Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 9104x přečteno
Lískových oříšků je ve mně spooousta! Ochutnej mě a přesvědč se na vlastní kůži. Jsem krémová a voňavá, s plnou nugátovou chutí, jen se zakousnout.
Tradiční nugátová čokoláda z kvalitního kakaa a lískooříškové pasty v jedinečném receptu, kde nenajdeme ani kapku mléka. Je tedy vhodná pro vegany. Důležité je množství lískooříškové pasty, která čokoládě dodává její charakteristickou a tolik oblíbenou chuť. Tato čokoláda obsahuje minimálně 24 % lískových ořechů, což zaručuje výrazné a plné nugátové tóny. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?
Snadno se rozpouští a má hladkou krémovou konzistenci, proto je vhodná zejména na ganache, polevy a při dlouhých zimních večerech vás zahřeje v podobě voňavé horké čokolády. Ať už hledáte náplň do pralinek nebo do sladkého pečiva, Gianduia je skvělou volbou, které rozhodně nebudete litovat. Skvěle se hodí také do dortových či chantilly krémů, výrobu nugátových bonbonů a vánočního cukroví.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Croissant bread puding s jahodami a nugátovou čokoládou
30.06.22 | 212x přečteno
Valentýnské čokorecepty: Jak vykouzlit čokoládově sladký valentýnský dárek?
02.02.22 | 2468x přečteno
Ještě mám něco, o co bych se rád podělil. Fotografie nesedí z produktem, nebo je to krátkodobý problém? (osobně bych si přál zachovat, tento plochý kulatý styl je bomba, vetší intenzivnější chuť než ten, co máte na fotografii, výborné neodolatelné jak vzhledově, tak i vůní. Nesrovnatelné oproti ostatnímu nugátu, ať už vzhledem, konzistencí, vůní (hlavně ta vůně lískových oříšků je dominantní) a chutí, doporučuji. A jestli si myslí někdo že 500 gramů je moc, budete překvapeni, jak brzo zmizí ten sáček. Fakt je, že žijeme v době aditiv a dalších pomocníčků na to nezapomínat a ne každému to kápne do noty. 100 lidí, 100 chutí, ale za mě Top Nugát. Lepší jsem nenašel a ani už hledat nemusím.
chuť (čokoládová z intenzivní oříškovou - je to doslova symfonie dobře laděného koncertu zakončená intenzivním oříškovým sólem) vůně (oříšková) konzistence (je tu drobná změna oproti fotografii, doufám, že jí zachováte, jelikož plochý kulatý tvar tomu dává nový rozměr tak o 200 %)
výborní neodolatelní jak vzhledově tak i vůní nesrovnatelní o proti ostatním nugátu ať vzhledem konzistencí vůní ( hlavně ta vůně lískových oříšků je dominantní ) a chuť doporučuji a jestli si myslí někdo že 500 gramu je moc budete překvapeni jak brzo zmizí ten sáček fakt je žijeme v době aditiv a dalších pomocníčků nato nezapomínat že ne každému to kápne do noty 100 lidí 100 chutí ale zamne Top Nugát lepší jsem nenašel ani už hledat nemusím
Ještě mám něco, o co bych se rád podělil. Fotografie nesedí z produktem, nebo je to krátkodobý problém? (osobně bych si přál zachovat, tento plochý kulatý styl je bomba, vetší intenzivnější chuť než ten, co máte na fotografii, výborné neodolatelné jak vzhledově, tak i vůní. Nesrovnatelné oproti ostatnímu nugátu, ať už vzhledem, konzistencí, vůní (hlavně ta vůně lískových oříšků je dominantní) a chutí, doporučuji. A jestli si myslí někdo že 500 gramů je moc, budete překvapeni, jak brzo zmizí ten sáček. Fakt je, že žijeme v době aditiv a dalších pomocníčků na to nezapomínat a ne každému to kápne do noty. 100 lidí, 100 chutí, ale za mě Top Nugát. Lepší jsem nenašel a ani už hledat nemusím.
chuť (čokoládová z intenzivní oříškovou - je to doslova symfonie dobře laděného koncertu zakončená intenzivním oříškovým sólem) vůně (oříšková) konzistence (je tu drobná změna oproti fotografii, doufám, že jí zachováte, jelikož plochý kulatý tvar tomu dává nový rozměr tak o 200 %)
výborní neodolatelní jak vzhledově tak i vůní nesrovnatelní o proti ostatním nugátu ať vzhledem konzistencí vůní ( hlavně ta vůně lískových oříšků je dominantní ) a chuť doporučuji a jestli si myslí někdo že 500 gramu je moc budete překvapeni jak brzo zmizí ten sáček fakt je žijeme v době aditiv a dalších pomocníčků nato nezapomínat že ne každému to kápne do noty 100 lidí 100 chutí ale zamne Top Nugát lepší jsem nenašel ani už hledat nemusím
Moc dobrá i jen tak na mlsání. Chuť lískových oříšků je výrazná.
Nugátová 32% čokoláda Gianduia