DÁREK: 500 g mandlí při nákupu nad 1299 Kč. S kódem CHCIMANDLE skočí do košíku automaticky. Neplatí pro velkoobchod.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak vyrobit domácí čokoládu?

ve středu 15. 12. | 42056x přečteno


Čokoláda je odpradávna považovaná za afrodiziakum, a tak by bylo škoda nevyzkoušet domácí přípravu. Vytvořte originální dárek od srdce, který můžete vyladit podle chuti obdarovaného a díky hrstce oříšků a ovoce domácí čokoládu povýšit na umělecké dílo. Hořká, mléčná, nebo bílá? Zvládnete je všechny! Zhluboka se nadechněte a plnými doušky nasajte nasládlou vůni tohoto čokoládového receptu.

Sdílet



Jak vyrobit domácí čokoládu?

Co se v článku dozvíte?

Nejzdravější podoba čokolády? Ta hořká

Opravdu 100 % RAW čokoláda je nejzdravější podoba čokolády. Mluvíme o bohaté, hořké čokoládě, ve které není použité žádné sladidlo nebo dochucovadlo. Seženete ji buď v podobě kakaových bobů, ale pokud byste rádi něco extra, můžete použít prémiovou 100% čokoládu z Madagaskaru.

Z obsahu kakaa ale můžete klidně trošku slevit, 100 gramová porce 80% hořké čokolády obsahuje téměř celé denní doporučené množství manganu, mědi, hořčíku a železa. V menším procentu zastoupení v ní najdeme i zinek, draslík, fosfor a selen. Kakaové boby, z kterých se čokoláda vyrábí, jsou jednou z nejvíce dostupných ingrediencí bohatých na antioxidanty, které chrání naše tělo před škodlivými volnými radikály. Pokud vás láká dozvědět se o kakaových bobech více, přečtěte si náš článek, kde najdete 10 zajímavostí o kakau!

Z čeho se domácí čokoláda vyrábí?

Do celého procesu průmyslové výroby čokolády vás zasvětíme v tomto článku. Patříte mezi mlsouny čokolády a chtěli byste, aby byl požitek z ní co největší, nebo chcete darovat originální a s láskou dělaný dárek? Tak si ji vyrobte přímo doma

První ingrediencí, kterou na přípravu čokolády potřebujete, je kakaový prášek. Dejte šanci kakaovému prášku v BIO kvalitě nebo kvalitním práškům Van Houten. Proces výroby čokolády vám usnadní koupě zlomků kakaové hmoty tvořené 100% hořkou čokoládou. 

ingredience na domácí čokoládu
Kakaové zlomky jsou vlastně 100% hořká čokoláda.

Další surovinou, bez které se domácí čokoláda neobejde, je kakaové máslo. Je to vlastně čistý přírodní tuk, který se oddělí z kakaových bobů při jejich zpracování. Pro domácí použití jej koupíte buď v praktických pecičkách, u kterých je dávkování jedna báseň, pro větší množství využijte i kvalitní máslo ve zlomcích.  

I když je čokoláda sladkost, její výroba se neobejde bez soli. Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato! Sůl zvýrazní chuť kakaa a podpoří jeho hloubku.

Čemu se při přípravě domácí čokolády vyhnout?

Chcete si osladit život i domácí čokoládu? Zapomeňte na umělá sladidla a další aditivní látky. Ty se dají nahradit zdravou alternativou – třeba kokosovým nebo třtinovým cukrem či pravým vanilkovým extraktem.  

Při zkrášlování domácích tabulek čokolády se rozhodně nehodí ani cukrové zdobení a posypy ze supermarketu. Vhodnou náhradou těchto nekvalitních cukrových bomb je lyofilizované ovoce nebo ořechy. Navíc jsou tyto varianty vhodné pro i vegany a vegetariány.  

ozdoba na domácí čokoládu
Lyofilizované ovoce máme vcelku i jako praktické drti či prášky.

Jak domácí čokoládu vyrobit?

A jak na samotnou ruční výrobu čokolády? Není to žádná věda. Tady je návod krok za krokem, který pomůže i úplnému začátečníkovi.  

