Co se v článku dozvíte?
Kakao je zázračná superpotravina
Začneme tím, jak se kakao získává. Kakaové boby najdeme ve velkých luscích rostoucích na kmeni kakaovníku. Jakmile tyto lusky zežloutnou nebo zčervenají, jsou připravené na další zpracování. Kakaové boby projdou celou řadou procesů, než se z nich stane kakao, které běžně používáme. Pokud patříte mezi nadšence do zajímavostí, přečtěte si, jak kakao roste.
A proč kakao jíst? Kromě toho, že je prostě výborné, je kakao také jedním z nejbohatších zdrojů přírodních antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které ochraňují buňky v těle a neutralizují volné radikály, které jsou pro naše tělo škodlivé. Kakaový prášek obsahuje také pořádnou dávku hořčíku, takže předchází křečím ve svalech, zmírňuje únavu, a tím pádem zvyšuje produktivitu. Kromě toho je kakao nabité vitamíny a dalšími prospěšnými látkami, bez zaváhání jej proto můžeme označit za superpotravinu.
Pozitivní účinky kakaa na zdraví
Pravidelná konzumace kakaa má pozitivní účinky na lidský organismus. Už se vidíte s teplým hrnečkem plným šlehačky? Dávejte pozor! Raw kakaový prášek není totéž, co holandské kakao, a to už vůbec není totéž, co kakajíčka ze supermarketu plná cukru!
Nejlepší účinky má samozřejmě 100% raw kakaový prášek v té nejvyšší kvalitě případně raw kakaové boby.
V čem všem kvalitní kakao může pomoci?
- Prevence vzniku rakoviny – Kakao jako antioxidant dokáže absorbovat nežádoucí radikály a další pro tělo škodlivé látky. Díky této schopnosti pomáhá předcházet civilizačním nemocem, jako je například rakovina.
- Povzbuzuje organismus a předchází depresím – Kakao je přírodní nakopávač. Studie dokazují, že pravidelná konzumace drcených kakaových bobů dopomáhá zlepšit náladu. Takže pokud vás někdy trápí chmury spojené s prací nebo láskou, dejte si kakao a uvidíte, že budete opět vysmátí jako sluníčko.
- Snižuje krevní tlak – V dnešní chaotické době má každý druhý člověk vysoký krevní tlak. Výjimkou jsou lidé žijící na středoamerickém ostrově, kteří mají díky pravidelné konzumaci kakaa nižší hodnoty než my v Evropě. Dejte šanci kakau a připojte se k nim.
- Předchází srdečním onemocněním – Flavanoly, které kakao obsahuje, pomáhají s cirkulací krve. A tím pádem předchází srdečním onemocněním jako je infarkt, zástava srdce nebo mrtvice.
- Prokrvuje mozek – Kakaový prášek je přírodní antioxidant. Obsahuje polyfenol a oxid dusnatý, který zlepšuje průtok krve. Podle studie se lidem po týdnu pravidelného užívání kakaa zvýšil průtok krve v mozku o 8 %. Po dvou týdnech to bylo až o 10 %.
- Zmírňují příznaky cukrovky 2. stupně – U diabetiků reguluje kakao vylučování inzulinu, zpomaluje trávení a vstřebávání cukru ve střevech. Stimuluje tím pádem trávení cukrů.
- Pomáhá s hubnutím – Kakaový prášek snižuje chuť k jídlu a navozuje pocit sytosti. Studie, která se zabývala snižováním hmotnosti, zjistila, že skupina, která denně pojídala 42 g vysokoprocentní čokolády a omezila sacharidy, hubla rychleji. Nezapomeňte však, že není kakao jako kakao. Od sladkých kakaových nápojů a čokolád plných cukru proto dejte ruce pryč!
- Pozitivní vliv na pokožku i zuby – Kakao je všestranným pomocníkem pro zdravou kůži i zuby. A to vše díky antioxidačním účinkům. Pokud chcete předejít nepříjemným pupínkům na obličeji, dejte šanci raw kakau! Dopřejte si ho každý den a během pár týdnů uvidíte zázraky.
Není kakao jako kakao: jak vybrat to správné?
Na trhu je k dostání nepřeberné množství druhů kakaa – raw, holandské, černé, červené, bio… Ale kdo se v tom má vyznat? A jak vybrat to správné kakao?
