Flexitariánství: zajímáte se o to, co jíte?

 

Současná moderní doba nabízí celou řadu různých alternativních způsobů stravování. Patří mezi ně i flexitariánství. Této dietě se také říká semivegetariánství, protože je povoleno konzumovat i malé množství masa. Ale ne jen tak ledajakého. Pojďte s námi zjistit, jaká je strava flexitariánů a co může tělu přinášet.

 

Co se v článku dozvíte:

  1. V jakých případech zvolit alternativní způsob stravování 
  2. Co je to flexitariánství 
  3. Jaká je strava flexitariánů 
  4. Jaké potraviny je „povolené“ jíst 
  5. Čemu se vyhnout 
  6. Jaké má flexitariánství výhody a nevýhody 
  7. Jak změnit jídelníček 
 
flexitarianstvi-vyhody
 

Co je alternativní způsob stravování

Alternativní strava se nejvíce odlišuje tím, že některé druhy pokrmů zcela nebo částečně vylučuje z repertoáru . Důvodů pro alternativní způsoby stravování je mnoho – skladbu jídelníčku mohou lidé měnit z náboženských, filozofických, zdravotních nebo i ekologických a environmentálních důvodů. Rozdíly se objevují nejen ve skladbě surovin v jídelníčku, ale také v samotné přípravě pokrmů nebo v omezování některých surovin kvůli jejich složení nebo původu

 

Výhody a nevýhody

Výhody závisí především na tom, jakou alternativní dietu si vyberete, a tedy jaké potraviny konzumujete. Alternativní způsob stravování může pomoci s některými zdravotními obtížemi. Nejčastěji mezi ně patří vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, obezita nebo obtíže trávicího a zažívacího charakteru. 

Některé druhy alternativní stravy jsou však spojeny i s riziky. Ta souvisí především s tím, kdo alternativní způsob stravy využívá. Vyšší riziko spojené s některými zdravotními obtížemi kvůli vyloučení určitých druhů potravin, je pro malé děti, těhotné nebo kojící ženy a osoby se závažnými zdravotními potížemi. Alternativní způsoby stravování totiž ve většině případů nabízejí omezený výběr surovin a tím i živin, které z nich přijímáme. Důležité je proto vždy dbát na vyváženost

  

Filozofie flexitariánského způsobu stravování

Jedná se o způsob stravování, který je ekologický, etický a dbá na ochranu životního prostředí. Snahou flexitariánů je jíst v souladu s přírodou, a chránit tak planetu a její zdroje. V neposlední řadě se také snaží o snížení uhlíkové stopy. Tomuto tématu jsme se věnovali i v našem článku o veganství a vegetariánství. Začtěte se!

Flexitariánství je styl, který se vegetariánství hodně podobá, ale není tak striktní. Jedná se vlastně o „flexibilní vegetariánství“. Maso flexitariáni jedí pouze z ekologických chovů nebo ulovené z volné přírody. Někdo maso zařazuje pouze v určitých dnech, někdo jej zase v určité dny nekonzumuje, jiní jí maso pouze výjimečně. Spíše než o striktní dietu můžeme mluvit o trendu ve výživě a přístupu k vlastnímu jídelníčku

Flexitariáni se zajímají o původ potravin celkově. Snaží se je nakupovat od farmářů, kteří o svá chovná zvířata i plodiny na polích pečují s ohledem na životní prostředí a etiku. Pokud kupují produkty v obchodech, studují etikety a zajímá je především, z čeho jsou potraviny složené a odkud pochází.

 

flexitarian-maso

Flexitariáni dbají na to, aby maso pocházelo pouze z ekologických chovů.
  

Stravovací návyky

Dalo by se říci, že se tento způsob stravování přibližuje stravě našich babiček a prababiček. Ty připravovaly většinou pokrmy spíše rostlinného původu a maso se na stole objevovalo jen zřídka, a to především ve svátečních dnech. Strava je flexibilní, obsahuje velké množství zeleniny, ovoce, ořechů, semínek, obilovin a luštěnin. Zařadit můžete i celozrnné pečivo. Maso se konzumuje jen občas – flexitariáni jsou přesvědčení, že ačkoliv je člověk všežravec, nemusí mít na stole maso každý den. Zároveň se tímto způsobem naučíte brát ohled na životní prostředí. 

  

Doporučované potraviny 

Především je to ovoce a zelenina. Jako kvalitní zdroj bílkovin můžete použít tofu, tempeh, luštěniny nebo sóju. Dokonalým zdrojem zdravých tuků jsou přírodní ořechy (především ty vlašské, kešu nebo pistácie), semínka, olivy nebo ořechová másla. Zařadit je vhodné také rostlinná nebo ořechová mléka. Jak na ně se dozvíte v našem článku.

Maso je vhodné tehdy, pokud pochází z ekologických farem a volného chovu, stejně tak dbejte na původ vajec a mléka. Jako příloha může pro zpestření sloužit i mnohdy opomíjená quinoa, pohanka nebo jáhly. 

 

jak-poznat-alergie-na-orechy

Pro flexitariány jsou ořechy skvělým zdrojem zdravých tuků a minerálů. Vyzkoušejte třeba MYX Exclusivka
  

Čemu se flexitariáni vyhýbají?

