Prodejny jsou stále otevřeny. Po-Pá 9:00-18:00, So 9:00-12:00. Čekáme na vás!

Domácí mandlové mléko

 

Kravské, ovčí nebo kozí mléko známe všichni. Ale co třeba rýžové, ovesné, kešu nebo mandlové? Rostlinná mléka čím dál častěji nahrazují ta živočišná, ať už kvůli intoleranci na laktózu, veganskému či raw stravování nebo ekologickému způsobu života. Nemusíte však nutně dodržovat žádnou dietu, abyste si jídelníček zpestřili kvalitním rostlinným mlékem. Takové mandlové mléko je plné vitamínů a minerálů a jeho nasládlá ořechová chuť vás mile překvapí.

 

mandlove-mleko

 

Mandlovým mlékem nemyslíme to předražené z obchodu, u něhož platíte za hezký obal a přidaný cukr. Můžete si jej snadno připravit doma, ušetříte a ještě vám planeta poděkuje – v našich prodejnách nakoupíte ořechy i bez obalu, doma si mléko dáte do skleněné lahve a nevyprodukujete žádný odpad navíc! Při nákupu do vlastních obalů navíc dostanete 5% slevu.

Výhod domácího mandlového mléka je nespočet. Domácí výrobou připravíte mléko bez konzervantů, stabilizárorů a přidaného cukru, který je ve většině kupovaných nápojů (v některých je ho dokonce více než mandlí!). Zároveň můžete kontrolovat podíl ořechů a vody, a docílit tím té pravé chuti. Mandle jsou skvělým přírodním zdrojem vitamínu E (na 100 gramů mandlí připadá 26 mg vitamínu), zároveň se pyšní vysokým obsahem hořčíku (270 mg na 100 gramů mandlí) a vápníku (269 mg na 100 gramů mandlí). A jistě vás potěší, že za suroviny na výrobu jednoho litru poctivého domácího mléka zaplatíte až o třetinu méně, než za litr mléka kupovaného

 priprava-mandloveho-mleka

 

Budete potřebovat: 

  • 1 hrnek mandlí Carmel nebo Raw Valencia
  • 4 hrnky vody + voda navíc na namočení mandlí
  • špetka soli
  • plátýnko na zcezení
  • výkonný mixér

 

K přípravě mléka doporučujeme mandle Carmel nebo Valencia. Americké mandle Carmel mají sladší a plnější chuť. Jádra jsou o něco menší, jsou proto ideální pro použití v kuchyni a příprava mléka vás vyjde o něco levněji.  Naproti tomu španělské mandle Valencia jsou raw, zachovaly si proto maximum živin. Mají také tužší slupku, která je bohatým zdrojem vitamínu E a vlákniny. Ať už si vyberete jedny, nebo druhé, postup přípravy je vždy stejný:

Mandle namočíme do studené vody tak, aby byly všechny úplně ponořené. Máčet by se měly alespoň 4 hodiny, ideálně je však v jejich lázni necháme odpočinout přes noc. Budou se nám nejen lépe mixovat, ale mléko bude i krémovější a co je hlavní – mandle tím probudíme k životu

Další den z mandlí slejeme vodu, dáme je do mixéru spolu se čtyřmi hrnky čerstvé studené vody a rozmixujeme je na kaši. Můžeme přidat i špetku soli, která zvýrazní nasládlou chuť ořechů. Následně směs přecedíme přes bavlněné plátýnko nebo jemnou gázu a vymačkáme do misky hotové mléko. V lednici vám domácí mandlové mléko vydrží 3–4 dny. 

Zbytky dužiny v plátýnku nevyhazujte! Jsou plné vlákniny a s troškou šikovnosti spotřebujete i je. Záleží na výkonnosti vašeho mixéru, pokud máte zbytky jemné, nebojte se je vysušit a použít místo mandlové mouky do pečení nebo k přípravě raw dezertů. Jestli vám zbyly větší kousky, rozložte je na plech a nechejte je v troubě při 60–80 °C vysušit do křupava. Pak je můžete přidat do jogurtu, ovesné kaše nebo jako ozdobu na dorty a dezerty. Skvěle chutnají také v domácí granole!

Mandlové mléko v pěti bodech:

  • Má příjemnou ořechovou chuť, smetanovou barvu a krémovou texturu podobnou jako kravské mléko. 
  • Vyjde vás levněji než kupované a zároveň bude daleko lepší.
  • Není tak kalorické jako kravské nebo sójové, ale obsahuje také méně bílkovin.
  • Domácí mandlové mléko vydrží v lednici 3–4 dny.
  • Zbytky jader využijete do raw dezertů, jogurtu nebo kaší.
 

mandlove-mleko-1

 
Tip!

Pokud byste si chtěli přeci jen osladit život, doporučujeme do mandlového mléka přidat (spíše než cukr) agávový nebo javorový sirup, případně rozmixovat spolu s mandlemi jednu až dvě datle medjool zbavené pecky. Nápoj si můžete okořenit vanilkou, skořicí nebo exotickým kardamomem. Že nechcete, aby koření bylo v mléce vidět? Vyzkoušejte naše extrakty – snadno je rozmícháte a jejich chuť vás dostane!

 

Nechte si mlaskat!

 logo_small