Holandské kakao zná asi každý. Zamýšleli jste se ale někdy, proč se mu tak říká? Nenechte se zmást, holandské kakao nemusí být z Holandska, ale klidně třeba z Polska. Označení „holandské“ totiž neznamená zemi původu, ale způsob zpracování. Kakao holandského typu prošlo procesem tzv. alkalizace, při kterém dochází ke zjemnění, odkyselení a zvýraznění chuti bobů. Nevýhodou je, že během alkalizace přijde kakao o většinu antioxidantů.
Holandské kakao je pro svou výraznou chuť, jemnou texturu a tmavší barvu vhodné na pečení a další využití v kuchyni. U nás všechny pekařky i cukrářky potěšíme kvalitním holandským kakaem Van Houten, se kterým v kuchyni vykouzlíte divy!
Pokud si však u kakaa nechcete vychutnat pouze chuť, ale také jeho pozitivní účinky na zdraví, je to jednoduché: čím méně zpracované, tím lépe. Doporučujeme proto sáhnout po raw kakau nebo kakaových bobech, ideálně v bio kvalitě.
Jak kakao využít v kuchyni?
Kakao je potravina, která chutná snad všem bez rozdílu věku i pohlaví. Jak kakao s lehkostí zařadit do běžného života? Vždy si vybírejte kakao z kvalitních zdrojů a pamatujte – čím víc procent kakaa produkt obsahuje, tím je zdravější.
Kakaovou hmotu můžete využít při přípravě dezertů, vlastní domácí čokolády nebo čokoládové polevy. Je to vlastně čisté kakao bez jakýchkoliv příměsí. Má velmi výraznou chuť a jen tak ji mlsají jen opravdoví fajnšmekři.
Drcené kakaové boby si skvěle rozumí s bílým jogurtem nebo domácí granolou. Rázem vykouzlíte zdravou snídani, která vás po ránu nakopne, dodá energii a nastartuje tělo pořádnou dávkou hořčíku. A pokud chcete začít s kakaem zlehka, kakaovými boby jsme posypali i jednu z našich oblíbených tyčinek.
Kakaový prášek je věrným pomocníkem při přípravě všech kakaových receptů. Gurmáni se zamilují do holandského kakaového prášku Van Houten, který máme k dostání hned v několika variantách. Každý recept tak pozvednou na mistrovské dílo!
Pokud si však chcete vychutnat kakaový prášek se všemi blahodárnými účinky, vyzkoušejte bio kakaový prášek. Třeba na krupicové kaši mu to neuvěřitelně sluší!
Recept na horký kakaový nápoj podle Aztéků
Pokud rádi experimentujete, můžete si s námi vyzkoušet přípravu pravého kakaa tak, jak ho využívali při rituálech už Aztékové. Ti totiž věřili, že kakaový nápoj otevírá srdce a působí jako přírodní afrodiziakum. A tak ho popíjeli při ceremoniích, kdy jeho hořkou chuť a nezaměnitelnou vůni nasávali plnými doušky.
Budete potřebovat:
- kakaový prášek (čím více, tím hustější a výraznější nápoj bude)
- 30 g kakaového másla
- 1 plechovka kokosového mléka
- oblíbené koření nebo extrakt na dochucení (vanilka, chilli, badyán, skořice, hřebíček apod.)
TIP! Místo prášku a kakaového másla můžete použít 100% kakaovou hmotu.
Postup přípravy:
- Povařte kokosové mléko s kakaovým máslem.
- Přidejte kakaový prášek (množství zvolte podle preference – čím více prášku, tím hustší nápoj).
- Pokud se vám zdá nápoj moc hustý, zřeďte vodou nebo kokosovým mlékem.
- Na závěr dochuťte kořením a nechte už jen krátce probublat.
- Kakaový nápoj podávejte horký, ale ne vroucí.
Pokud si z pití kakaového moku chcete udělat rituál, můžete si u přípravy a následné konzumace klidně i zpívat nebo tancovat. :-) A nezapomeňte, že pozitivní účinky kakaa v horkém kakaovém nápoji podle Aztéku nejlépe pocítíte s vašimi nejbližšími. Proto neváhejte a přizvěte své milované na pomoc!