Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 10058x přečteno
Prémiové mandle za super cenu – 1 kg jen za 195 Kč! Platí do vyprodání zásob.
Pomeranč a bílá čokoláda. Na první pohled zvláštní kombinace, ale nenech se oklamat, vznikla jsem z toho já a jsem neskutečná! Kyselá a sladká zároveň.
Proč se držet při zemi, když můžete mít něco extra? Pomerančová čokoláda je výrazná, chutná, originální i troufalá. Ať už hledáte čokoládu na pečení, nebo jedinečný dárek, oranžové čokoládové pecky jsou to pravé. Čokoláda má sladkou, krémovou chuť, kterou vzápětí střídá nečekaně jemná kyselost pomerančů. A její barva? Ta si přímo žádá o vaši pozornost. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?
Nechte se unést barvami, experimentujte. Použití této čokolády je nesmírně variabilní, snadno se rozpouští a je krásně hladká. Můžete s ní vytvořit jedinečné neotřelé polevy na dort či čokoládové dekorace. Vašim výtvorům dodá jak dokonalý vzhled, tak i originální pomerančovou chuť. Ozdobte jí pralinky nebo tvořte výrazné a osvěžující čokoládové dorty, fondanty a máslové krémy.
Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění je 45 až 50 °C, zchlazení 26 až 27 °C a použití při 28 až 29 °C.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Jablečné trubičky: sladký snack, který vás dostane!
02.06.22 | 767x přečteno | 5 minut
Halloweenské (ne)pečení: Tipy na strašidelné recepty
21.10.21 | 5568x přečteno
Mňáááám... lituji, že neznám tyto pomerančové čokopecičky déle - jsou skvělé! Příchuť ovoce a čokolády mi malinko připomíná lentilky. Koupila jsem je původně do kaší, ale nevím, nevím jestli mi tak dlouho vydří. :-D
+výborná chuť
Výborná chuť, bude skvělá na máslové sušenky.
Mňáááám... lituji, že neznám tyto pomerančové čokopecičky déle - jsou skvělé! Příchuť ovoce a čokolády mi malinko připomíná lentilky. Koupila jsem je původně do kaší, ale nevím, nevím jestli mi tak dlouho vydří. :-D
+výborná chuť
Výborná chuť, bude skvělá na máslové sušenky.
velmi zvláštní chuť této pomerančové čokolády, chvíli se zdá být sladká, pak zas až citrusově hořká, stala se mojí oblíbenou
Pomerančová čokoláda