11.10.24 | 21555x přečteno | 2 minuty
Kakaové boby drcené nepražené RAW
Zdá se Ti čokoláda nudná a obyčejná? Vyzkoušej nás – kakaové boby unikátní odrůdy Criollo. Jsme jemně podrcené a nepražené, takže si užiješ intenzivní čistou chuť, která Tě překvapí!
Kakaové boby drcené nepražené RAW
Informace o produktu
Kakaové boby se řadí mezi superpotraviny. Podporují koncentraci, lepší náladu a vyplavují pocit štěstí. Napomáhají při léčbě zánětů, pomůžou zatočit s bolestí, podporují prokrvení mozku a paměť a mají pozitivní vliv na pokožku i cévy. Dokáží také přispívat k udržení normálního krevního tlaku a pomáhají při onemocněních srdce a cév. Prospěšných látek a živin najdeme v kakaových bobech hromadu, zejména pokud mluvíme o jejich surové nepražené RAW formě. Pražení může z bobů některé živiny vypálit. Studie prokázaly, že obsahují skoro 300 zdravých látek, které z bobů vytvářejí jednu z nejkomplexnějších potravin světa.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
TOP informace o kakaových bobech
- Aztékové boby využívali jako platidlo.
- Theobroma cacao – latinský název kakaovníku – znamená jídlo bohů.
- Známe 3 odrůdy bobů: Forastero (zhruba 90 % produkce), Criollo a Trinitario.
- Obsahují minerály: hořčík, zinek, železo, chrom, mangan a měď.
- Doporučená denní dávka je 15–20 gramů kakaových bobů.
Jak se získává kakao a kakaové boby?
Kakaové boby se sbírají většinou dvakrát ročně. Jsou připraveny na sklizeň, když jsou žluté nebo červené. Po sklizni se boby ručně louskají a následně fermentují. Fermentací dochází k biologickým změnám, snižuje se trpká chuť a vzniká červenohnědá barva. Boby se dále suší a dále zpracovávají, případně se mohou také pražit. Pražením získávají čokoládovou barvu a aroma. Z kakaových bobů následně vzniká také neodolatelné kakao a čokoláda.
Zajímavosti a recepty
Recenze návštěvníka
Tyto kakaové boby kupuji pravidelně. Velké křupavé kousky, chuť výtečná.
Recenze návštěvníka
Nakupuji produkt opakovaně a jen tady. Poměr cena/ kvalita je skvělý.
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde- Složení kakaové boby nepražené drcené
- Surovina Kakaové boby
- Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan, RAW, Vhodné pro diabetiky, Low carb
- Zpracování Zlomky
- Barva Hnědá
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu Peru
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Balení Znovuuzavíratelný ZIP sáček
- Úprava Kousky
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2644 kJ / 632 kcal
- Tuky 52 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 30 g
- Sacharidy 29 g
- z toho cukry 1,5 g
- Vláknina 23 g
- Bílkoviny 12 g
- Sůl 0,15 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze návštěvníka
Tyto kakaové boby kupuji pravidelně. Velké křupavé kousky, chuť výtečná.
Recenze návštěvníka
Nakupuji produkt opakovaně a jen tady. Poměr cena/ kvalita je skvělý.
Recenze nakupujícího heureka.cz
Dobré