviny. Z každé ze kterých vytvarujeme 6 stejných kuliček. Kuličky dáme na plech vystlaný pečícím papírem, přikryjeme je utěrkou a necháme 20 minut nakynout. Mezitím necháme troubu předehřát na 200 °C. Nakynuté bulky potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby na 10 minut.
Chcete-li housky vyšperkovat, můžete se inspirovat naší Terezkou, která je upekla ve tvaru malých medvídků. Jako oči a nos použijte lískové oříšky, pusinku vytvarujete pomocí kešu. Děti budou mít radost a ve třídě budou se svou svačinou za hvězdy – uvidíte!