Co se v článku dozvíte?
Kde se vzala chia semínka?
Nenápadná chia semínka, která na první pohled připomínají mák, jsou semena šalvěje hispánské rostoucí v horských oblastech Střední Ameriky. Jejich blahodárné účinky znali už dávní Mayové a Aztékové, kteří s nimi dokonce i platili.
V Evropské unii se ale chia semínka mohou oficiálně prodávat teprve od roku 2009, kdy konečně přesvědčila zákonodárce svou výjimečnou výživovou hodnotou. A že si slibované benefity prodejci opravdu necucají z prstu, následně prokázaly i spotřebitelské testy.
Co chia semínka obsahují?
Chia semínka jsou velmi bohatá na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, jejichž nedostatek je typickým neduhem dnešní konvenční stravy. Zároveň obsahují kvalitní bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami, které si tělo neumí samo vyrobit, a jsou ceněná pro vysoký podíl vlákniny (až 34 g na 100 g semínek).
V chia semínkách najdeme i pestrou škálu minerálů a vitamínů – například vápníku mají až 5krát víc než mléko. Jsou také přirozeným zdrojem fosforu, draslíku, hořčíku, železa či vitamínů skupiny B. Nálož antioxidantů pak pomáhá předcházet žluknutí a znehodnocení obsažených tuků.
Srovnatelné nutriční hodnoty přitom mají i bílá chia semínka, která jsou méně známá. Od těch tmavých se ale liší jen svou barvou.
Jaké mají chia semínka účinky?
Chia semínka jsou silně hydrofilní. Po namočení proto dokáží navázat tolik vody, že svůj objem zvětší až 12krát, změknou a jsou lépe stravitelná. Organismus tak účinně hydratují, usnadňují zažívání, regulují zácpu, mají vysokou sytící schopnost a pomáhají tělu udržet hladinu krevního cukru na uzdě. Prostě ideální doprovod na cestě za štíhlou linií.
Pravidelná konzumace chia semínek také napomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku a „zlého“ cholesterolu. Díky antioxidantům navíc přispívají k prevenci nádorových onemocnění, posilují imunitní systém a podporují tělo v boji proti bakteriím a virům.
Chia semínka dokonce mohou zlepšovat sportovní výkon, usnadňují skladbu vyváženého veganského jídelníčku a díky tomu, že jsou přirozeně bezlepková, je ocení i celiaci. Někteří odborníci je pak doporučují také v těhotenství. Přesvědčivé vědecké studie, které by jejich vhodnost v tomto období potvrzovaly či vyvracely, ale zatím chybí.
Takže všichni honem pro chia semínka?
Ne tak zhurta. Nadšené ovace, které chia semínka sklízí, mírní omezená využitelnost některých obsažených prvků – především vápníku a železa, které se z rostlinných zdrojů vstřebávají podstatně hůře než z těch živočišných. Vystaráno přitom není ani s opěvovanými omega-3. Chia semínka totiž obsahují pouze kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která je pro tělo hůře využitelná než kyseliny EPA a DHA z rybího tuku. Pokud tedy pravidelně nejíte ryby, je spíše než po chia semínkách vhodné sáhnout po doplňcích stravy vyrobených z rybího oleje nebo z mořských řas.
Chia semínka zároveň nemusí vyhovovat lidem s nízkým tlakem a nedoporučují se ani během užívání léků na ředění krve. Navíc jsou poměrně kalorická. Na heslo „čím více, tím lépe“ proto raději zapomeňte a držte se doporučeného dávkování 15–25 g (asi 2 polévkové lžíce) denně.
TIP: Vhodnou alternativou s podobným spektrem živin jsou lokálnější lněná semínka. Obsahem zdravých tuků a hodnotných bílkovin se ale pyšní i ta konopná.
Zpestřete si jídelníček semínky:
Suma sumárum, sliby, že díky chia semínkům zhubnete 10 kilo za měsíc a rázem budete zdraví jako řípa, jsou jen marketingové báchorky. Tuto moc má jen zdravá životospráva v celé své komplexnosti, kterou mohou chia semínka vhodně doplnit a vyšperkovat.
Využití chia semínek
Kromě přínosů pro naše zdraví jsou chia semínka vítaným zpestřením i v kuchyni. Díky neutrální chuti si dokonale rozumí se všemi druhy potravin a jejich neobvyklá gelová konzistence se postará o žádoucí wow efekt.
Před konzumací je vždy nechejte nasáknout tekutinou (minimálně 15 minut). Suchá chia semínka totiž sice laškovně křupou, ale pokud bobtnají až v trávicím traktu, mohou způsobovat nadýmání. Namočením se navíc naruší jejich ochranný obal, a tak je na rozdíl od lněných semínek nemusíte rozemílat. Chia semínka pak můžete i tepelně upravovat, ale nejvíce živin si zachovávají za studena – třeba v oblíbeném chia pudinku.
Recept na chia puding s banánem
Suroviny (2 porce):
- 1 banán
- 4 lžíce chia semínek
- 150–200 ml (rostlinného) mléka
- kakao, čokoláda nebo kakaové boby na ozdobu
- 2 skleničky
Postup:
- Banán rozkrojte na dvě poloviny.
- Jednu polovinu banánu rozmačkejte vidličkou, přidejte mléko i chia semínka a vše důkladně promíchejte.
- Zbytek banánu nakrájejte na kolečka, vyložte s nimi skleničky tak, aby banán zdobil jejich stěny, a navrstvěte připravenou chia směs.
- Banánový chia pudink ozdobte kakaem, kakaovými boby či kousky čokolády a nechte ho ztuhnout v lednici – ideálně přes noc.
Pudink je příjemně sladký díky banánu. Pokud ale máte obzvlášť mlsný jazýček, přidejte váš oblíbený sirup nebo med (cukr se ve studené hmotě hůře rozpouští). Výběrem rostlinného mléka pak chia pudink proměníte v čistě veganský pokrm. Chybu neuděláte s domácím mandlovým, sójovým ani kokosovým. Stejně tak ale můžete popustit uzdu fantazii a namočit chia semínka třeba do ovocného džusu.
TIP: Pokud chcete mít chia pudink barevnější, vyhrajte si se zdobením. Můžete prolínat vrstvy, přidat jogurt, oříšky nebo hrst lyofilizovaného ovoce, ať to křupe. V létě pak určitě vyzkoušejte oblíbený Chia pudink z čerstvých jahod.
Chia pudink z čerstvých jahod
A kam s nimi dál?
Chia pudink je skvělý způsob, jak nastartovat den. U pudinku to ale zdaleka nekončí! Inspirujte se, jak chia semínka využít v kuchyni, a dodejte běžným receptům extra dávku vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek.
Jak využít chia semínka v kuchyni:
- jako náhrada vajec a oleje – chia gel těsto zvláční podobně jako jogurt nebo ovocné pyré
- do sušenek, lívanců a moučníků
- do overnight oats – zlepší strukturu i nutriční vlastnosti
- pro zpestření limonád nebo smoothies
- pro výrobu rychlomarmelád nebo ovocných přelivů – nahradí pektin či škrob
- do salátových dresinků
Chia semínka vás prostě budou bavit. A pokud vám v hlavě vyklíčí další nápady, jak tuhle kouzelnou drobotinu v kuchyni využít, budeme rádi, když se s námi podělíte – třeba na sociálních sítích. Těšíme se na vaše výtvory.