Mandle

Nejprodávanější

EXCLUSIVE 1
 
od 38 Kč
(od 33 Kč bez DPH)
BASIC 1
 
od 155 Kč
(od 135 Kč bez DPH)
MANDLE VAL 1
 
od 161 Kč
(od 140 Kč bez DPH)
Mandle "KRÁLOVSKÉ" ořechy z USA 4 image
 
od 154 Kč
(od 134 Kč bez DPH)
Mandle loupané blanšírované ořechy z USA 3 image
 
od 158 Kč
(od 137 Kč bez DPH)
Mandle Carmel 1 image
 
od 146 Kč
(od 127 Kč bez DPH)
SALTY 1
Skladem
 
od 151 Kč
(od 131 Kč bez DPH)
Mandle v mléčné čokoládě se skořicí 4 image
 
od 190 Kč
(od 165 Kč bez DPH)
Mandle v 70% hořké čokoládě 3 image
 
od 182 Kč
(od 158 Kč bez DPH)
SPORTOVEC 1
 
od 30 Kč
(od 26 Kč bez DPH)
19 položek celkem
MANDLE VAL 1
od 140 Kč bez DPH
od 161 Kč
EXCLUSIVE 1
od 33 Kč bez DPH
od 38 Kč
Mandle Carmel 1 image
od 127 Kč bez DPH
od 146 Kč
Mandle "KRÁLOVSKÉ" ořechy z USA 4 image
od 134 Kč bez DPH
od 154 Kč
Mandle loupané blanšírované ořechy z USA 3 image
od 137 Kč bez DPH
od 158 Kč
Mandle jahoda 3 image
od 163 Kč bez DPH
od 187 Kč
Mandle moringa 3 image
od 188 Kč bez DPH
od 216 Kč
NA CESTY 1
od 27 Kč bez DPH
od 31 Kč
Mandle plátky loupané ořechy z USA 4 image
259 Kč bez DPH
298 Kč
Mandle ořechy, oříšky pražené solené uzené | Svět plodů 1 image
294 Kč bez DPH
338 Kč
Mandle ořechová pasta 1 image
134 Kč bez DPH
154 Kč
BASIC 1
od 135 Kč bez DPH
od 155 Kč
Mandle v mléčné čokoládě se skořicí 4 image
od 165 Kč bez DPH
od 190 Kč
43788628 1076870899146911 8120424121709363200 n
392 Kč bez DPH
451 Kč
Mandle v 70% hořké čokoládě 3 image
od 158 Kč bez DPH
od 182 Kč
Nahoru
Další produkty

Mandle

Ve Světě plodů najdete nejeden druh mandlí. Nabízíme Vám např. Mandle RAW VALENCIA, mandle královské, mandle carmel, mandle moringa či mandle moringa mnoho dalších... Vyberte si ty své a napište nám, jak Vám chutnalo!

Jsou semena ovoce podobného švestce, rostoucím na stromu Mandloň obecná (Prunus dulcis). Jsou oválné, podlouhlé „oříšky“, špinavě bílé barvy, pokryty světle hnědou slupkou. Mandle jsou typické svojí nasládlou chutí, díky čemuž našli své místo především ve sladké kuchyni.

Kromě chuti mají mandle i příznivý vliv na naše zdraví. Obsahují minerály důležité pro zdraví organismus, jako je hořčík, měď, vápník, zinek a fosfor. Z vitamínů mandle obsahují hlavně B-komplex (B1, B2, B3, B5,B6), a vitamin E. Mandle mají vysokou energetickou hodnotu, zároveň jsou ale velmi tučné, nicméně ne tak moc jako ostatní ořechy, mandle obsahují asi jen 50% tuku. Oproti ostatním ořechům také obsahují výrazně vyšší podíl bílkovin, zhruba 20% mandlí tvoří bílkoviny. Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, pomáhá překonávat stres a únavu.

O mandlích

Mandle původně pocházejí z oblasti Malé Asie a Severní Afriky. V současnosti se pěstují v celém Středomoří, v Austrálii a USA, v Kalifornii. USA je hlavním světovým producentem mandlí, ročně produkuje kolem 2 milionů tun mandlí a pokrývá světovou produkci více než z 70%, na druhém místě je světově Španělsko, které ale produkuje pouhou desetinu toho co USA.

