11.10.24 | 21051x přečteno | 2 minuty
Kakaová hmota zlomky
Říká se, že čím více procent, tím zdravější. A já mám rovnou 100 %, takže jsem nejzdravější hořká čokoláda! Bez cukru a jiných aditiv. Jak vidíš, potrpím si na kvalitě, mám v sobě totiž pouze kakaové boby z Peru!
- skvělý antioxidant s protizánětlivými účinky
- 100% kakaová hmota bez cukru a jiných aditiv
- pomáhá udržet normální krevní tlak
Kakaová hmota zlomky
Informace o produktu
Máte rádi hořké čokolády? Tak jsme pro vás přichystali ne 50, 60 či 70% čokoládu, ale rovnou 100%! Kakaová hmota je vlastně hořká čokoláda, která je ve své nejčistší podobě, a to bez přídavku cukru, dochucovadel a jiných aditiv. Je vyrobena z kvalitních peruánských kakaových bobů, které mají silnou hořkou chuť. Kakaová hmota je výborným antioxidantem a má blahodárné účinky pro vaše tělo. Může se používat přímo ke konzumaci, na pečení, ale i k vaření.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
TOP informace o kakaové hmotě
- Je to 100% hořká čokoláda, bez cukru, dochucovadel a jiných aditiv.
- Je plná antioxidantů a polyfenolů.
- Pozitivně působí na kardiovaskulární systém, správnou regulaci cholesterolu v krvi.
- Obsahuje serotonin, jinak nazývaný také hormon štěstí, který má příjemně uklidňující efekt.
- Vzniká sušením a mletím kakaových bobů.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách s 20 až 50 menšími boby. Plody připravené ke sklizni mají červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují dva dny až týden při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci nebo v sušárnách.
Následně se boby zpracovávají nebo se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma a barvu. Pražením také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se alkalizují (odkyselují) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů.
Pro vznik kakaové hmoty se nepražené boby dostávají na mlecí linku, kde se lisují a transformují do hnědé polotekuté hmoty. Taková kakaová hmota je základní surovinou pro výrobu čokolád. Takto zpracovanou hmotu také můžeme nazvat 100% hořkou čokoládou bez přidaného cukru.
Zajímavosti a recepty
Recenze návštěvníka
Jsem velmi spokojená,a děkuji i za malý dárek.
Původně vloženo k Kakaové máslo zlomky
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde- Složení kakaová hmota zlomky
- Surovina Kakaové máslo a hmota
- Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan, Vhodné pro diabetiky, Low carb
- Zpracování Zlomky
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu Peru
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Balení Znovuuzavíratelný ZIP sáček
- Úprava nepravidelné kousky
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2748 kJ / 656 kcal
- Tuky 56 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 36 g
- Sacharidy 25 g
- z toho cukry 0,7 g
- Vláknina 15 g
- Bílkoviny 14 g
- Sůl 0,15 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze návštěvníka
Jsem velmi spokojená,a děkuji i za malý dárek.
Původně vloženo k Kakaové máslo zlomky