30 minut
8–10 porcí
Co budete potřebovat?
Na pěnu:
- 200 ml aquafaby (nálev z cizrny)
- jednu lžíci jablečného octa
- 40–60 g cukru krystal nebo xylitolu
- 2 lžíce prášku z lyofilizovaných jahod
Na dozdobení:
- plátky lyofilizovaných jahod
- lístky máty
Postup
Tekutinu z konzervované cizrny (aquafabu) přecedíme přes síto do mísy šlehače a šleháme 10 minut, dokud nezačne vznikat sníh. Následně přidáme lžíci jablečného octa a šleháme dalších 20 minut. Během šlehání postupně po lžících přidáváme cukr. Místo bílého cukru můžete využít třeba i sladidlo xylitol – má méně kalorií a je vhodný pro diabetiky, protože má nízký glykemický index!
Šleháme, dokud není sníh tuhý a lesklý. Nemusíte se bát, že aquafabu přešleháte, na rozdíl od vaječných bílků se přešlehat nedá! Nakonec přidáme dvě lžíce prášku z lyofilizovaných jahod a naposledy zašleháme.
Prášek má několik výhod – je vyrobený pouze z lyofilizovaných jahod a neobsahuje žádná další aditiva, což zaručuje neodolatelnou chuť i kvalitu. Zároveň si takto zpracované jahody zachovají všechny vitamíny i vůni, takže vám poděkují nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše zdraví!

Vzniklou pěnu dáme pomocí stěrky do skleniček a necháme alespoň půl hodiny zchladnout v lednici. Na závěr dezert zdobíme celými lyofilizovanými jahodami a mátou.