Budeme potřebovat:

  • kakaové máslo
  • kakaový prášek nebo kakaovou hmotu
  • sůl
  • formu na čokoládu
  • silikonovou stěrku

volitelně pak:

  • dochucovadlo v podobě kokosového nebo třtinového cukru
  • ořechy či ovoce na dozdobení

Postup

Krok 1: Rozpusťte kakaové máslo

Začněte tím, že si připravíte vodní lázeň. To je jedna z nejlepších metod, jak rozpustit kakaové máslo nebo hmotu. Jak na vodní lázeň? Do hrnce střední velikosti nalijte několik centimetrů vody. Použijte žáruvzdornou misku (skleněnou nebo nerezovou), která je o něco větší než obvod hrnce. Ujistěte se ale, že se dno misky nedotýká vody.  

Vodu přiveďte k varu na mírném ohni a poté odstavte z plotny. Do mísy přidejte kakaové máslo. Jemně, ale často míchejte, abyste zamezili připálení. Chce to trošku času a trpělivosti.

Pokud používáte k přípravě velké kusy kakaového másla, nakrájejte je na menší, stejně velké kousky. Kousky se rozpustí rychleji, aniž by došlo k jejich připálení.

Krok 2: Přidejte kakaový prášek

Po úplném rozpuštění másla přidejte kakaový prášek se špetkou soli. Směs promíchejte, aby se suroviny důkladně spojily a nechte pár minut vychladnout. Pro ucelenou konzistenci a atraktivní vzhled výsledné čokolády směs rozmixujte. Opravdoví fajnšmekři mohou čokoládu ještě temperovat. Jak na to se dozvíte v tomto článku.

Krok 3: Čokoláda je na světě

Vychladlou směs nalijte do formy. Můžete si koupit už hotovou připravenou formu na tabulku čokolády, chytře můžete ale využít i silikonovou formu na cukroví v menších velikostech a  tvarech, a vyrobit si tak menší kousky domácí čokolády podobné pralinkám.

Nakonec dejte čokoládu do lednice nebo mrazáku a nechte ztuhnout.  

Rada na závěr: Čokoládu uschovejte ve vzduchotěsné nádobě. Tímto způsobem ji můžete skladovat v lednici i v mrazáku. Takováto nepenetrovaná domácí čokoláda by měla vydržet 2–3 měsíce.

výroba domácí čokolády

Mléčná a bílá, klasická, nebo netradiční?

Jestliže patříte mezi sladkomily, pak vyhledáváte čokoládu, která sladce taje na jazyku. Taková je čokoláda mléčná. Jak už samotný název napovídá, kromě ingrediencí, které jsme zmínili u výroby hořké čokolády, se k receptu přidává mléko, které hořkost zjemňuje. Do hrnce ale nelijte mléko přímo z krabice! Do domácí mléčné čokolády se dává mléko (či smetana) sušené.

Skvělou volbou je i sojové nebo kokosové mléko. Tuto variantu „mléčné“ čokolády ocení i vegani a vegetariáni. Pokud jste součástí veganské komunity, určitě oceníte originální alternativu mléka v podobě rýžového prášku s třtinovým cukrem. O neodolatelnosti neobvyklé kombinace, která chutí připomíná čokoládu mléčnou, se přesvědčte v naší rýžové veganské čokoládě. Mňam!

domácí bílá čokoláda
Máte rádi bílou čokoládu? A už jste měli tu naši s jogurtem?

Asi jste už někdy někde četli, že bílá čokoláda vlastně není čokoláda. Podle zákona by měla čokoláda obsahovat kakaovou sušinu, což bílá čokoláda neobsahuje. Ale nezoufejte, i přesto je bílá čokoláda čokoládou, jedná o produkt, který by se bez kakaových bobů neobešel, jen je jinak legislativně specifikovaná. Tento druh sladkosti je tvořen z velké části kakaovým máslem a cukrem, přidává se do ní i sojový lecitin, sušené mléko a někdy i vanilka.  

Nekvalitní bílé čokolády často vyměňují kakaové máslo za hydrogenované oleje a tuky, palmový olej a velké množství cukru. To ale není případ naší 30% bílé čokoládu Edelweiss. V její jemně krémové chuti dominují tóny vanilky a karamelu, žádná umělotina!

ruby čokoláda
Ruby čokoláda je přirozeně růžový druh čokolády z čokoládové dílny firmy Callebaut.