V první řadě jsou to produkty živočišného původu z velkochovů, kde zvířata nemají dostatek volného prostoru a jsou jim podávána krmiva s aditivy. Důležité je tedy dívat se po ekologických certifikátech. Ani průmyslově zpracovávané cukrovinky, velké množství pečiva z bílé mouky a polotovary nejsou při této dietě zrovna žádané. Žádný komplexní seznam povolených nebo zakázaných potravin nenajdete, záleží spíše na osobním přístupu a celkové skladbě jídelníčku. 

 

Výhody flexitariánství

Americká asociace American Heart Association na svých stránkách zveřejnila informace o zdravotních přínosech částečného vyloučení masa z jídelníčku. Mezi nejvýraznější benefity patří snížení rizika, že budete trpět některou z chorob srdce, cukrovkou druhého typu či některým z druhů rakoviny. Neměl by vás trápit ani zvýšený krevní tlak nebo zvýšená hladina cholesterolu.

Kromě toho tělu touto dietou dodáte dostatek vlákniny, která nejen zasytí, ale má pozitivní vliv na trávicí soustavu. A nezapomeňte, že zdravá střeva znamenají silnou imunitu! Esenciální mastné kyseliny získáte ze zdravých tuků, které se nacházejí v ořeších a semínkách. Tyto kyseliny si naše tělo neumí samo vyrobit, proto je musíme přijímat z potravy. Kde je najít a které tuky jsou tedy zdravé? Přečtěte si náš článek

 
prehledna-tabulka-tuku-cz
  

Nevýhody a úskalí

Vzhledem k tomu, že snížený příjem masa může být příčinou nedostatku vitamínu B12, je potřeba jej doplnit jinou cestou. To však snadno vyřeší například vyšší konzumace špenátu, zelí nebo brokolice. Menší spotřebu masa a absenci dalších živin, které obsahuje, lze samozřejmě částečně nahradit i vegetariánskými potravinami. Patří mezi ně tofu, seitan, fazole, čočka, vejce nebo celozrnné cereálie. Bílkoviny doplníte i z artyčoku, chřestu, růžičkové kapusty nebo kukuřice. Tuto zeleninu velmi snadno upravíte nejen jako přílohu, ale i jako hlavní chod. Využít můžete i rostlinné proteiny, které jednoduše přidáte třeba do svého smoothie.

Dobré je dávat pozor i na hladinu železa a zařadit více potravin, které jej přirozeně obsahují. Doporučujeme třeba dýňová semínka nebo častější zařazení mořských plodů. Skvělé jsou pro doplnění železa i meruňky!

Pro správně sestavený jídelníček je potřeba dbát na kvalitu základních potravin. A za kvalitu je většinou potřeba si připlatit. Ať už se rozhodnete svůj jídelníček upravit jakkoliv, je potřeba jej sestavit tak, aby obsahoval všechny potřebné mikro- i makroživiny, což v tomto případě vyžaduje čas věnovaný hledání lokálních producentů, kteří nabízí suroviny a potraviny v dostatečné kvalitě.

 

jak-doplnit-protein-flexitarian

Proteiny můžete v bezmasých dnech doplnit třeba i rostlinnými proteinovými prášky
  

Proč flexitariánství vyzkoušet?

Důvodů, proč vyzkoušet flexitariánský způsob stravování, je hned několik. Ve vašem jídelníčku se objeví hlavně potraviny, které jsou pro tělo prospěšné a dodají mu potřebné živiny. Především se jedná o zeleninu a ovoce. Jestliže máte nějaké to kilo navíc, tento způsob stravování vám může pomoci se jich zbavit. Zároveň pomůžete chránit přírodu. Produkce živočišných produktů, kterých se ve flexitariánské stravě objevuje minimum, je velmi náročná na spotřebu přírodních zdrojů a jejich omezení pomáhá životnímu prostředí. A v neposlední řadě se naučíte lépe poznávat, jak vaše tělo reaguje na různé druhy potravin.

 

I jídelníček flexitariána může být rozmanitý

Pokud se obáváte jednotvárnosti jídelníčku, nemusíte mít strach. Ke snídani si můžete připravit smoothie z domácího mandlového mléka s jahodami a chia semínky. Chcete-li snídani bohatší, vyzkoušejte tofu se zeleninou, celozrnný toast s míchanými vejci a avokádem, selský jogurt s lyofilizovanými borůvkami a granolou, nebo třeba kaši z quinoy s MYXem sladkých ořechů.

K obědu si můžete připravit pečenou zeleninu s kousky krůtího masa, vařenou hnědou rýži s pečenou mrkví, zeleninový salát s krevetami doplněný sezamovými semínky a celozrnným toastem nebo luštěninový salát s vejcem. K večeři si uvařte pohanku s dušenou zeleninou, grilovaného lososa s hráškem a ledovým salátem nebo třeba hřejivou dýňovou polévku. Nevíte, jak na ni? Máme pro vás recept!

 

dynova-polevka-2

Dýňová polévka je lehká, zdravá a zvládne ji uvařit každý.

 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv alternativní způsob stravování, vždy dbejte na své zdravotní limity a vše konzultujte s odborníky. Jídelníček přizpůsobte aktivitám během dne a také alergiím a intolerancím, na které trpíte. Správně sestavený jídelníček by měl obsahovat všechny podstatné živiny a musí respektovat vaše individuální potřeby.

 

 

logo_small