V článku se dozvíte zajímavé podrobnosti o tom, že…
- Ananas neroste na stromě.
- Obsah vitamínu C v ananasu závisí na odrůdě.
- Bromelin v ananasu může být tělu prospěšný.
- Jíst ananas v těhotenství je bezpečné.
- Největším pěstitelem na světě je Kostarika.
- Ananasu říkáme stejně jako Němci, Francouzi či Norové.
- Z ananasu se vyrábí i víno.
- Po sklizni už v kontejnerech nedozraje.
- Ananas známe díky Kryštofu Kolumbovi.
- Ananas se pěstuje i na evropském území.
1. Ananas neroste na stromě
Ananasovník je přízemní rostlina, která vyroste do výšky okolo jednoho metru. Má dlouhé tuhé listy stočené do růžice, uprostřed které vyrůstá plod – ananas. Ten na plantážích vyroste, i když není rostlina opylována, dnes se totiž ananasy množí vegetativně. To znamená že se pro vypěstování nové rostliny využije část rostliny staré. V divoké přírodě ananasovníky opylují svými dlouhými zobáčky kolibříci!
Divíte se, že ananasy jsou tak drahé? Ono to není tak překvapivé – na ananasovníku vyroste pouze jeden jediný ananas a (ještě ke všemu) rostlina po dozrání obvykle uhyne. Celý proces pěstování a sklizně trvá dlouhé 2–3 roky a výsledkem je plod o váze 1–3 kg. Největší ananasy na světě ale vážily i přes 8 kg! Mrkněte na podrobný článek, jak ananas roste.
2. Vitamín C v ananasu
Obsah vitamínů, minerálů a výživové hodnoty ananasu závisí na způsobu pěstování, klimatických podmínkách i odrůdě. Vidět je to například u vitamínu C – odrůdy Abacaxi obsahují až 55 mg vitamínu C na 100 gramů, odrůdy Queen jen asi 35 mg. Průměrně obsahuje 100 gramů čerstvého ananasu podle USDA okolo 48 mg vitamínu C, což je 80 % doporučené denní dávky. V závislosti na odrůdě kolísá i sladkost, tedy množství sacharidů. Ananasem ke svačině doplníte kromě energie a „Céčka“ taky vápník, hořčík a draslík.
Jaké další suroviny ze Světa plodů obsahují vysoký podíl vitamínu C?
3. Tajemný bromelin
Čerstvý ananas obsahuje enzym bromelin. Ten je nám chemicky známý od roku 1891 díky Vincentu Marcanovi – označujeme tak skupinu enzymů, která mimo jiné pomáhá štěpit bílkoviny z potravy. Zároveň je skvělý při podpoře trávení, pomáhá zabraňovat srážení krevních destiček, což je prospěšné při prevenci srdečních chorob, protože snižuje riziko vzniku trombóz. Využívá se i při léčbě popálenin, protože pomáhá urychlovat hojení kůže. Tělo ho absorbuje v nezměněné formě, což znamená, že dokáže příznivě působit přímo tam, kde je potřeba. Naopak vysoké dávky bromelinu mohou vyvolat vyrážky, či dokonce zvracení a průjem.
4. Ananas v těhotenství – ano, či ne?
Možná jste slyšeli zvěsti o tom, že ananas způsobuje problémy v těhotenství, které mohou vést až k potratu, a těhotné ženy by jej tak neměly jíst. Problémový má být právě bromelin. Žádná vědecká studie však neprokázala, že by k takovýmto důsledkům v návaznosti na běžnou konzumaci ananasu mělo dojít. Žena by musela sníst více než 7 velkých čerstvých ananasů, aby potenciálně mohlo dojít k nepříjemnostem! A tak se všechny nastávající maminky mohou v klidu zakousnout do čerstvého, sušeného i lyofilizovaného ananasu. U mrazem sušené varianty to navíc hezky křupne a sobě i svému dítku dopřejí pořádnou dávku vitamínů! Co dalšího si v těhotenství dopřát?
