Co se v článku dozvíte?
1. Vařila myšička kašičku... s mrazem sušeným ovocem
Krupicová, sójová, rýžová anebo pohanková. Od dětství milujeme kaši na sto různých způsobů. Co takhle ji vylepšit lyoovocem? Kromě klasiky v podobě lyofilizovaných jahod nebo malin využijte i jiné bobulové ovoce. Perfektně se do kaší hodí třeba brusinky nebo borůvky. Mrazem sušené brusinky doslova přetékají vitamínem C, využívají se jako posilovači imunity nebo u problémů s močovým měchýřem.
2. Mlsejte ovocné smoothie
Kdo by nemiloval smoothie z čerstvého ovoce? Už nemusíte čekat do léta. Dejte šanci lyofilizovaným borůvkám, které vykouzlí úsměv na tváři úplně stejně jako začerstva. Ať je léto nebo zima – lyoovoce zůstane chutné a voňavé jako právě utržené. Jako základ můžete použít mléko klasické i rostlinné, přihoďte navíc přírodní sladidlo a perfektní smoothie je na světě.

3. Originální svačina do školy
Univerzalitu lyofilizovaného ovoce ocení i děti. Přidejte jim mrazem sušené mango do krabičky na svačinu do školy. Dokonalou kombinaci bude tvořit s bílým jogurtem nebo tvarohem. Když navíc přidáte hrst ovesných vloček a pár oříšků, dostanete perfektně vyváženou a nutričně bohatou svačinu pro vašeho školáka.
4. Zdravé mlsání pro nejmenší
Lyofilizované ovoce můžou i malé děti. Neobsahuje žádný přidaný cukr ani konzervanty, a přitom vydrží (správně uskladněné) ve spíži i měsíce. Malé děti z našich zkušeností nejvíce milují lyofilizované maliny, MYX Smoothie a mrazem sušený banán. Hledáte další tipy na svačiny pro mrňata? Mrkněte se sem.

5. Jahodová pěna je zpět!
Dělávala vám maminka jahodovou pěnu? A mrzelo vás, že je jen párkrát do roka, protože čerstvé jahody jsou sezónní záležitostí? Nejen vegani ocení kouzlo lyofilizovaných jahod ve veganské jahodové pěně. Recept, jak si doma jednoduše připravit našlehanou jahodovou dobrotu, která chutná jako ze zahrádky, najdete tady.
6. Domácí čokoládové kouzlení
Nejjednodušší způsob je pak prosté namáčení lyofilizovaných kousků do čokolády. Perfektně se k tomu hodí větší kousky, jako jsou meruňky nebo švestky.
Mrazem sušené ovoce a čokoláda jsou prostě dvojka, která si skvěle notuje v každé situaci, ať už si chcete připravit domácí obdobu „Studentské…“, nebo jen jednoduchou dobrotu na večer. Sbíhají se vám sliny na višně anebo granátové jablko? Připravte si ruby čokoládové hrudky.
Sladkomilové ocení mrazem sušené ovoce i v doma ozdobené čokoládě. Lyofilizované maliny jsou trefou do černého s čokoládou bílou. Hořká chuť vysokoprocentní čokolády pasuje zase s lyofilizovanými mandarinkami. Inspirujte se…




7. Rozzařte karafu s vodou
Lyofilizované ovoce se perfektně hodí i do karafy s vodou nebo na přípravu domácí limonády. Po namočení se totiž rehydratuje a vodu příjemně osvěží a ochutí. Perfektně se k tomu hodí třeba lyofilizované jahody, ale ani s malinami nebo mandarinkou nešlápnete vedle. Jsou to super pomocníci, jak dostat trošku zdravé chuti vašeho pitného režimu.
8. Vylepšete nudný drink
Pořád přemýšlíte, čím vylepšit vaši oslavu? Využijte mrazem sušené ovoce jako dokonalou tečku vašich drinků. Naší nejoblíbenější kombinací je gin, tonic a mrazem sušené kousky maracuji. Lyofilizovaná mučenka dodá drinku tu pravou kyselkavou svěžest! A pokud jste spíše konzervativní, stejně dobře poslouží i maliny. Lyofilizované jahody se zase perfektně hodí do šampaňského. Když dáte ještě na stůl zdravé pohoštění, vynesou vás hosté do nebes!


9. Ozdobte dort, zákusek i koláč
Lyofilizované ovoce má tu výhodu, že krásně drží tvar a nemusíte mít strach, že by na dortu oschlo nebo začalo nahnívat. Svému dortíku navíc přidáte křupavý element a spoustu vitamínů. Místo klasických jahod zkuste jako ozdobu na polevu vyskládat lyofilizované ostružiny nebo třeba klikvu a angrešt. Vyvážíte tak sladkost troškou kyselé chuti třeba ve své oblíbené smoothie bowl.
10. Objevte pečené i nepečené recepty
Lyofilizované ovoce se v kuchyni používá podobně jako čerstvé. Rozdíl je v tom, že lyofilizované ovoce je křehčí, neobsahuje žádnou vodu, a tak se dá jednoduše rozdrtit na prach. Tato vlastnost je výhodou pro přípravu krémů, cukroví nebo korpusů, kam můžete prášek z lyo ovoce přidat a svůj dezert tak přirozeně obarvit a zároveň dochutit.
Dokonale růžový krém z lyofilozovaného ovoce získáte použitím prášku z dračího ovoce, který povýší jakýkoliv dezert na tropickou bombu. Mňam! Pro citrusovou chuť zase sáhněte po červeném pomeranči nebo limetce.
Upečte si čokoládový cupcake s lyoovocem
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
- 2 hrnky mouky
- ¼ kávové lžíce jedlé sody
- 1 kávovou lžíci soli
- ¼ kávové lžíce prášku do pečiva
- 1 hrnek horké vody
- ¾ hrnku kakaového prášku
- ¾ hrnku rostlinného oleje
- ½ hrnku cukru
- 2 vejce
Na krém a ozdobu:
- 2 lžíce prášku z lyofilizovaných borůvek
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru

Postup
Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech by se mělo vejít 12 cupcaků vedle sebe. Při přípravě dbejte na to, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu.
V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. V robotu pak vyšlehejte olej s cukrem. Postupně ke směsi přidávejte vajíčka a šlehejte dál. Při nízké rychlosti pak přisypejte nejprve cca třetinu sypké směsi, poté postupně zbytek.
V menší misce si mezitím do hladka rozmíchejte horkou vodu s kakaovým práškem. Do těsta pak kakao přidávejte postupně a šlehejte, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
Těsto nalejte do předpřipravených formiček na muffiny (zhruba do dvou třetin). Pečte 20–30 minut.
Příprava krému je snadná. Smíchejte šlehačku s práškem z lyoovoce. Přidejte moučkový cukr a sýr mascarpone. Šlehejte, dokud krém hezky nezhoustne.
Před zdobením nechejte cupkaky vychladnout. Krém naneste zdobicím sáčkem a na závěr cupcake posypte lyofilizovanými borůvkami!

Tak co, nalákali jsme vás na mrazem sušené ovoce? Pokud stále váháte které, hoďte si kostkou. A u házení si vychutnejte třeba šampaňské – s čím jiným než s lyofilizovanými jahodami. Na zdraví!