Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
29.08.24 | 32993x přečteno
🍍 20 % na LYO OVOCE s kódem: KRUPNITO20 🥭 a DOPRAVA ZDARMA do Balíkovny nad 500 Kč.
Že nemám typicky čokoládovou barvu? Nevadí! Alespoň jsem krásně slaďoučká. Navíc mě zjemnili kapkou jogurtu. Mňam! Už se ti na mě sbíhají sliny?
Jak chutná ta nejlahodnější bílá čokoláda? Má krémovou konzistenci, je jemná a příjemně sladká. Zkrátka fantazie. A přesně taková je naše bílá čokoláda říznutá jogurtem! Je neuvěřitelně jemná díky vysokému podílu kakaového másla a kapka jogurtu jí zase dodala jemně kyselkavou příchuť. Skvěle se hodí do nejrůznějších polev a krémů. Praktické pecky se navíc dobře rozpouští. Jako bonus obsahuje jen 30 % cukru, proto je skvělou odlehčenou variantou k běžným bílým čokoládám. Ty obsahují až 55 % cukru.
Skvělá je nejen na mlsání, ale své využití si najde také v kuchyni. Praktické pecky se snadno a rychle rozpouští, takže je tato čokoláda ideální na přípravu polev, krémů, ganache či dokonce na výrobu čokoládových figurek. Při roztopení v horkém mléce z ní lze navíc vykouzlit lahodný čokoládový nápoj, který dokáže zpříjemnit nejeden sychravý večer.
Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění je 45 až 50 °C, zchlazení 26 až 27 °C a použití při 28 až 29 °C.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Recenze návštěvníka
Moc dobrá! Používám ke zdobení dortů a cupcaků, ale ráda si jen tak zamlsám :)
Původně vloženo k Bílá 29% čokoláda
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Ideální na pečení - perfektně se hodí na polevy cheesecaků :)
Recenze návštěvníka
Moc dobrá! Používám ke zdobení dortů a cupcaků, ale ráda si jen tak zamlsám :)
Původně vloženo k Bílá 29% čokoláda
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Ideální na pečení - perfektně se hodí na polevy cheesecaků :)
Recenze návštěvníka
Bila ceska cokolada je super! Pouzivam na plnku do makronek a perfektni!!! Uz mam na ceste dalsi baliky...vsem doporucuji
Původně vloženo k Bílá 29% čokoláda