5. Tropická láska z Kostariky
Největším pěstitelem ananasů na světě je Kostarika, odkud pochází i náš královský sušený ananas. V roce 2019 na Kostarice vyprodukovali 3,3 milionů tun ananasů, což tvoří 30 % exportního obratu země. Celosvětově se vyprodukovalo 28,2 milionů tun ananasu. Významný podíl na tom mají i Filipíny, Brazílie a Indonésie. Ananas se ale nepěstuje jen v jižní Americe, odkud pochází, plantáže jsou i v Číně, Thajsku nebo Indii.
6. Proč se ananasu říká ananas
Francouzština, čeština, norština nebo řečtina. A k našemu překvapení i němčina! Všechny tyto jazyky nazývají toto tropické ovoce jako „ananas“. Možná jste proto byli někdy překvapeni, že ananas je v angličtině „pineapple“. Je to proto, že evropským kolonizátorům připomínal šišku borovice (anglicky pine), a tak ho pojmenovali jako borovicové jablíčko. Naše pojmenování „ananas“ však pochází z původního slova jihoamerických indiánů /anana/.
7. Navštivte ananasové plantáže
Věděli jste, že se anansy pěstují i v Evropě? Ale ne v té kontinentální – přeci jen musíte vyrazit za troškou exotiky. Azorské ostrovy jsou autonomním územím Portugalska hluboko v Atlanském oceánu. Na centrálním ostrově Sao Miguel se ananasy pěstují v hlavním městě Ponta Delgada ve velkých sklenících. Ananasovníkové plantáže můžete vidět jako turista, místní je považují za svoji chloubu a rádi je ukazují jako atrakci pro návštěvníky. Naštěstí pro sladký ananas nemusíte v dnešní době až na Azory. Stačí si skočit do Světa plodů!
8. Měli jste už ananasové víno?
Kromě kandování, sušení a kompotování se ananas využívá i k výrobě vína nebo alkoholového nápoje zvaného „chicha“. Díky vysokému obsahu cukru probíhá kvašení (a tedy přeměna cukru v alkohol) velmi rychle. Ananasové víno tak bývá obzvláště silné. Po dozrání plodu se využívají i tuhé listy ananasovníku. Ty obsahují asi 8 % vlákna, tzv. ananasového hedvábí, které slouží na výrobu pevných tkanin nebo provazů.
9. Nechte jej dozrát
Nejen že je nedozrálý ananas nejedlý, je dokonce jedovatý! Proto se ananasy sklízí co nejvíce dozrálé. Utržené sice ještě částečně „dojdou“, ale už nebudou o nic sladší než v momentě sklizně. Tak, jak ho v supermarketu koupíte, takový bude, když ho budete jíst. Pěstitelé poznají, že je ananas připravený na sklizeň, když začne být zespodu nažloutlý a zároveň začne i přes slupku krásně vonět. Na export do našich končin už v tento moment ale pozdě.
Na trh se ananasy snaží producenti dostat co nejrychleji, protože toto ovoce má tendenci se rychle kazit. A tak se k nám ananas často nedostává v perfektní kondici a my musíme přemýšlet, jak v obchodě vybrat ten správný kousek. Chcete-li si užít dokonale sladkou chuť perfektně dozrálých plodů, vyzkoušejte sušený ananas. Ten jsme nechali dozrát až do té nejlepší formy, pak ho na sluníčku usušili a vy tak nemusíte mít strach z kyselosti nebo trpké chuti. A siřičitany? Ty neviděl ani z rychlíku!
10. Díky, pane Kolumbe
Ananas máme v Evropě díky Kryštofu Kolumbovi. Ten ho na své druhé cestě do Nového světa objevil na ostrově Guadaloupe a natolik si ho oblíbil, že ho s sebou přivezl zpátky do Evropy. A v srdcích Evropanů už zůstal. V historii byl velkou vzácností. Jeho ježatá koruna, která zdobí každý plod, se používala ke zdobení svátečních tabulí a mohli si jej dovolit jen nejbohatší vrstvy společnosti. Ananas byl prostě králem odjakživa! Dřív byl výsadou bohatých lidí, dnes už si ho může v té nejlepší kvalitě dovolit každý – stačí pootevřít dveře Světa plodů!