11.10.24 | 22846x přečteno | 2 minuty
Rakytník sušený
Koukej na mě, jsem králem všeho ovoce! Dokonale oranžový, plný Céčka a dalších super vitamínů. Udělej si ze mě čaj, až se budeš cítit pod psa, a já Ti zlepším celý den.
- 100% sušené ovoce bez přidaných cukrů a aditiv
- patří mezi superpotraviny
- drobné bobulky s typickou kyselou chutí
Alternativní produkty z kategorie Sušené ovoce:
Rakytník sušený
Informace o produktu
Krásně barevné plody rakytníku řešetlákového, dřeviny, která je u nás známá už po celá staletí, ale poslední dobou se opět těší většímu zájmu. Často byly tyto bobulky využívány v lidovém léčitelství – například v Rusku se dokonce rakytníku říkalo „sibiřský zázrak“, právě díky množství vitamínů a minerálních látek. Nyní se využívá jak v potravinářství, tak i jako doplněk stravy a v kosmetice. Má jemně kyselou chuť, za kterou může značný obsah vitamínu C, ten je dokonce několikanásobně vyšší než u citrusů; má krásně oranžovou, někdy až načervenalou barvu, která závisí na obsaženém množství karotenoidů v jednotlivých bobulkách.
Použití
Sušený rakytník můžete jen tak zobat jako svačinu nebo si jej přidat do ranní kaše či jogurtu. Díky vysokému obsahu vitamínů se rakytník používá i v podobě čaje. Stačí jednu až dvě lžičky přelít litrem vroucí vody, nechat patnáct minut louhovat a následně scedit. Pokud však chcete z rakytníku dostat do těla co nejvyšší množství vitamínu C, doporučuje se jíst ho tepelně neupravený.
TOP informace o sušeném rakytníku
- Rakytník je dvoudomá rostlina, proto je při sázení nutné mít samčí i samičí rostlinu.
- Je považován za rostlinu budoucnosti, protože obsahuje velké množství prospěšných látek.
- Jedna kulička rakytníku dokáže pokrýt denní dávku vitamínu C.
- Velké množství vitamínu C se zachová, i když jsou plody zmrazené, šetrně tepelně zpracované či usušené.
- Obsažené minerální látky mohou podpořit správnou funkci paměti a mozkové činnosti.
Jak se rakytník pěstuje?
Rakytník je dvoudomá rostlina, a to je důvod, proč při pěstování potřebujeme mít vedle sebe samčí i samičí rostliny. Jinak by keře neplodily. Pěstovat rakytník není až tak složité, proto se nemusíte bát ho vysadit na svých zahrádkách. Daří se mu nejlépe na sluníčku v dobře propustné půdě. Jediné, co mu opravdu nesvědčí, je stín a trvale vlhká půda. Rakytník je velmi odolná rostlina, takže se nebojte, že by nevydržel mráz nebo velká vedra. I když je jeho pěstování velmi jednoduché, jeho sběr je tou nelehkou a nemilou částí. Díky trnům, které tuto krásnou rostlinku zdobí, se stává z trhání plodů celkem náročná a trpělivá práce. Vyčesávat plody se nedoporučuje, protože i při ručním sběru mohou kuličky snadno prasknout, a to kvůli tenké slupce a poměrně velkému množství šťávy ukryté v plodu.
Poznámka nákupčího
„Plody rakytníku jsou malé, žluté, kyselé bobulky plné semínek, které po rozkousání, uvolní rakytníkový olej. Ten je bohatý na vitamin C, který se šetrným sušením zachová a neztrácí se. Díky vysokému podílu vitaminu C a obsahu rakytníkového oleje je plod i po usušení měkký. Na výrobu 100 g rakytníku připadá 550 g čerstvé suroviny, kterou vypěstovali i sklidili farmáři na Ukrajině, kde se rostlině velmi daří.“
Zajímavosti a recepty
Recenze nakupujícího heureka.sk
Chutné kyselé tak ako to má byť
Recenze nakupujícího heureka.cz
Výborný do ranní kaše . Nemá.
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde- Složení rakytník řešetlákový sušený plod
- Surovina Rakytník
- Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu Ukrajina
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Balení Znovuuzavíratelný ZIP sáček
- Úprava sušený rakytník
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 1549 kJ / 370 kcal
- Tuky 25 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 4 g
- Sacharidy 24 g
- z toho cukry 14 g
- Vláknina 28 g
- Bílkoviny 13 g
- Sůl 0 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze nakupujícího heureka.sk
Chutné kyselé tak ako to má byť
Recenze nakupujícího heureka.cz
Výborný do ranní kaše . Nemá.
Recenze nakupujícího heureka.sk
Plody sú plné vitamínov, len ich treba namočiť do vody, aby sa napili a boli mäkké.