Mandle

Nejprodávanější

Mandle VALENCIA RAW 1
 
od 150 Kč
(od 130 Kč bez DPH)
MYX OŘECHY EXCLUSIVE 1 image
 
od 37 Kč
(od 32 Kč bez DPH)
MYX PŘÍRODNÍ OŘECHY 1 image
 
od 148 Kč
(od 129 Kč bez DPH)
032 Královské Mandle Non Pareil Supreme 1
 
od 164 Kč
(od 143 Kč bez DPH)
Mandle loupané blanšírované 1
 
od 171 Kč
(od 149 Kč bez DPH)
SPORTOVEC 1
 
od 30 Kč
(od 26 Kč bez DPH)
SALTY 1
Vyprodáno
 
od 166 Kč
(od 144 Kč bez DPH)
NA CESTY 1
 
od 35 Kč
(od 30 Kč bez DPH)
035 Mandle Skořice s mléčnou čokoládou 1
 
od 192 Kč
(od 167 Kč bez DPH)
mandle marcon orech hlavni
 
od 208 Kč
(od 181 Kč bez DPH)
20 položek celkem
mandle marcon orech hlavni
od 181 Kč bez DPH
od 208 Kč
Mandle VALENCIA RAW 1
od 130 Kč bez DPH
od 150 Kč
MYX OŘECHY EXCLUSIVE 1 image
od 32 Kč bez DPH
od 37 Kč
032 Královské Mandle Non Pareil Supreme 1
od 143 Kč bez DPH
od 164 Kč
Mandle loupané blanšírované 1
od 149 Kč bez DPH
od 171 Kč
Mandle jahoda 3 image
Vyprodáno
od 181 Kč bez DPH
od 208 Kč
040 Mandle v bílé čokoládě Moringa 1
od 197 Kč bez DPH
od 227 Kč
023 MYX Almonds 1
Skladem
od 183 Kč bez DPH
od 210 Kč
016 Mandle loupané plátky z USA 1
146 Kč bez DPH
168 Kč
025 Mandle pražené solené uzené ořechy 1
326 Kč bez DPH
375 Kč
Mandle ořechová pasta 1 image
141 Kč bez DPH
162 Kč
MYX PŘÍRODNÍ OŘECHY 1 image
od 129 Kč bez DPH
od 148 Kč
035 Mandle Skořice s mléčnou čokoládou 1
od 167 Kč bez DPH
od 192 Kč
NA CESTY 1
od 30 Kč bez DPH
od 35 Kč
026 Mandle Valencia v hořké čokoládě 70 1
od 175 Kč bez DPH
od 201 Kč
SPORTOVEC 1
od 26 Kč bez DPH
od 30 Kč
SALTY 1
Vyprodáno
od 144 Kč bez DPH
od 166 Kč
Kokosové
202 Kč bez DPH
232 Kč
Mandle mouka
386 Kč bez DPH
444 Kč
076 Mandle ořechový krém 1
412 Kč bez DPH
474 Kč

Mandle

Jsou semena ovoce podobného švestce, rostoucím na stromu Mandloň obecná (Prunus dulcis). Jsou oválné, podlouhlé „oříšky“, špinavě bílé barvy, pokryty světle hnědou slupkou. Mandle jsou typické svojí nasládlou chutí, díky čemuž našli své místo především ve sladké kuchyni.

Kromě chuti mají mandle i příznivý vliv na naše zdraví. Obsahují minerály důležité pro zdraví organismus, jako je hořčík, měď, vápník, zinek a fosfor. Z vitamínů obsahují hlavně B-komplex (B1, B2, B3, B5,B6), a vitamin E. Mají vysokou energetickou hodnotu, zároveň jsou ale velmi tučné, nicméně ne tak moc jako ostatní ořechy, mandle obsahují asi jen 50% tuku. Oproti ostatním ořechům také obsahují výrazně vyšší podíl bílkovin, zhruba 20% tvoří bílkoviny. Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, pomáhá překonávat stres a únavu.

