Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 15725x přečteno
❤️ Křupavé valentýnské dárky už čekají. Zamilujte se! ❤️
Ach, ta oslnivá barva! A ta ovocná chuť! Jsem revoluční objev ve světě čokolády! Uchvátila jsem spoustu kuchařů a cukrářů po celém světě a jsem si jistá, že ani Ty nebudeš výjimkou!
Ruby čokoláda se vyrábí z kakaových bobů speciální odrůdy Ruby cocoa, které se liší od všech ostatních. Tyto boby jsou totiž přirozeně narůžovělé a následným zpracováním se barva ještě více zvýrazní. Kromě vzhledu je ruby čokoláda charakteristická také jemnou ovocnou chutí, která svou lehce kyselou svěžestí dodá šmrnc vašim dezertům. Objevte, jak se čokoláda vyrábí nebo ochutnejte další druhy našich čokolád.
Snadno se rozpouští a hodí se zejména jako poleva či dekorace, do máslových krémů a také je z ní skvělá horká čokoláda. Doporučujeme ji při zpracování co nejméně míchat s dalšími surovinami, nejlépe se s ní pracuje v nejčistší podobě. Výsledné produkty se pak skvěle párují s malinami, pistáciemi, ale třeba také s kozím sýrem. Vyzkoušejte například naše mandlové koláčky s růžovou vodou a ruby čokoládou.
Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění 43 až 45 °C, zchlazení 26 °C a použití při 28,5 až 29,5 °C.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Jablečné trubičky: sladký snack, který vás dostane!
02.06.22 | 3212x přečteno | 5 minut
Snídaně rychle, zdravě a chutně! Připravte si barevný start dne
29.03.22 | 5217x přečteno
Recenze návštěvníka
Mňáááám... lituji, že neznám tyto pomerančové čokopecičky déle - jsou skvělé! Příchuť ovoce a čokolády mi malinko připomíná lentilky. Koupila jsem je původně do kaší, ale nevím, nevím jestli mi tak dlouho vydří. :-D
+výborná chuť
Původně vloženo k Pomerančová čokoláda
Recenze návštěvníka
Ještě mám něco, o co bych se rád podělil. Fotografie nesedí z produktem, nebo je to krátkodobý problém? (osobně bych si přál zachovat, tento plochý kulatý styl je bomba, vetší intenzivnější chuť než ten, co máte na fotografii, výborné neodolatelné jak vzhledově, tak i vůní. Nesrovnatelné oproti ostatnímu nugátu, ať už vzhledem, konzistencí, vůní (hlavně ta vůně lískových oříšků je dominantní) a chutí, doporučuji. A jestli si myslí někdo že 500 gramů je moc, budete překvapeni, jak brzo zmizí ten sáček. Fakt je, že žijeme v době aditiv a dalších pomocníčků na to nezapomínat a ne každému to kápne do noty. 100 lidí, 100 chutí, ale za mě Top Nugát. Lepší jsem nenašel a ani už hledat nemusím.
chuť (čokoládová z intenzivní oříškovou - je to doslova symfonie dobře laděného koncertu zakončená intenzivním oříškovým sólem) vůně (oříšková) konzistence (je tu drobná změna oproti fotografii, doufám, že jí zachováte, jelikož plochý kulatý tvar tomu dává nový rozměr tak o 200 %)
Původně vloženo k Nugátová 32% čokoláda Gianduia
Recenze návštěvníka
Mňáááám... lituji, že neznám tyto pomerančové čokopecičky déle - jsou skvělé! Příchuť ovoce a čokolády mi malinko připomíná lentilky. Koupila jsem je původně do kaší, ale nevím, nevím jestli mi tak dlouho vydří. :-D
+výborná chuť
Původně vloženo k Pomerančová čokoláda
Recenze návštěvníka
Ještě mám něco, o co bych se rád podělil. Fotografie nesedí z produktem, nebo je to krátkodobý problém? (osobně bych si přál zachovat, tento plochý kulatý styl je bomba, vetší intenzivnější chuť než ten, co máte na fotografii, výborné neodolatelné jak vzhledově, tak i vůní. Nesrovnatelné oproti ostatnímu nugátu, ať už vzhledem, konzistencí, vůní (hlavně ta vůně lískových oříšků je dominantní) a chutí, doporučuji. A jestli si myslí někdo že 500 gramů je moc, budete překvapeni, jak brzo zmizí ten sáček. Fakt je, že žijeme v době aditiv a dalších pomocníčků na to nezapomínat a ne každému to kápne do noty. 100 lidí, 100 chutí, ale za mě Top Nugát. Lepší jsem nenašel a ani už hledat nemusím.
chuť (čokoládová z intenzivní oříškovou - je to doslova symfonie dobře laděného koncertu zakončená intenzivním oříškovým sólem) vůně (oříšková) konzistence (je tu drobná změna oproti fotografii, doufám, že jí zachováte, jelikož plochý kulatý tvar tomu dává nový rozměr tak o 200 %)
Původně vloženo k Nugátová 32% čokoláda Gianduia
Recenze návštěvníka
Jak jsem měla nejvíce obavy z capuccino čokoládky, tak ta sklidila největší úspěch. Jediný "nedostatek" je, že můžeme objednávat pouze půlkilové balení, ale to je dobře, jinak bych objednala kila a snědla je na posezení ;)
Všechno! Dokonalá chuť.
Žádné jsem neobjevila, snad jen malá velikost balení :)
Původně vloženo k MYX Belgické calletky