Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Dražovna: naše kouzelná továrna na čokoládu

ve středu 18. 11. | 651x přečteno | 3 minuty čtení


Ťuk, ťuk, ťuk… Otevírají se dveře naší dražovny a za nimi stojí paní Hofmanová, maminka majitele firmy Toma. Je věčně usměvavá a kamkoliv jde, říkají jí, že voní jako pralinky. Aby taky ne, jejíma rukama každý den projdou desítky kilogramů ovoce a ořechů obalených v čokoládě. Zajímá vás, jak to v naší dražovně chodí? Pojďte dál!

Sdílet



Dražovna: naše kouzelná továrna na čokoládu

Co je to dražování?

Dražování je obalování surovin v čokoládě, medu či cukru. Původ má už v antickém Řecku, odkud také pochází tento název – řecké „tragemata“ [dra:žmata] totiž označuje pamlsek nebo dezert.  

Jak to všechno začalo?

Dražované suroviny, nebo také „dražovky“, jak jim říkáme, jsme původně odebírali od externích dodavatelů, s kvalitou jsme však spokojeni nebyli. Běžně totiž výrobci na surovinu nanáší glukózový sirup a následně ji obalují v cukru, aby byla výroba levnější a čokoláda lépe přilnula. Výsledný produkt pak obsahuje spoustu cukru, a tak jsme se v roce 2016 rozhodli jít na to jinak a do výroby dražovek se pustili sami. Rychle jsme ale zjistili, že to není žádná legrace, výroba dražé je totiž technologicky velmi náročná. Naštěstí se paní Hofmanová nezalekne žádné výzvy a zatím jsme nenarazili na nic, co by v čokoládě nedokázala obalit. Od otevření vlastní dražovny jsme produkci navýšili už o 300 %!  

Naše dražované produkty neobsahují žádný přidaný cukr ani glukózový sirup. Používání příměsí a levných surovin není naše cesta! Nad vstupními surovinami máme úplnou kontrolu a všechny ořechy i ovoce, které v čokoládě obalujeme, pečlivě vybíráme. Jsou to tytéž prémiové suroviny, které najdete na našem e-shopu, žádné podřadné kousky ani druhou jakost v našich dražovkách nenajdete!

Paní Hofmanová, která vyrábí dražovky
Paní Hofmanová, naše čokoládová kouzelnice.

Jak probíhá dražování?

V dražovně je několik zvláštně vypadajících strojů, které si paní Hofmanová nechala vyrobit na zakázku. Kromě toho je tady taky pořádná zima – kvůli správnému tuhnutí čokolády teplota v dražovně nepřesahuje 14 °C. „Někdo se chodí otužovat do rybníka, já do dražovny,“ vtipkuje s oblibou paní Hofmanová. Je proto potřeba se pořádně obléct a být neustále v pohybu. Ještě štěstí, že o práci tady není nouze!

Nejprve je potřeba pomalu rozehřát čokoládu – a ne tak ledajakou, na dražování se používá speciální čokoláda, která musí mít určitý stupeň viskozity, aby se v ní suroviny krásně obalily. Používáme převážně čokoládu české výroby, která má minimum aditiv a neobsahuje palmový tuk.

Následně se suroviny nasypou do velkého bubnu míchačky a za stálého otáčení a chlazení se obalují čokoládou. Ta se přilévá průběžně, suroviny tedy postupně získávají další a další tenoučké kabátky z čokolády. Obalit jednu várku trvá až 4 hodiny! Při každém nalévání čokolády je potřeba suroviny důkladně promíchat, není proto jediný kousek, který by paní Hofmanové neprošel pod rukama.  

Vychytat správný poměr surovin a čokolády je pěkná věda, stejně jako nastavit ideální teplotu. V případě potřeby se suroviny během dražování dochlazují s pomocí ventilátoru. Nesmí se to ale přehnat, jinak čokoláda ztuhne moc rychle a naskáčou jí vrásky. Každá vrstva musí být dokonale hladká!

Na závěr se dražé „lakují“, aby byly krásně lesklé a hladké, nebo se obalují ve skořici či prášku z lyofilizovaného ovoce. 

Maliny v malinové čokoládě
Suroviny se v čokoládě postupně obalují až 4 hodiny. Takhle vznikají křupavé maliny v malinové čokoládě.

Unikátní příchutě našich dražovek

S nápady na nové příchutě přichází majitel firmy Tom, syn paní Hofmanové, který má prý už od malička vytříbené chutě. Testovací várku obaluje paní Hofmanová ručně a následně nové dobroty všichni ochutnáme a přísně ohodnotíme. Jakmile od nás dostanou 11 bodů z 10, putují do výroby.

V současnosti u nás můžete ochutnat takové unikáty, jako jsou kokosové zlomky v mléčné čokoládě, které jsou podle paní Hofmanové absolutní špička, nebo lískové ořechy v karamelové čokoládě, které chutnají skoro jako Toffi…, ehm, jedna oblíbená bonboniéra – ba ne, prý jsou ještě mnohem lepší!

Dáte si mandle v jahodové čokoládě?

Zajímá vás, jaké další dobroty pro vás paní Hofmanová vyrobila?

Načítám

Čtěte také

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

24.06.21 | 222x přečteno | 3 minuty

Kde se vzal náš MYX

Kde se vzal náš MYX

21.06.21 | 1411x přečteno | 2 minuty

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

24.06.21 | 222x přečteno | 3 minuty

Kde se vzal náš MYX

Kde se vzal náš MYX

21.06.21 | 1411x přečteno | 2 minuty

Tyčinkárna

Tyčinkárna

17.06.21 | 359x přečteno | 4 minuty

Tým Světa plodů

Tým Světa plodů

02.03.21 | 829x přečteno

Novoroční předsevzetí 2021

Novoroční předsevzetí 2021

28.12.20 | 146x přečteno | 3 minuty

Proč nabízíme ochutnávky?

Proč nabízíme ochutnávky?

17.12.20 | 1393x přečteno | 2 minuty

Příběh Světa plodů

Příběh Světa plodů

16.12.20 | 314x přečteno | 4 minuty

Cesta surovin ze stromu až k vám

Cesta surovin ze stromu až k vám

09.12.20 | 196x přečteno | 3 minuty

Za nás mluví suroviny

Za nás mluví suroviny

19.05.20 | 626x přečteno | 3 minuty

Vypadáme jinak!

Vypadáme jinak!

14.05.20 | 134x přečteno | 2 minuty

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?