Lískové ořechy

Nejprodávanější

EXCLUSIVE 1
 
od 38 Kč
(od 33 Kč bez DPH)
BASIC 1
 
od 155 Kč
(od 135 Kč bez DPH)
Lískové ořechy RAW jádra 4 image
 
od 137 Kč
(od 119 Kč bez DPH)
Lískové ořechy blanšírovaná jádra 8 image
 
od 164 Kč
(od 143 Kč bez DPH)
SPORTOVEC 1
 
od 30 Kč
(od 26 Kč bez DPH)
Lískové ořechy v 30% mléčné čokoládě 3 image
 
od 182 Kč
(od 158 Kč bez DPH)
Lískové ořechy v 70% hořké čokoládě 3 image
 
od 190 Kč
(od 165 Kč bez DPH)
LISK COKO
 
206 Kč
(179 Kč bez DPH)
Lískové ořechy ořechová pasta 1 image
 
153 Kč
(133 Kč bez DPH)
LISK MOUKA 3
 
250 Kč
(217 Kč bez DPH)
10 položek celkem
Lískové ořechy RAW jádra 4 image
od 119 Kč bez DPH
od 137 Kč
Lískové ořechy blanšírovaná jádra 8 image
od 143 Kč bez DPH
od 164 Kč
EXCLUSIVE 1
od 33 Kč bez DPH
od 38 Kč
Lískové ořechy ořechová pasta 1 image
133 Kč bez DPH
153 Kč
Lískové ořechy v 70% hořké čokoládě 3 image
od 165 Kč bez DPH
od 190 Kč
LISK COKO
179 Kč bez DPH
206 Kč
Lískové ořechy v 30% mléčné čokoládě 3 image
od 158 Kč bez DPH
od 182 Kč
LISK MOUKA 3
217 Kč bez DPH
250 Kč
BASIC 1
od 135 Kč bez DPH
od 155 Kč
SPORTOVEC 1
od 26 Kč bez DPH
od 30 Kč

Lískové ořechy

Lískové ořechy jsou plody Lísky obecné (Corylus avellana), keře vysokého mezi 5 – 10 metry, který je rozšířen po celé Evropě, od teplého středomoří, až po chladný sever Skandinávie. V menší míře se vyskytuje na Kavkaze a Turecku. Obecně se Lísce obecné daří spíše v mírném pásu, ve středomořských oblastech roste spíše ve větších nadmořských výškách, proto je docela překvapivé, že hlavními producenty je právě Turecko a Itálie, následují USA, další státy, které se podílejí na světové produkci, jsou Kavkazské republiky, jako je Gruzie. Lískové oříšky se sklízí v obvykle v polovině podzimu. Lískové ořechy se většinou nechávají, ať spadnou sami a poté jsou pouze sesbírány ze země, buď mechanicky, nebo i ručně.

Co se skladování týče, nevyloupané lískové ořechy mohou skladovat v uzavřená nádobě v mrazáku, přičemž by si měli uchovat svoji chuť a aroma po dobu jednoho roku, v ledničce vydrží od 6 – 8 měsíců. Lískové ořechy jsou i sami o sobě velmi odolné, vysoký obsah antioxidantů a vitamínu E poskytuje ochranu proti bakteriím a proti brzkému zkažení oříšků, na suchém tmavém místě mohou vydržet až 6 měsíců bez toho aniž by přišli o svoji chuť.

Blanšírované lískové ořechy

Lísková jádra, neboli také lískové ořechy jsou jádra plodu Lísky obecné. Jedná se kulaté oříšky, veliké 1 – 1,5 centimetru, hnědé barvy. Lískové oříšky jsou neodmyslitelně spjaty s podzimem, obdobím roku, kdy dochází i k jejich sklizni a jsou typické svojí nasládlou a jemnou chutí. Lískové ořechy obsahují až 20% cukru, právě díky jeho vysokému obsahu si našli své místo v potravinářství, hlavně při výrobě sladkostí: moučníků, desertů a čokolád.

Lískové ořechy se také vyznačují, stejně jako většina ořechů, vysokým obsahem tuku (61g/100g ořechů) a vysokou energetickou hodnotou. Proto se nedoporučuje jejich přílišná konzumace, maximálně 40 – 50g za den. Lískové ořechy obsahují prvky, důležité pro správnou funkci těla, jako je Vápník, Draslík, Železo a Hořčík, vysoké množství proteinů a nenasycených kyselin, stejně jako důležité vitamíny.

