Mandle - loupané, neloupané a mixy

Nejprodávanější

Mandle VALENCIA RAW 1 image
 
od 150 Kč
(od 130 Kč bez DPH)
MYX Ořechy Základka 1 image
 
od 148 Kč
(od 129 Kč bez DPH)
MYX Ořechy Exclusivka 1 image
 
od 37 Kč
(od 32 Kč bez DPH)
Mandle loupané blanšírované 1 image
 
od 171 Kč
(od 149 Kč bez DPH)
Mandle "KRÁLOVSKÉ" z USA 1 image
 
od 164 Kč
(od 143 Kč bez DPH)
MYX SALTY 1
 
od 166 Kč
(od 144 Kč bez DPH)
MYX SPORTOVEC 2
 
od 30 Kč
(od 26 Kč bez DPH)
MYX Cestovatelka - ořechy a sušené ovoce 1 image
 
od 35 Kč
(od 30 Kč bez DPH)
Mandle loupané plátky 1 image
 
179 Kč
(156 Kč bez DPH)
035 Mandle Skořice s mléčnou čokoládou 1
 
od 192 Kč
(od 167 Kč bez DPH)
20 položek celkem
Mandle VALENCIA RAW 1 image
od 130 Kč bez DPH
od 150 Kč
Mandle Marcona ze Španělska 1 image
od 181 Kč bez DPH
od 208 Kč
MYX Ořechy Exclusivka 1 image
od 32 Kč bez DPH
od 37 Kč
Mandle loupané blanšírované 1 image
od 149 Kč bez DPH
od 171 Kč
Mandle jahodové 1 image
od 181 Kč bez DPH
od 208 Kč
023 MYX Almonds 1
od 184 Kč bez DPH
od 212 Kč
Mandle "KRÁLOVSKÉ" z USA 1 image
od 143 Kč bez DPH
od 164 Kč
040 Mandle v bílé čokoládě Moringa 1
od 197 Kč bez DPH
od 227 Kč
025 Mandle pražené solené uzené ořechy 1
326 Kč bez DPH
375 Kč
MYX SALTY 1
od 144 Kč bez DPH
od 166 Kč
MYX Ořechy Základka 1 image
od 129 Kč bez DPH
od 148 Kč
Mandlová mouka 1 image
386 Kč bez DPH
444 Kč
035 Mandle Skořice s mléčnou čokoládou 1
od 167 Kč bez DPH
od 192 Kč
MYX Cestovatelka - ořechy a sušené ovoce 1 image
od 30 Kč bez DPH
od 35 Kč
026 Mandle Valencia v hořké čokoládě 70 1
od 175 Kč bez DPH
od 201 Kč
MYX SPORTOVEC 2
od 26 Kč bez DPH
od 30 Kč
Mandle loupané plátky 1 image
156 Kč bez DPH
179 Kč
Mandle ořechová pasta 1 image
141 Kč bez DPH
162 Kč
Mandlové máslo 1 image
412 Kč bez DPH
474 Kč
43713011 1076870902480244 5997938974373445632 o
od 218 Kč bez DPH
od 251 Kč

Mandle více informací a zajímavosti

Jsou semena ovoce podobného švestce, rostoucím na stromu Mandloň obecná (Prunus dulcis). Jsou oválné, podlouhlé „oříšky“, špinavě bílé barvy, pokryty světle hnědou slupkou. Mandle jsou typické svojí nasládlou chutí, díky čemuž našli své místo především ve sladké kuchyni.

Kromě chuti mají mandle i příznivý vliv na naše zdraví. Obsahují minerály důležité pro zdraví organismus, jako je hořčík, měď, vápník, zinek a fosfor. Z vitamínů obsahují hlavně B-komplex (B1, B2, B3, B5,B6), a vitamin E. Mají vysokou energetickou hodnotu, zároveň jsou ale velmi tučné, nicméně ne tak moc jako ostatní ořechyd, mandle obsahují asi jen 50% tuku. Oproti ostatním ořechům také obsahují výrazně vyšší podíl bílkovin, zhruba 20% tvoří bílkoviny. Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, pomáhá překonávat stres a únavu.

