90 minut + tuhnutí
8–12 porcí
Co budete potřebovat?
Na cheesecake (forma 25 cm):
- 200 g máslových sušenek
- 65 g másla
- 700 g smetanového sýru (např. Philadelphia)
- 85 g moučkového cukru
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g ruby čokolády
- 60 g prášku z lyofilizovaných malin
- lžičku a půl vanilkového extraktu
- lžičku vanilkové pasty
- 5 vajíček
- 15 g škrobu
Na ozdobu:
- 90 g smetany ke šlehání
- 130 g ruby čokolády
- čerstvé a/nebo lyofilizované maliny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C a dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Ruby čokoládu rozpusťte za občasného promíchání ve vodní lázni a nechte stranou vychladnout, než s ní začnete pracovat.
Sušenky rozmixujte na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte drobivé těsto. Sušenkový základ přesypte do formy a prsty umačkejte na dno do hladké vrstvy. Takto připravený korpus dejte péct do trouby na 10 minut.
Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr asi 3 minuty šlehejte, aby byl hezky hladký, poté přidejte smetanu ke šlehání, moučkový cukr, vanilkový extrakt i pastu a prášek z lyofilizovaných malin a vše zašlehejte do hladkého krému. Následně přidejte po jednom vajíčka a opět zašlehejte dohladka. Pokud pracujete v robotu, dejte pozor, aby na dně nebyly usazeniny.
Nyní za stálého šlehání na střední rychlost pomalu přidávejte vychladlou rozpuštěnou ruby čokoládu. Pokud byste ji přidali ještě horkou, mohla by se v krému srazit. Pokud se vám přeci jen srazila, stačí krém přesunout do vodní lázně a za stálého míchání lehce pár minut zahřát, čokoláda se tak opět rozpustí a vznikne hladký krém.
Krém přelijte na upečený korpus a pečte v předehřáté troubě dalších 40 minut. Během pečení by se malinový cheesecake měl lehce nafouknout a zezlátnout. Troubu během pečení neotevírejte! Po 40 minutách troubu pouze vypněte, lehce pootevřete dvířka na pár centimetrů a nechte cheesecake uvnitř vychladnout alespoň 1 hodinu, poté nechte dort dojít do pokojové teploty. Pokud byste ho rovnou vyndali, došlo by k prudkému rozdílu teplot a cheesecake by se mohl srazit či prasknout. Nakonec malinový cheesecake ve formě přesuňte do lednice alespoň na 3 hodiny ztuhnout, nejlepší je to přes noc, aby se mohly rozležet chutě.
Jakmile je cheesecake již odleželý, opatrně formu obkružte nožem, aby se dort odlepil od stěn, a opatrně cheesecake přendejte na talíř.
Nyní připravte polevu. Ruby čokoládu nasypte do větší misky, smetanu ke šlehání nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Jakmile se na smetaně objeví první bublinky, ihned ji stáhněte z plotny a nalijte na čokoládu. Nechte odstát cca minutu, čokoláda by se vlivem horké smetany měla rozpustit. Rozmíchejte do hladké růžové čokoládové polevy. Nechte ji pár minut vychladnout v misce a následně s ní polijte cheesecake.
Nakonec cheesecake ozdobte čerstvými nebo lyofilizovanými malinami a po zatuhnutí polevy můžete servírovat! Mňam. Už se taky vidíte s kafíčkem v ruce a s kouskem tohoto božského malinového cheesecaku na talířku?
Recept a foto: @lzickacukru