O mandlích

Původně pocházejí z oblasti Malé Asie a Severní Afriky. V současnosti se pěstují v celém Středomoří, v Austrálii a USA, v Kalifornii. USA je hlavním světovým producentem mandlí, ročně produkuje kolem 2 milionů tun a pokrývá světovou produkci více než z 70%, na druhém místě je světově Španělsko, které ale produkuje pouhou desetinu toho co USA.

Existují 2 druhy, mandle sladké (Prunus amygdalu Dulcis) a mandle hořké (Prunus amygdalu Amara). Právě sladké jsou ty, které se běžně konzumují a používají v potravinářství. Hořké se používají k výrobě mandlového oleje, sloužící také jako dochucovadlo potravin, nebo pro likéry. Ve své přirozené podobě jsou hořké nepoživatelné, obsahují toxické látky jako je kyselina kyanovodíková. Tyto látky jsou odstraněny až při zpracování.

Vhledem k vysokému obsahu tuku je důležité mandle správně skladovat, aby se brzy nezkazily. Uchovávejte je v neprodyšném obalu, na suchém chladném místě, které není vystaveno slunečnímu záření. V chladném prostředí vydrží až několik měsíců a déle si uchovají svoji svěžest, uchované v mrazáku mohou vydržet klidně celý rok. To neplatí pro krájené, drcené, nebo blanšírované mandle, u nich je doba poživatelnosti nižší.

Vliv na člověka

Mají vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Látky obsažené v mandlích, zejména hořčík pomáhá uvolňovat žíly a tepny, odbourává škodlivý LDL cholesterol, který se v žílách usazuje, čímž zlepšuje krevní tok, okysličení a rozvod živin po těle. Draslík obsažený v mandlích pomáhá s nervovými přenosy v těle a kontrakcí svalů, což zahrnuje i srdce.

Jsou skvělým zdrojem fosforu a vápníku (266mg/100g). Tyto minerály mají v lidském organismu nezastupitelnou roli, mají zásadní vliv na pevnost a odolnost kostí a zubů. Může i proces hojení zlomenin, a v pozdějším věku může pomoci předcházet osteoporóze, řídnutí kostí.

Mandlové produkty

Mandlové mléko

Rostlinné mléko, vyráběné z mandlí. Je typické svojí krémovou ořechovou chutí. Mléko neobsahuje laktózu, ani cholesterol, proto je často konzumováno těmi s alergií na laktózu, nebo těmi, kteří se chtějí vyhnout konzumaci mléčných výrobků, například veganům.

Mléko je vyráběno v několika variantách, slazené, neslazené, s vanilkovou, kakaovou, nebo čokoládovou příchutí.

Mandlový sirup

Orgeat sirup, je sladký sirup vyrobený z mandlí, cukru a pomerančového květu. Má výraznou mandlovou chuť a je často používám k aromatizaci koktejlů.

Mandlová mouka

Mandlové mouka je název pro vlastně jen mleté blanšírované sladké mandle. Požívá se hlavně v cukrárnách a cukrářských výrobcích, hlavně při výrobě moučníků a desertů, Sacher dortu, jedná se o důležitou ingredienci marcipánu.

Mandle v čokoládě

Díky své přirozeně sladké chuti se přímo nabízely k tomu být obaleny v čokoládě nebo medu. Máme tu mandle obaleny v klasických čokoládách, mléčné, bílé a hořké, ale i mandle v neobvyklých kombinacích, obalené ve skořici, morinze, nebo v drceném ovoci.

TIPY jak si vychutnat mandle

Pro skvělou chuť přidejte trochu mandlového másla do vašich cereálií.

Výroba mléka je velice jednoduchá, můžete si ho snadno vyrobit a vychutnat i u vás doma. Stačí k tomu jeden šálek mandlí, dva šálky vody, mixér a sítko. Dejte je do nádoby, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit. Po odmočení nalijte obsah do mixéru a mixujte zhruba 2 minuty na vysokou rychlost. Tekutinu přeceďte do připravené nádoby. A je to, můžete dochutit medem, nebo třeba javorovým sirupem, záleží čistě na vaší chuti.

Zajímavosti

Existuje až 30 druhů mandlí, avšak asi jen 10 se jich zpracovává.