🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Veganství a vegetariánství

v pondělí 8. 3. | 12486x přečteno | 7 minut čtení


Asi víte, co obnáší být vegetariánem. Je dokonce možné, že nejednoho znáte, či jím dokonce sami jste. Nebo kopete ještě vyšší ligu a razíte veganství? Ať už máte raději maso, nebo zeleninu, základní informace o jakémkoliv druhu stravování by nám chybět neměly. Jak bychom pak mohli říci, že jiný způsob není správný? Pojďme se tedy spolu podívat, co všechno vegetariánství a veganství obnáší.

Sdílet



Veganství a vegetariánství

Co se v článku dozvíte?

Ekologie a uhlíková stopa

Věděli jste, že krávy mají špatný vliv na životní prostředí? Zní to podivně, avšak čísla nelžou. Při produkci hovězího masa se udává až 60 kg emisí, tedy škodlivých plynů vypuštěných do ovzduší, na kilogram suroviny. Dále je to něco přes 20 kg u jehněčího a beraního masa. Tabulku ukončují právě ořechy, které produkují kolem 0,3 kg plynu ze zemědělských aktivit. Svůj podíl na ekologické katastrofě však vyvažují díky korunám stromů, které pohlcují uhlík a tím zlepšují ovzduší.

Emise, především tedy metan a oxid uhličitý, prokazatelně zhoršují životní prostředí, jejich nadměrnou produkcí výrazně ovlivňujeme globální oteplování a aktivity s ním spojené. Tím zhoršujeme celkovou globální situaci a prohlubujeme tíhu na životní prostředí.

Do emisních čísel se započítává vícero vlivů produkce potravin. Jsou to výpary z biomas a hnojiv, plyny vypouštěné chovem a výkrmem, využívání energií a vody při zpracování, transportu, maloobchodních procesech a taky výrobou obalových materiálů.

Není však radno všechnu vinu házet jenom na krávy, vždyť bychom jich tolik nepotřebovali, kdybychom je nechtěli jíst. Je tedy nutné si uvědomit, že vina padá především na naši konzumní společnost. Být vegetariánem, veganem, nebo alespoň z části omezit celý tento kolos konzumace masa, tedy nemusí být na škodu nám, ani našim potomkům. 

Jak snížit svou uhlíkovou stopu?

Vše záleží na tom, jak často maso konzumujeme a jakou rostlinnou surovinou se ho rozhodneme nahradit. Například takové avokádo, které je kontroverzní plodinou kvůli přepravě na dlouhé vzdálenosti, zanechává až sedmkrát menší uhlíkovou stopu než porce kuřecího masa! Obecně doporučujeme jíst co nejvíce lokální a sezónní produkty. 

Svou vlastní uhlíkovou stopu si můžete vypočítat použitím online dostupné kalkulačky. A jak to vypadá při rozpočítání na jednotlivé potraviny, zjistíte třeba zde

 Při produkci hovězího masa se do životního prostředí dostává mnoho emisí.

Co je to vegetariánství?

Jistě vás nepřekvapí, že vegetariáni odmítají konzumovat maso hlavně z toho důvodu, že chtějí omezit zabíjení živých tvorů pro nadměrnou lidskou spotřebu. To je však jen jeden z důvodů, proč jsou mnozí lidé v současnosti motivováni omezit přísun masa.

Dalším důvodem je právě zmiňovaný ekologický dopad na planetu. Pokud upravíte svůj jídelníček a odepřete si maso, výrazně snížíte svoji uhlíkovou stopu. Produkce masa na náš stůl totiž není jen o zabíjení zvířat, ale také o etice a globální odpovědnosti.

Tzv. laktovegetariánská dieta s příjmem ryb je asi nejrozšířenějším typem takového stravování vůbec. Představuje vegetariánství, při němž člověk přijímá laktózu i vejce (tedy živočišné produkty) a omezuje pouze masné výrobky s výjimkou rybího masa.

Co je to veganství?