Existují 2 druhy mandlí, mandle sladké (Prunus amygdalu Dulcis) a mandle hořké (Prunus amygdalu Amara). Právě sladké mandle jsou ty, které se běžně konzumují a používají v potravinářství. Hořké mandle se používají k výrobě mandlového oleje, sloužící také jako dochucovadlo potravin, nebo pro likéry. Ve své přirozené podobě jsou hořké mandle nepoživatelné, obsahují toxické látky jako je kyselina kyanovodíková. Tyto látky jsou odstraněny až při zpracování.

Vhledem k vysokému obsahu tuku je důležité madle správně skladovat, aby se brzy nezkazily. Mandle uchovávejte v neprodyšném obalu, na suchém chladném místě, které není vystaveno slunečnímu záření. V chladném prostředí vydrží až několik měsíců a déle si uchovají svoji svěžest, uchované v mrazáku mohou vydržet klidně celý rok. To neplatí pro krájené, drcené, nebo blanšírované mandle, u nich je doba poživatelnosti nižší.

Vliv na člověka

Mandle mají vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Látky obsažené v mandlích, zejména hořčík pomáhá uvolňovat žíly a tepny, odbourává škodlivý LDL cholesterol, který se v žílách usazuje, čímž zlepšuje krevní tok, okysličení a rozvod živin po těle. Draslík obsažený v mandlích pomáhá s nervovými přenosy v těle a kontrakcí svalů, což zahrnuje i srdce.

Mandle jsou skvělým zdrojem fosforu a vápníku (266mg/100g). Tyto minerály mají v lidském organismu nezastupitelnou roli, mají zásadní vliv na pevnost a odolnost kostí a zubů. Může i proces hojení zlomenin, a v pozdějším věku může pomoci předcházet osteoporóze, řídnutí kostí.

Mandlové produkty

Mandlové mléko

Mandlové mléko, je rostlinné mléko, vyráběné z mandlí. Je typické svojí krémovou ořechovou chutí. Mléko neobsahuje laktózu, ani cholesterol, proto je často konzumováno těmi s alergií na laktózu, nebo těmi, kteří se chtějí vyhnout konzumaci mléčných výrobků, například veganům.

Mléko je vyráběno v několika variantách, slazené, neslazené, s vanilkovou, kakaovou, nebo čokoládovou příchutí.

Mandlový sirup

Orgeat sirup, je sladký sirup vyrobený z mandlí, cukru a pomerančového květu. Má výraznou mandlovou chuť a je často používám k aromatizaci koktejlů.

Mandlová mouka

Mandlové mouka je název pro vlastně jen mleté blanšírované sladké mandle. Požívá se hlavně v cukrárnách a cukrářských výrobcích, hlavně při výrobě moučníků a desertů, Sacher dortu, jedná se o důležitou ingredienci marcipánu.

Mandle v čokoládě

Mandle se díky své přirozeně sladké chuti přímo nabízely k tomu být obaleny v čokoládě nebo medu. Máme tu mandle obaleny v klasických čokoládách, mléčné, bílé a hořké, ale i mandle v neobvyklých kombinacích, mandle obalené ve skořici, morinze, nebo v drceném ovoci.

TIPY jak si vychutnat mandle

Pro skvělou mandlovou chuť přidejte trochu mandlového másla do vašich cereálií.

Výroba mandlového mléka je velice jednoduchá, můžete si ho snadno vyrobit a vychutnat i u vás doma. Stačí k tomu jeden šálek mandlí, dva šálky vody, mixér a sítko. Dejte mandle do nádoby, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit. Po odmočení nalijte obsah do mixéru a mixujte zhruba 2 minuty na vysokou rychlost. Tekutinu přeceďte do připravené nádoby. A je to, můžete dochutit medem, nebo třeba javorovým sirupem, záleží čistě na vaší chuti.

Zajímavosti

Existuje až 30 druhů mandlí, avšak asi jen 10 se jich zpracovává.