Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 9020x přečteno
Jsem královnou všech datlí. Ta největší a nejlahodnější odrůda dovezená na český trh. Jsem zásobárnou energie, vitamínů a minerálů. Skrývám malou pecku, kterou můžeš zkusit i zasadit!
Jedná se o nejlahodnější odrůdu datlí. Velké plody jsou medově sladké a můžete v nich cítit také tóny karamelu a skořice. Jsou šťavnaté, měkké a uvnitř se ukrývá malá pecka, která jde snadno odstranit. Na jejich povrchu někdy můžete vidět slabý bílý povlak, ale nemusíte se bát, jedná se o přirozeně vykrystalizovaný cukr, který je přirozenou součástí dužiny. Datle jsou díky svým nutričním hodnotám skvělou svačinou při fyzickém výkonu, ale hodí se také do všemožných dezertů – velmi populární jsou například pro RAW pečení. A už jste je zkusili dát před konzumací na chvíli do mrazáku? Vychutnejte si jejich dokonale sladké tóny!
Deglet datle má jemně křupavou slupku a šťavnatý vnitřek. Neobsahuje pecku a má nejméně sacharidů ze všech odrůd.
Sayer datle jsou polosuché datle bez pecky. Mají až 85 % sacharidů a po ochutnání ucítíte karamelově sladký nádech medových tónů.
Datle Medjool jsou královny všech datlí. Jsou ceněné pro jejich jemnou a žvýkavou texturu, bohatou chuť a šťavnatost. Obsahují snadno vyjmutelnou pecku
Deglet datle má jemně křupavou slupku a šťavnatý vnitřek. Neobsahuje pecku a má nejméně sacharidů ze všech odrůd.
Sayer datle jsou polosuché datle bez pecky. Mají až 85 % sacharidů a po ochutnání ucítíte karamelově sladký nádech medových tónů.
Datle Medjool jsou královny všech datlí. Jsou ceněné pro jejich jemnou a žvýkavou texturu, bohatou chuť a šťavnatost. Obsahují snadno vyjmutelnou pecku
Celosvětově je k dispozici více než 200 druhů datlí. Mezi populární odrůdy patří například datle medjool, piarom, deglet, barhi, rabbi, thoory, sayer, dayri, zahidi a safawi. Každý druh má svou specifickou barvu a chuť. Medjool datle se pěstují například v Maroku, Palestině, Jordánsku a Saúdské Arábii nebo Izraeli a dozrávají mezi prvními. Pocházejí z oblasti Mezopotámie. Datle jsou plody datlovníku pravého, jedná se tedy o palmu. V současnosti se obvykle vyskytují v poušti a subtropické oblasti. Samostatně se pěstuje samčí a samičí rostlina. Drobné samičí květy vyrůstají na rozvětvených větvích dlouhých až 70 cm. K opylování dochází větrem, ale v produkčních oblastech se opylují ručně. Následně se plody sbírají a zamrazí, případně suší.
„Datle Medjool jsou pro nás sezónní surovinou. Dovážejí se do evropských skladů (zpravidla v říjnu a listopadu) v omezeném množství. Na přelomu jara a léta jde o méně dostupnou surovinu. V době, kdy datle začnou cukernatět = vylučují přirozený cukr na svůj povrch a vytvářejí bílý povlak, mohou laikovi připadat plesnivé, avšak jejich kvalita je zachována. Datle by podle mě neměly chybět v žádné spíži stejně jako další sušené ovoce. “
10 zajímavostí o datlích: co skrývá sladký poklad pouště?
27.01.22 | 2070x přečteno | 6 minut
14.10.21 | 2235x přečteno
Nejlepší datle, které jsem kdy jedla. Mohu jen doporučit!
Nejlepší datle vůbec - bez pochyb. Lepší jsem nejedla. Kupuju pravidelně.
Nejlepší datle, které jsem kdy jedla. Mohu jen doporučit!
Nejlepší datle vůbec - bez pochyb. Lepší jsem nejedla. Kupuju pravidelně.
moc dobré
Datle Medjool