Veganství zachází ještě o trochu dále než vegetariánství, vegani totiž odmítají konzumaci všech živočišných produktů včetně mléka, vajec nebo třeba medu. Veganský jídelníček je však stále ohromně bohatý a pestrý! Základem je ovoce a zelenina, obiloviny, ořechy a semínka. Bílkoviny nahradí luštěniny nebo houby. Jednotlivé potraviny tak zajišťují dostatečné množství vitamínů i minerálů, bílkovin, sacharidů i zdravých tuků.

Tento způsob stravování však nevyhovuje každému, a v případě, že vaše tělo potřebuje zvýšenou dávku některé živiny, je možné stravu rozšířit o doplňky stravy rostlinného původu.

Co takové stravování přináší?

Vynechání masa v jídelníčku však není jen o tom, co si musíme upírat. I když se to na první pohled nezdá, čistě rostlinná strava prospívá našemu tělu. Má vliv na snížení cholesterolu, redukuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Taky má preventivní účinky na vznik rakoviny tlustého střeva nebo prsou. 

Třeba takové sušené plody a semínka obsahují rostlinné tuky plné esenciálních mastných kyselin, které si tělo nedokáže vytvořit a je proto nutné přijímat je potravou. Vláknina v luštěninách či obilovinách prospívá vyprazdňování. Je potřeba nezapomínat také na bílkoviny, které se nejlépe získávají z masa a jiných živočišných produktů, avšak pokud je maso výrazně průmyslově zpracováno, jeho výživová hodnota klesá až pod hranici rostlinných proteinů a živin. Alespoň zřídkavá výměna flákoty masa za lehký těstovinový salát s oříšky, kouskem tofu a čerstvou zeleninou tak prospěje nejenom veganům, ale i prvotřídním masožravcům. 

Existují i takzvaní „praví vegani“, jejichž snaha nekončí pouze na talíři. Praví vegani se totiž vyhýbají i výrobkům z kůže či peří, kosmetice testované na zvířatech či dokonce hedvábí. Důvodem, proč se vydat na tuto cestu, může být zvyk, zdraví, ekologické myšlení a v některých případech dokonce náboženství.

Co vegetariáni a vegani vlastně jí?

Které suroviny nesmí chybět v košíku každého správného vegetariána či vegana? Asi nejznámější surovinou je tofu. Vyrábí se srážením sójového mléka. Ze sóji se vyrábí i tzv. sójové maso, které vzniká dehydratací sójového proteinu. Obsahuje tak množství bílkovin, ale minimum tuků a žádný lepek. Pokud však lepek zvládáte, můžete vyzkoušet seitan, jinak známý také jako glutenové maso. To je vyrobené z pšeničného lepku.

Jako náhrada živočišného mléka slouží různá rostlinná mléka, kterých je na trhu obrovské množství. Mezi nejznámější patří sójové, mandlové, kokosové či rýžové. Pokud chcete překvapit chuťové buňky vyzkoušejte například mléko z quinoi či konopí. Jak si takové mandlové mléko vyrobit doma? I o tom jsme už psali

U nás ve Světě plodů se zaměřujeme především na ořechové pasty. Mnozí si myslí, že jejich chuť a konzistence bude stejná jako arašídové máslo, které známe ze supermarketu, to však není pravda. Naše pasty jsou 100% a neobsahují žádné přidané cukry či aditiva. Výroba ořechové pasty obnáší mletí suchých plodů, a proto není těžké připravit si zdravou pastu přímo doma.

Dalšími složkami potravy je již zmíněné ovoce, zelenina, luštěniny, semínka, ořechy či obilniny. Tyto suroviny by však zaručeně neměly chybět ani v jídelníčku toho nejzarytějšího masožrouta! Pokud se masa člověk nechce, nebo nedokáže vzdát, existuje i takzvané flexibilní vegetariánství neboli flexitariánství. To umožňuje občas maso do jídelníčku zařadit. Jaké? A jak často? Podrobnosti se dozvíte tady.

Na co si dát pozor?

Správně postavená vegetariánská a veganská strava je bohatá na antioxidanty, sacharidy, vlákninu i minerální látky. Co naopak chybí, jsou nenasycené mastné kyseliny, cholesterol či bílkoviny. Vegetariáni a vegani mohou také trpět na nedostatek vitaminu B12, železa, selenu či vápníku.

