Pistácie loupané, neloupané a pražené
Nejprodávanější
Pistácie
Pistácie nejsou jen jedny, každá země nabízí jedinečné odrůdy.
Vyzkoušejte z naší nabídky ty nejlepší druhy!
Pistácie jsou oblíbenou pochoutkou mezi všemi generacemi. Jsou významné svou specifickou nasládlou chutí. Zaujímají místo jako ingredience v oblasti kuchyně a cukrářství, jako součást sladkých i slaných dezertů. Zároveň obsahují mnoho vitamínů a prospěšných látek, proto jsou pistácie známé svými blahodárnými účinky na zdraví člověka.
Írán a USA jsou světovými vůdci v produkcí a pěstování pistácií a právě pistácie, od těchto leaderů, si můžete zakoupit u nás. Pistácie je dvoudomá rostlina, která potřebuje k opylení samčí i samičí rostlinu. Pro opylení našich pistácií odrůdy Kerman se používá odrůda Peter.
Zajímavosti o pistáciích
- mají vysokou výživovou hodnotu – vysoký podíl bílkovin
- mají 4× méně kalorií než ostatní oříšky (100 g 557 kalorií)
- jsou bohaté na vitamíny skupiny A, B, C, E, K a kyselinu listovou
- kyselina listová je nepostradatelným vitamínem pro těhotné ženy, proto jsou pistácie vhodné pro ženy, které plánují miminko
- vysoký obsah minerálních látek jako jsou měď, železo
- minerální látky se podílejí na tvorbě krve
- mají nízký obsah tuku
- jsou vhodnou surovinou využívanou při dietách
- jsou extrémně hořlavé, proto se neskladují v malém množství, jelikož může dojít k samovznícení
Základní dělení pistácií
otevřené vs. neotevřené
- přírodně otevřené – obchodní zkratka NO (natural opened)
- mechanicky otevřené – obchodní značka MO (mechanical opened)
- neotevřené – syrové pistácie (jako neloupaný vlašský ořech)
podle tvaru
- dlouhé (země Blízkého východu, USA)
- kulaté (Evropské země)
loupané vs. neloupané
- pistácie loupané
- pistácie neloupané (pistácie se skořápkou)
- pistácie neloupané (přírodně / mechanicky otevřené)
- pistácie neloupané (pražené / nepražené)
- pistácie neloupané pražené (solené / nesolené)
podle způsobu zpracování
podle velikosti
- obrovské (méně než 18)
- extra dlouhé (18 až 20)
- dlouhé (21 až 25)
- medium (26 až 30)
- malé (více než 30)