Co se v článku dozvíte?
Nejzdravější podoba čokolády? Ta hořká
Opravdu 100 % RAW čokoláda je nejzdravější podoba čokolády. Mluvíme o bohaté, hořké čokoládě, ve které není použité žádné sladidlo nebo dochucovadlo. Seženete ji buď v podobě kakaových bobů, ale pokud byste rádi něco extra, můžete použít prémiovou 100% čokoládu z Madagaskaru.
Z obsahu kakaa ale můžete klidně trošku slevit, 100 gramová porce 80% hořké čokolády obsahuje téměř celé denní doporučené množství manganu, mědi, hořčíku a železa. V menším procentu zastoupení v ní najdeme i zinek, draslík, fosfor a selen. Kakaové boby, z kterých se čokoláda vyrábí, jsou jednou z nejvíce dostupných ingrediencí bohatých na antioxidanty, které chrání naše tělo před škodlivými volnými radikály. Pokud vás láká dozvědět se o kakaových bobech více, přečtěte si náš článek, kde najdete 10 zajímavostí o kakau!
Z čeho se domácí čokoláda vyrábí?
Do celého procesu průmyslové výroby čokolády vás zasvětíme v tomto článku. Patříte mezi mlsouny čokolády a chtěli byste, aby byl požitek z ní co největší, nebo chcete darovat originální a s láskou dělaný dárek? Tak si ji vyrobte přímo doma!
První ingrediencí, kterou na přípravu čokolády potřebujete, je kakaový prášek. Dejte šanci kakaovému prášku v BIO kvalitě nebo kvalitním práškům Van Houten. Proces výroby čokolády vám usnadní koupě zlomků kakaové hmoty tvořené 100% hořkou čokoládou.

Další surovinou, bez které se domácí čokoláda neobejde, je kakaové máslo. Je to vlastně čistý přírodní tuk, který se oddělí z kakaových bobů při jejich zpracování. Pro domácí použití jej koupíte buď v praktických pecičkách, u kterých je dávkování jedna báseň, pro větší množství využijte i kvalitní máslo ve zlomcích.
I když je čokoláda sladkost, její výroba se neobejde bez soli. Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato! Sůl zvýrazní chuť kakaa a podpoří jeho hloubku.
Čemu se při přípravě domácí čokolády vyhnout?
Chcete si osladit život i domácí čokoládu? Zapomeňte na umělá sladidla a další aditivní látky. Ty se dají nahradit zdravou alternativou – třeba kokosovým nebo třtinovým cukrem či pravým vanilkovým extraktem.
Při zkrášlování domácích tabulek čokolády se rozhodně nehodí ani cukrové zdobení a posypy ze supermarketu. Vhodnou náhradou těchto nekvalitních cukrových bomb je lyofilizované ovoce nebo ořechy. Navíc jsou tyto varianty vhodné pro i vegany a vegetariány.

Jak domácí čokoládu vyrobit?
A jak na samotnou ruční výrobu čokolády? Není to žádná věda. Tady je návod krok za krokem, který pomůže i úplnému začátečníkovi.
Budeme potřebovat:
- kakaové máslo
- kakaový prášek nebo kakaovou hmotu
- sůl
- formu na čokoládu
- silikonovou stěrku
volitelně pak:
- dochucovadlo v podobě kokosového nebo třtinového cukru
- ořechy či ovoce na dozdobení
Postup
Krok 1: Rozpusťte kakaové máslo
Začněte tím, že si připravíte vodní lázeň. To je jedna z nejlepších metod, jak rozpustit kakaové máslo nebo hmotu. Jak na vodní lázeň? Do hrnce střední velikosti nalijte několik centimetrů vody. Použijte žáruvzdornou misku (skleněnou nebo nerezovou), která je o něco větší než obvod hrnce. Ujistěte se ale, že se dno misky nedotýká vody.
Vodu přiveďte k varu na mírném ohni a poté odstavte z plotny. Do mísy přidejte kakaové máslo. Jemně, ale často míchejte, abyste zamezili připálení. Chce to trošku času a trpělivosti.
Pokud používáte k přípravě velké kusy kakaového másla, nakrájejte je na menší, stejně velké kousky. Kousky se rozpustí rychleji, aniž by došlo k jejich připálení.
Krok 2: Přidejte kakaový prášek
Po úplném rozpuštění másla přidejte kakaový prášek se špetkou soli. Směs promíchejte, aby se suroviny důkladně spojily a nechte pár minut vychladnout. Pro ucelenou konzistenci a atraktivní vzhled výsledné čokolády směs rozmixujte. Opravdoví fajnšmekři mohou čokoládu ještě temperovat. Jak na to se dozvíte v tomto článku.
Krok 3: Čokoláda je na světě
Vychladlou směs nalijte do formy. Můžete si koupit už hotovou připravenou formu na tabulku čokolády, chytře můžete ale využít i silikonovou formu na cukroví v menších velikostech a tvarech, a vyrobit si tak menší kousky domácí čokolády podobné pralinkám.
Nakonec dejte čokoládu do lednice nebo mrazáku a nechte ztuhnout.
Rada na závěr: Čokoládu uschovejte ve vzduchotěsné nádobě. Tímto způsobem ji můžete skladovat v lednici i v mrazáku. Takováto nepenetrovaná domácí čokoláda by měla vydržet 2–3 měsíce.

