Ruby 47% čokoláda

od 219 Kč od 190 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Ach, ta oslnivá barva! A ta ovocná chuť! Jsem revoluční objev ve světě čokolády! Uchvátila jsem spoustu kuchařů a cukrářů po celém světě a jsem si jistá, že ani Ty nebudeš výjimkou!

          • bez přidaných barviv
          • pro netradiční pečení
          • z rubínových kakaových bobů

 

Detailní informace

500g
Skladem
219 Kč
190 Kč bez DPH
2.5kg
Skladem
1 005 Kč
874 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Ruby 47% čokoláda

Informace a výživové hodnoty 

Ruby čokoláda se vyrábí z kakaových bobů speciální odrůdy Ruby cocoa, které se liší od všech ostatních. Tyto boby jsou totiž přirozeně narůžovělé a následným zpracováním se barva ještě více zvýrazní. Kromě vzhledu je ruby čokoláda charakteristická také jemnou ovocnou chutí, která svou lehce kyselou svěžestí dodá šmrnc vašim dezertům. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí? 

 

Použití a temperace

Snadno se rozpouští a hodí se zejména jako poleva či dekorace, do máslových krémů a také je z ní skvělá horká čokoláda. Doporučujeme ji při zpracování co nejméně míchat s dalšími surovinami, nejlépe se s ní pracuje v nejčistší podobě. Výsledné produkty se pak skvěle párují s malinami, pistáciemi, ale třeba také s kozím sýremVyzkoušejte například naše mandlové koláčky s růžovou vodou a ruby čokoládou.

Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění 43 až 45 °C, zchlazení 26 °C a použití při 28,5 až 29,5 °C.

 

vyroba-cokolady

 

5 věcí, které jste o této surovině nevěděli

  1. Obsahuje minimálně 47,3 % kakaa, 35,9 % kakaového másla a minimálně 26,3 % mléka.
  2. Patří mezi 4 přírodní druhy čokolád - dalšími jsou bílá, mléčná a hořká. 
  3. Při kontaktu s vlhkostí, vzduchem a světlem čokoláda šedne. 
  4. Lehce nakyslá chuť, podobně jako bobulové ovoce.
  5. Bez přidaných barviv a ovocných příchutí.

 

nanuk

 
Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmotamásloprášek nebo čokoláda.  

jak-se-vyrabi-cokolada 

Doplňkové parametry

Kategorie: Čokoláda
Základní specifikace: #oddelovac#
Složení: cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakaová hmota, emulgátor sójový lecitin, regulátor kyselosti kyselina citronová, přírodní vanilkové aroma
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu: Belgie
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: znovuuzavíratelný ZIP sáček
Typ sušení: -
Velikost: 12 mm
Úprava: pecky
Obchodní třída: -
Odrůda: -
Makroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Energetická hodnota: 2356 kJ / 563 kcal
Tuky: 35,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 21,5 g
Sacharidy: 49,6 g
z toho cukry: 48,5 g
Vláknina: 0,7 g
Bílkoviny: 9,3 g
Sůl: 0,27 g
Mikroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Vápník: 262,7 mg
Železo: 1,2 mg
Hořčík: 34,5 mg
Fosfor: 237,1 mg
Draslík: 413,2 mg
Sodík: 106,2 mg
Zinek: 1,1 mg
Měď: -
Selen: -
Vitamín C: 0,563 mg
Vitamín B6: 0,088 mg

Použití ruby čokolády

Recept – dort z karamelové a ruby čokolády

Zpracování ruby čokolády

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
DJ Avatar autora | 27.2.2021
Tato čokoláda mně velice mile překvapila. Hledala jsem barevnou čokoládu na ozdobení donutů, ale aby nebyla z barviv. Musím říci, že mi chutnala nejvíce, líbí se mi na ni, že není moc přeslazená a jemně nakyslá chuť ji dodává správný šmrnc. Za mně je to top čokoláda a už přemýšlím do jakého receptu ji budu moct příště zase použít.
5
A Avatar autora | 20.12.2020
Sladká a kyselá chuť se tu snoubí v naprostou dokonalost. Určitě doporučuji nejen na zdobení, ale i jako delikatesu samu o sobě. Kdyby šlo dát 10 hvězd má je ode mě!
5
K Avatar autora | 11.5.2020
Ruby čokoládu jsem hledala na cukroví na Vánoce a díky ní jsem vlastně objevila i Svět Plodů, kde teď kupuji pravidelně hlavně v kamenné prodejně. Ruby je svěží a ovocná chuťově se skvěle hodí na linecké cukroví a když se ozdobí ještě drcenými sušenými malinami a pistáciemi...tak to vypadá i krásně :)