O mandlích

Původně pocházejí z oblasti Malé Asie a Severní Afriky. V současnosti se pěstují v celém Středomoří, v Austrálii a USA, v Kalifornii. USA je hlavním světovým producentem oříšků mandlí, ročně produkuje kolem 2 milionů tun a pokrývá světovou produkci více než z 70%, na druhém místě je světově Španělsko, které ale produkuje pouhou desetinu toho co USA.

Existují 2 druhy, mandle sladké (Prunus amygdalu Dulcis) a mandle hořké (Prunus amygdalu Amara). Právě sladké jsou ty, které se běžně konzumují a používají v potravinářství. Hořké se používají k výrobě mandlového oleje, sloužící také jako dochucovadlo potravin, nebo pro likéry. Ve své přirozené podobě jsou hořké nepoživatelné, obsahují toxické látky jako je kyselina kyanovodíková. Tyto látky jsou odstraněny až při zpracování.

Vhledem k vysokému obsahu tuku je důležité mandle správně skladovat, aby se brzy nezkazily. Uchovávejte je v neprodyšném obalu, na suchém chladném místě, které není vystaveno slunečnímu záření. V chladném prostředí vydrží až několik měsíců a déle si uchovají svoji svěžest, uchované v mrazáku mohou vydržet klidně celý rok. To neplatí pro krájené, drcené, nebo blanšírované mandle, u nich je doba poživatelnosti nižší.

Natural mandle - Mandle VALENCIA RAW ze Španělska

Natural mandle - Mandle VALENCIA RAW ze Španělska

Vliv mandlí na člověka a jeho zdraví

Mají vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Látky obsažené v mandlích, zejména hořčík pomáhá uvolňovat žíly a tepny, odbourává škodlivý LDL cholesterol, který se v žílách usazuje, čímž zlepšuje krevní tok, okysličení a rozvod živin po těle. Draslík obsažený v mandlích pomáhá s nervovými přenosy v těle a kontrakcí svalů, což zahrnuje i srdce.

Jsou skvělým zdrojem fosforu a vápníku (266mg/100g). Tyto minerály mají v lidském organismu nezastupitelnou roli, mají zásadní vliv na pevnost a odolnost kostí a zubů. Může i proces hojení zlomenin, a v pozdějším věku může pomoci předcházet osteoporóze, řídnutí kostí.

Mandlové produkty

Mandlové mléko

Rostlinné mléko, vyráběné z mandlí. Je typické svojí krémovou ořechovou chutí. Mléko neobsahuje laktózu, ani cholesterol, proto je často konzumováno těmi s alergií na laktózu, nebo těmi, kteří se chtějí vyhnout konzumaci mléčných výrobků, například veganům.

Mléko je vyráběno v několika variantách, slazené, neslazené, s vanilkovou, kakaovou, nebo čokoládovou příchutí.

Mandlový sirup

Orgeat sirup, je sladký sirup vyrobený z mandlí, cukru a pomerančového květu. Má výraznou mandlovou chuť a je často používám k aromatizaci koktejlů.

Mandlová mouka

Mandlové mouka je název pro vlastně jen mleté blanšírované sladké mandle. Požívá se hlavně v cukrárnách a cukrářských výrobcích, hlavně při výrobě moučníků a desertů, Sacher dortu, jedná se o důležitou ingredienci marcipánu.

Mandle v čokoládě

Díky své přirozeně sladké chuti se přímo nabízely k tomu být obaleny v čokoládě nebo medu. Máme tu mandle obaleny v klasických čokoládách, mléčné, bílé a hořké, ale i mandle v neobvyklých kombinacích, obalené ve skořici, morinze, nebo v drceném ovoci.

TIPY jak si vychutnat mandle

Pro skvělou chuť přidejte trochu mandlového másla do vašich cereálií.

Výroba mléka je velice jednoduchá, můžete si ho snadno vyrobit a vychutnat i u vás doma. Stačí k tomu jeden šálek mandlí, dva šálky vody, mixér a sítko. Dejte je do nádoby, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit. Po odmočení nalijte obsah do mixéru a mixujte zhruba 2 minuty na vysokou rychlost. Tekutinu přeceďte do připravené nádoby. A je to, můžete dochutit medem, nebo třeba javorovým sirupem, záleží čistě na vaší chuti.

Zajímavosti

Existuje až 30 druhů mandlí, avšak asi jen 10 se jich zpracovává.