Mléčná a bílá, klasická, nebo netradiční?
Jestliže patříte mezi sladkomily, pak vyhledáváte čokoládu, která sladce taje na jazyku. Taková je čokoláda mléčná. Jak už samotný název napovídá, kromě ingrediencí, které jsme zmínili u výroby hořké čokolády, se k receptu přidává mléko, které hořkost zjemňuje. Do hrnce ale nelijte mléko přímo z krabice! Do domácí mléčné čokolády se dává mléko (či smetana) sušené.
Skvělou volbou je i sojové nebo kokosové mléko. Tuto variantu „mléčné“ čokolády ocení i vegani a vegetariáni. Pokud jste součástí veganské komunity, určitě oceníte originální alternativu mléka v podobě rýžového prášku s třtinovým cukrem. O neodolatelnosti neobvyklé kombinace, která chutí připomíná čokoládu mléčnou, se přesvědčte v naší rýžové veganské čokoládě. Mňam!

Asi jste už někdy někde četli, že bílá čokoláda vlastně není čokoláda. Podle zákona by měla čokoláda obsahovat kakaovou sušinu, což bílá čokoláda neobsahuje. Ale nezoufejte, i přesto je bílá čokoláda čokoládou, jedná o produkt, který by se bez kakaových bobů neobešel, jen je jinak legislativně specifikovaná. Tento druh sladkosti je tvořen z velké části kakaovým máslem a cukrem, přidává se do ní i sojový lecitin, sušené mléko a někdy i vanilka.
Nekvalitní bílé čokolády často vyměňují kakaové máslo za hydrogenované oleje a tuky, palmový olej a velké množství cukru. To ale není případ naší 30% bílé čokoládu Edelweiss. V její jemně krémové chuti dominují tóny vanilky a karamelu, žádná umělotina!

Nejnovější druh čokolády, které říkáme princezna všech čokolád, je ruby čokoláda. Ta se odlišuje od ostatních nejen vzhledem, ale i chutí. Výroba ruby čokolády však zůstává tajemstvím, takže doma si ji jen tak nevyrobíte. Pokud ale máte rádi ovocnou, jemně nakyslou chuť, dejte jí šanci a použijte ji alespoň na polevy. Čím dalším je ruby čokoláda výjimečná a jak chutná? Začtěte se!
Tipy, s čím čokoládu kombinovat
Sbíhají se vám sliny? Poradíme vám, s čím čokoládu kombinovat a jak ji ozdobit, aby byl kulinářský zážitek co největší. Čokoláda si nejlépe notuje s přírodními ořechy všeho druhu. Vyzkoušejte pistácie, lískové ořechy nebo pekany se skořicí a solí, které čokoládě dodají úplně nový rozměr. Ořechy před zdobením nasekejte na menší kousky. Boží kombinaci získáte i přidáním pinií a karamelizovaných semínek s kokosem a solí.
Čokoláda si skvěle sedí i s jakýmkoliv lyofilizovaným ovocem. Lyofilizace je proces, díky kterému si ovoce uchovává všechny živiny i chuť a zůstane krásně křupavé a barevné. Lyofilizované maliny si třeba perfektně rozumí s bílou nebo ruby čokoládou, milovníci citrusů zase můžou zkusit kombinaci hořké čokolády s mandarinkou.

Inspirace na čokodárky
Čokoládu pojídáme celý rok a v jakékoliv situaci. Využijte její variability a darujte ji. Čokodárkem potěšíte napříč věkovými kategoriemi a kvalitní čokoládou neurazíte ani největšího tvrďáka. Ručně vyrobená čokoláda dělaná s láskou má navíc velkou přidanou hodnotu. Čokodárky mohou mít spoustu podob a tvarů. Vyzkoušejte příjemnou změnu a místo klasické tabulkové čokolády vytvořte umělecké dílo.
Nechte se inspirovat originálními čokodárky, které využijete jako dárek k Vánocům, narozeninám, svátku nebo výročí:
Domácí studentská… čokoláda
Zbožňujete kombinaci čokolády, ořechů a sušeného ovoce? Obdobu oblíbené čokolády plné ořechů a ovoce si můžete vytvořit doma. Základem je hořká čokoláda. Pokud si nechcete vyrábět čokoládu z másla a prášku, doporučujeme 60% hořkou čokoládu. Tato tmavá kráska k nám dorazila až z Peru a rozhodně stojí za ochutnání. Čokoládu rozpusťte – fotonávod najdete tady. Přidejte rozinky, sušené višně a loupané arašídy. Tradá! A domácí čokoládové potěšení je na světě!
Láska je láska
Sladší než Láska už je snad jen bílá čokoláda v kombinaci s lyofilizovanými jahodami a pudrem z Madagaskarské vanilky! Gurmáni můžou sáhnout i po prémiovém vanilkovém lusku z Madagaskaru, využít se dá ale i kapka extraktu. Vždyť kombinaci vanilky a kakaa zbožňovali už staří Mayové a Aztékové!
Nesmrtelná dvojka s lískáči
Originalitě se u čokolády meze nekladou, pro začátek ale nemusíte zrovna tvořit čokoládové sochy a zkoušet divoké kombinace. Zkuste čokoládu nalít třeba do papírových či plastových košíčků nebo formiček. Do čokoládové směsi přidejte lískooříškové máslo a závěrem ji dozdobte sušenými květy. Odekorovaná a již ztuhlá čokoláda se dá sníst podobně jako Reese's cups. Dobrou chuť!
Obdarovaní pak stráví příjemné chvíle s nejoblíbenější sladkostí na světě – čokoládou! Tak co, navnadili jsme vás na výrobu domácí čokolády? A máte už doma ve spíži všechno, co budete na recept potřebovat?