Solené lískové oříšky

Lískové oříšky jsou většinou dělány na sladký způsob, ale můžete si je bez problému vychutnat i ve slané podobě. Stačí se řídit podle velmi jednoduchého postupu. Pro zbavené slupky, dejte lískové ořechy na plech, a pečte při 350 stupních 10 – 15 minut. Vyndejte je z trouby a nechte vychladnout, poté je vložte mezi dva ubrousky a intenzivně třete, pro odstranění slupky z oříšků, promíchejte oříšky ve velmi malém množství olivového oleje se solí, dobrou chuť. 

Lískové ořechy a jejich vliv na člověka

Zdravé srdce

Ořechy celkově jsou známy svým pozitivním vlivem na lidské srdce, a lískové ořechy nejsou výjimkou. Vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin může pomoci při odbourávání špatného LDL cholesterolu, který se obvykle usazuje v cévách a způsobuje problémy z průtokem krve, a zvyšují hladinu HDL cholesterolu, který se podílí na výživě samotného srdce a cév a odnáší tuk z cév do jater. Zároveň díky obsahu hořčíku může pomoci snižovat krevní tlak.

Pro diabetiky

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, cukrovka není způsobena ani tak příjmem cukru, jako že se spíš jedná o záležitost tuků. Pokud trpíte cukrovkou, je pro vás velmi důležité si kontrolovat, jaké tuky a v jakém množství přijímáte. Proto by pro vás mohlo být dobré zařadit lískové ořechy do vaší stravy, vysoká hladina manganu může být významným pomocníkem v boji proti cukrovce. Vysoký obsah hořčíku (160 mg / 100g) může pomoci snížit riziko onemocnění cukrovkou.

Potrava pro mozek

Lískové oříšky mohou být tou správnou odpovědí na to jak posílit svůj mozek, zůstat bystrý. Vysoký obsah vitamínu B1, který je důležitý pro správnou funkci mozku a nervové soustavy, podporuje mozkovou činnost a zlepšuje paměť, vám může pomoci udržet váš mozek v pohotovosti a pomoci vám se soustředit.

Důležitý Antioxidant

Lískové oříšky obsahují mnoho vitamínů, jako například vitamín E, který je silným antioxidantem. Antioxidanty pomáhají vylučovat škodlivé radikály v našem těle, může pomoci zabránit mutaci buněk a tím pádem vzniku nádorových onemocnění.

Vlasy a pokožka

Vitamín E je zároveň důležitý ještě z jednoho hlediska, může přispívat k udržení zdravé pokožky a vlasů. Chrání kůži před UV zářením a zabraňuji stárnutí, díky své schopnosti regenerovat kožní buňky. 

Jak si vychutnat lískáče

Recept na vlastní Nutellu

Pokud jste fanoušek Nutelly, je pro vás určitě nejjednodušší napochodovat do obchodu a jednu si koupit, nicméně Nutella není zrovna zdravím pokrmem, ano, má sice vysokou energetickou hodnotu, ale za cenu toho, že jde více méně jen o tuk a cukr. Pokud tedy prahnete po vaší oblíbené pochoutce, ve které budou skutečné ořechy a u které máte skutečně jistotu, co obsahuje, následující recept je přesně pro vás:

  • 75g lískových ořechů
  • 180ml sladkého kondenzovaného mléka
  • 90g mléčné čokolády, nastrouhané nahrubo
  • 3 lžíce medu

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Lískové ořechy pečeme v přehřáté troubě 10 – 12 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Dejte oříšky do mixéru a mixuje zhruba 5 minut, nebo dokud není z oříšků hladký krém.

Nyní vezměte pánev, nebo dvojitý hrnec a smíchejte med, mléko a čokoládu dohromady. Nyní směs nahřívejte nad vařící, nebo skoro vařící vodou, tak dlouho, dokud nebude směs řádně promíchána. Poté směs přidejte do krému z lískových ořechů a promíchejte vše dohromady, nebo klidně znovu promixujte. Nechte ztuhnout, nebo přímo podávejte.