Nejnovější druh čokolády, které říkáme princezna všech čokolád, je ruby čokoláda. Ta se odlišuje od ostatních nejen vzhledem, ale i chutí. Výroba ruby čokolády však zůstává tajemstvím, takže doma si ji jen tak nevyrobíte. Pokud ale máte rádi ovocnou, jemně nakyslou chuť, dejte jí šanci a použijte ji alespoň na polevy. Čím dalším je ruby čokoláda výjimečná a jak chutná? Začtěte se!  

Tipy, s čím čokoládu kombinovat

Sbíhají se vám sliny? Poradíme vám, s čím čokoládu kombinovat a jak ji ozdobit, aby byl kulinářský zážitek co největší. Čokoláda si nejlépe notuje s přírodními ořechy všeho druhu. Vyzkoušejte pistácie, lískové ořechy nebo pekany se skořicí a solí, které čokoládě dodají úplně nový rozměr. Ořechy před zdobením nasekejte na menší kousky. Boží kombinaci získáte i přidáním pinií a karamelizovaných semínek s kokosem a solí.

Čokoláda si skvěle sedí i s jakýmkoliv lyofilizovaným ovocem. Lyofilizace je proces, díky kterému si ovoce uchovává všechny živiny i chuť a zůstane krásně křupavé a barevné. Lyofilizované maliny si třeba perfektně rozumí s bílou nebo ruby čokoládou, milovníci citrusů zase můžou zkusit kombinaci hořké čokolády s mandarinkou.

lyofilizované ovoce
Lyofilizovat se dá téměř všechno – třeba i mandarinky!

Inspirace na čokodárky

Čokoládu pojídáme celý rok a v jakékoliv situaci. Využijte její variability a darujte ji. Čokodárkem potěšíte napříč věkovými kategoriemi a kvalitní čokoládou neurazíte ani největšího tvrďáka. Ručně vyrobená čokoláda dělaná s láskou má navíc velkou přidanou hodnotu. Čokodárky mohou mít spoustu podob a tvarů. Vyzkoušejte příjemnou změnu a místo klasické tabulkové čokolády vytvořte umělecké dílo.

Nechte se inspirovat originálními čokodárky, které využijete jako dárek k Vánocům, narozeninám, svátku nebo výročí:

Domácí studentská… čokoláda

Zbožňujete kombinaci čokolády, ořechů a sušeného ovoce? Obdobu oblíbené čokolády plné ořechů a ovoce si můžete vytvořit doma. Základem je hořká čokoláda. Pokud si nechcete vyrábět čokoládu z másla a prášku, doporučujeme 60% hořkou čokoládu. Tato tmavá kráska k nám dorazila až z Peru a rozhodně stojí za ochutnání. Čokoládu rozpusťte fotonávod najdete tady. Přidejte rozinky, sušené višně a loupané arašídy. Tradá! A domácí čokoládové potěšení je na světě!

Láska je láska

Sladší než Láska už je snad jen bílá čokoláda v kombinaci s lyofilizovanými jahodami a pudrem z Madagaskarské vanilky! Gurmáni můžou sáhnout i po prémiovém vanilkovém lusku z Madagaskaru, využít se dá ale i kapka extraktu. Vždyť kombinaci vanilky a kakaa zbožňovali už staří Mayové a Aztékové!

Nesmrtelná dvojka s lískáči

Originalitě se u čokolády meze nekladou, pro začátek ale nemusíte zrovna tvořit čokoládové sochy a zkoušet divoké kombinace. Zkuste čokoládu nalít třeba do papírových či plastových košíčků nebo formiček. Do čokoládové směsi přidejte lískooříškové máslo a závěrem ji dozdobte sušenými květy. Odekorovaná a již ztuhlá čokoláda se dá sníst podobně jako Reese's cups. Dobrou chuť!

Obdarovaní pak stráví příjemné chvíle s nejoblíbenější sladkostí na světě – čokoládou! Tak co, navnadili jsme vás na výrobu domácí čokolády? A máte už doma ve spíži všechno, co budete na recept potřebovat?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?