Co se dozvíte?
Proč snídat ovesnou kaši?
- Je zdrojem kvalitní vlákniny – věděli jste, že Češi ve svých jídelníčcích nemají dostatek vlákniny? Doporučené množství je okolo 30 gramů denně, doplňte ji hned ráno vločkami!
- Prospívá trávení – právě díky vláknině ji uvítají vaše střeva. Vláknina pomáhá proti zácpě a navíc umí zpomalit zpracovávání sacharidů. Rozloží tak získanou energii na celé dopoledne.
- Připravíte ji v cuku letu – a to nemluvíme o instantní kaši ze sáčku! Stačí nasypat hrst vloček do hrnce s nepřilnavým povrchem, zalít mlékem, přihodit oblíbené suroviny a chvíli míchat.
- Kombinovat můžete donekonečna – do ovesné kaše se hodí téměř všechno. Banán, maliny nebo jablka jsou klasika; my ale milujeme i višně, bílou čokoládu, karamel nebo kokos!
- Je zdrojem komplexních sacharidů – ty na rozdíl od rychlých cukrů zpracovává náš metabolismus postupně, a tak budete mít s ovesnou kaší k snídani více energie pro celé dopoledne.
- Nebolí peněženku – taková domácí ovesná kaše (a to i s kvalitními surovinami nahoře!) vyjde váš rodinný rozpočet lépe než každodenní návštěva pekárny dole v ulici.
- Můžou ji i lidé, kteří se vyhýbají lepku – málo se to ví, ale ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové. Pokud jste se tedy rozhodli ve stravě omezit lepek nebo jste celiaci, ovesné kaše se nemusíte bát!
- Navozuje pocit sytosti – máme vyzkoušeno, že ovesná kaše vás zasytí na delší dobu než třeba kobliha. Je to ideální snídaně před víkendovým výletem do přírody i náročným pracovním dnem.
- Baví – děti, dospělé, muže i ženy všeho věku. Stačí si jen najít svou oblíbenou kombinaci. Co tak ji třeba příště polít rozpuštěnou čokoládou?
Nejlepší kombinace chutí
1. Klasika pro všechny konzervy
2. Exotika v misce
3. Svěží chuť bobulí
4. Superboost imunity
5. Maxipes fík
6. Hřejivý podzim
7. Probuďte jaro
Recepty na ovesnou kaši
1. Banánová kaše s pistáciemi
10 minut
1 porce
Co budete potřebovat?
Na kaši
- 60 g ovesných vloček
- 140 ml mléka
- 50 g rozmačkaného banánu
- půl lžičky cejlonské skořice
- lžičku medu
Na ozdobu
Postup
Vločky smícháme s mlékem a za stálého míchání ohříváme v hrnci nad mírným plamenem. Až kaše trochu zhoustne, přidáme rozmačkaný banán, skořici a med. Odstavíme.
Necháme trochu vychladnout a poté servírujeme do misky. Nahoru pokládáme nakrájený banán na kolečka, banánové kousky v hořké čokoládě a na závěr posypeme pistáciemi. Říkáte si, že pistácie jsou jen třešničkou na… kaši? Ale kdeže, zdraví prospěšných látek mají na rozdávání!
Recept a foto: @delish_by_adri
2. Jahodová kaše s chia semínky přes noc
přes noc
1 porce
Co budete potřebovat?
Na kaši
- 40 g ovesných vloček
- 15 g chia semínek
- 15 g mandlových plátků
- 90 g bílého jogurtu
- 90 ml mléka
- 120 g nakrájených jahod na kostičky
- 3 lžičky jahodové marmelády
Na ozdobu
- jahody lyofilizované prášek
- čerstvé jahody
- chia semínka
- jahody lyofilizované plátky
Recept a foto: @delish_by_adri
Postup
Věděli jste, že chia semínka jsou superpotravina?
Vše kromě jahod a marmelády smícháme dohromady. Na dno uzavíratelné skleničky dáme jahody, poté většinu připravené směsi, marmeládu a nakonec zbytek kaše. Přes noc necháme uzavřené v lednici.
Při servírování pak posypeme práškem z lyofilizovaných jahod, chia semínky a dozdobíme čerstvými nebo mrazem sušenými jahodami.
Pokud nesnídáte doma, ale v práci nebo na cestách, vezměte si s sebou suroviny na dozdobení do sváčonosiče. A pak už jen vyrazte se zdravou snídaní v tašce!
3. Krémová kaše s dvojitou čokoládou, višněmi a lesním ovocem
10 minut
1 porce
Na kaši
- 50 g ovesných vloček
- 20 g oblíbeného proteinu
- 5 g kakaa
- 120 ml mléka
- 140 g bílého jogurtu
- 150 g lesního ovoce
Recept a foto: @delish_by_adri
Postup
Vločky, protein, kakao a mléko dáme do hrnce a za stálého míchání ohříváme na mírném plameni. Až kaše zhoustne, přidáme do ní jogurt a odstavíme.
Na dno misky dáme oblíbené lesní ovoce – můžete použít čerstvé, mražené nebo lyofilizované. Na něj nalijeme ovesnou kaši, kterou posypeme kousky čokolády a dozdobíme mrazem sušenými višněmi. A pak už jen spokojeně mlsáme!
Na co myslet při přípravě ovesné kaše
Opravdu vám bude stačit pár ingrediencí. Pokud máte rádi v kaši velké vločky, nebojte se udělat si pořádnou JUMBO kaši. Jestli máte rádi spíše jemnější texturu, vločky si předem rozmixujte.
Výběr mléka je čistě na vás. Pokud chcete mít z kaše více energie, volte plnotučné, v dietě polovinu celkového množství mléka nahraďte vodou. Kouzlit můžete i s rostlinnými mléky, které kaši dodají špetku chuti navíc.
Myslete i na bílkoviny. Mléko je super, pokud si ale hlídáte příjem proteinů, doplňte je do kaše i jinak: ořechovými proteiny, nebo třeba tvarohem. Nahoru na kaši můžete dát i skyr nebo řecký jogurt.
Zdravé tuky jsou kámoš! Při přípravě kaše máme tendenci myslet jen na suroviny plné sacharidů, do kaše se ale perfektně hodí i ořechy a semínka. Ty jsou nabité zdraví prospěšnými tuky a antioxidanty. Takové vlašáky jsou navíc potravou pro mozek, pistáciemi doplníte draslík a lískáče zase zatočí s cholesterolem.
Čím osladit ovesnou kaši?
Nestárnoucí klasikou zůstává med. Sladkost ale umí dodat i sušené ovoce. Vsaďte na datle, jablka nebo třeba švestky. Pokud chcete přidat další sladidlo, vyhněte se bílému cukru a raději kaši doslaďte třeba panelou – to je vlastně vylisovaná a šetrně usušená třtinová šťáva, která chutná lehce ovocně a navíc je plná živin! Třtinový cukr strčí do kapsy!
No a pokud si pochutnáte rádi kromě ovesných kaší i na smoothie bowls, máme pro vás recepty i tipy, jak si takové smoothie vytunit do dokonalosti.