Laktovegetariánská dieta však není obecně považována za škodlivou ani pro okrajové skupiny lidí, ať už jsou to diabetici, těhotné či kojící ženy, nebo samotné děti. 

Různé živiny je možné nahradit prostřednictvím jiných surovin, určitě ale platí, že pokud uvažujete nad změnou v stravování, je vhodné nejdříve pečlivě prostudovat složení jednotlivých surovin vašeho starého jídelníčku. Čeho budete mít nedostatek, čemu se díky změně vyhnete a čím přesně chybějící živiny nahradíte.

Je nutné, zajímat se o svou stravu i tělo. Sledování nutričních hodnot a obsahu živin v potravě, kterou každodenně konzumujeme, by se určitě neměli vyhýbat ani „všežravci“. Právě to je jednou z důležitých výhod vegetariánství či veganství. Ti totiž mnohdy, na rozdíl od všežravců, věnují svůj čas i energii výběru těch správných surovin a netradičních spojení. Přemýšlejí nad tím, aby byl jejich jídelníček vyvážený a pestrý. 

To chci!
Bílkoviny vám pomůže doplnit třeba konopný raw protein.

Jak zvýšit příjem bílkovin?

Pokud nekonzumuje maso či jeho výrobky, potřebujeme zvýšit příjem bílkovin z jiných zdrojů. Vhodnou cestou jak na to jsou právě rostlinné proteiny nebo další veganské, proteine nabušené produkty. Existuje třeba dýňový, arašídový nebo rýžový

S rostlinným proteinem je to trochu jiné než s tím živočišným, v první řadě nedosahuje stejné množství bílkovin jako ten živočišný, na druhé straně je však lépe stravitelný, nevyváří pocit přecpanosti a lehce splyne s vaším jídlem. Bílkoviny tak můžete konzumovat i prostřednictvím koláčů či dortů, kde zastoupí i texturu klasické mouky. Vhodné jsou ale také na zahuštění omáček nebo klasicky do smoothies a shaků.

Ve Světě plodů na to myslíme, a proto jsme pro vás přichystali třeba veganské proteinové těstoviny. Jsou skvělé do salátů, ale i jako příloha. Skvěle zasytí a potěší i ty největší gurmány – zkusíte osvědčenou kombinaci se sušenými rajčaty, máte rádi chuť konopného proteinu nebo poškádlíte chuťové pohárky něčím ostřejším?

 Vyzkoušejte vyměnit obyčejné těstoviny za ty proteinové!

Je potřeba zdůraznit, že nutné myslet na stravu jako celek. Každý by si měl hlídat celkový příjem podle toho, jak je fyzicky aktivní, jestli má nějakou alergii nebo intoleranci a jaké má další zdravotní komplikace. Není také radno podceňovat signály těla. Nedostatek živočišných bílkovin může způsobovat některým jedincům zdravotní potíže. Vždy se doporučujeme poradit s nutričním specialistou a o svůj jídelníček se aktivně zajímat. 

Tip!

Pokud jste při čtení článku dostali chuť na něco dobrého, možná trošku hříšného, nemusíte si zoufat. U nás najdete veganské čokolády s prvotřídních surovin. Nabízíme třeba unikátní veganskou mléčnou čokoládu z Madagaskaru, nebo nugátovou čokoládu Gianduia. A jestli máte rádi výraznou chuť kakaových bobů, sáhněte po 100% hořké čokoládě!

A pro všechny dospěláky vyrobil Ben Cristovao trvanlivou veganskou buchtu ve skle. Rum cake by Timba je tak nejen superdezertem pro všechny vegany, ale taky prémiovým dárkem pro jakoukoli příležitost! 

Čtěte také

Jak posílit imunitu?

Jak posílit imunitu?

20.09.24 | 8893x přečteno | 4 minuty

Tajemství bezlepkového pečení

Tajemství bezlepkového pečení

13.08.24 | 1444x přečteno

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?