Prodejny jsou otevřeny každý všední den 9:00-18:00 a v sobotu 9:00-12:00. Moc se na vás těšíme!

Ruby 47% čokoláda

od 219 Kč od 190 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Ach, ta oslnivá barva! A ta ovocná chuť! Jsem revoluční objev ve světě čokolády! Uchvátila jsem spoustu kuchařů a cukrářů po celém světě a jsem si jistá, že ani Ty nebudeš výjimkou!

          • bez přidaných barviv a GMO
          • výjimečná výrobní technika
          • vyrobená z rubínových kakaových bobů

 

Detailní informace

500g
Skladem
219 Kč
190 Kč bez DPH
2.5kg
Skladem
1 005 Kč
874 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Ruby 47% čokoláda

Informace a výživové hodnoty 

Ruby čokoláda se vyrábí z kakaových bobů speciální odrůdy Ruby cocoa, které se liší od všech ostatních. Tyto boby jsou totiž přirozeně narůžovělé a následným zpracováním, jehož přesný postup zatím výrobce Barry Callebaut úspěšně tají, se jejich barva ještě více zvýrazní. Nezaměnitelný vzhled a jemná ovocná chuť jsou pro ruby charakteristickým znakem. Je jediným novým druhem čokolády za posledních 80 let a spolu s mléčnou, hořkou a bílou se ruby řadí mezi čtyři přírodní typy čokolád. Díky její jedinečné barvě a nezaměnitelné chuti si ji velmi oblíbili cukráři z celého světa. 

Použití

Snadno se rozpouští a hodí se zejména jako poleva či dekorace, do máslových krémů a také je z ní skvělá horká čokoláda. V každém dezertu jen zazáří a její jedinečná ovocná chuť mu dodá svěžest s lehkou kyselostí. Doporučujeme ji při zpracování co nejméně míchat s dalšími surovinami, nejlépe se s ní pracuje v nejčistší podobě – již zmíněné polevy nebo vlastní originální čokoládové tabulky, ozdoby či figurky, tyto výsledné produkty se pak skvěle párují s malinami, pistáciemi, ale třeba také s kozím sýrem. 
Zkuste si upéct naše mandlové koláčky s růžovou vodou a ruby čokoládou.

 

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Obsahuje minimálně 47,3 % kakaa, 35,9 % kakaového másla a minimálně 26,3 % mléka.
  2. Ruby čokoláda je bez přidaných barviv a ovocných příchutí.
  3. Čokoláda je citlivá na vlhkost, vzduch a světlo – při dlouhodobém vystavení těmto vlivům čokoláda šedne. 
  4. Chutná lehce nakysle, podobně jako bobulové ovoce.
  5. Stupně pro temperování jsou pro rozpuštění 43 až 45 °C, zchlazení 26 °C a použití při 28,5/29,5 °C.

 

Základní specifikace
Složení cukr, kakaové máslosušené mléko, kakaová hmota, emulgátor: sójový lecitin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, přírodní vanilkové aroma
Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu Belgie
Trvanlivost 3–8 měsíců
Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %,
chraňte před přímým slunečním zářením
Balení znovuuzavíratelný ZIP sáček
Velikost nespecifikované
Úprava calletky
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda nespecifikované

 

 
 
Poznámka nákupčího

Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
 

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmotamásloprášek nebo čokoláda.

 

Tip

Zabalte si čokoládu do sváčonosiče a můžete ji mít vždy a všude po ruce!

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 2356 kJ / 563 kcal
Tuky 35,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny 21,5 g
Sacharidy 49,6 g
z toho cukry 48,5 g
Vláknina 0,7 g
Bílkoviny 9,3 g
Sůl 0,27 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápník 262,7 mg
Železo 1,2 mg
Hořčík 34,5 mg
Fosfor 237,1 mg
Draslík 413,2 mg
Sodík 109,7 mg
Vitamín C 0,563 mg

 

Použití ruby čokolády

Recept – dort z karamelové a ruby čokolády

Zpracování ruby čokolády

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
DJ Avatar autora | 27.2.2021
Tato čokoláda mně velice mile překvapila. Hledala jsem barevnou čokoládu na ozdobení donutů, ale aby nebyla z barviv. Musím říci, že mi chutnala nejvíce, líbí se mi na ni, že není moc přeslazená a jemně nakyslá chuť ji dodává správný šmrnc. Za mně je to top čokoláda a už přemýšlím do jakého receptu ji budu moct příště zase použít.
5
A Avatar autora | 20.12.2020
Sladká a kyselá chuť se tu snoubí v naprostou dokonalost. Určitě doporučuji nejen na zdobení, ale i jako delikatesu samu o sobě. Kdyby šlo dát 10 hvězd má je ode mě!
5
K Avatar autora | 11.5.2020
Ruby čokoládu jsem hledala na cukroví na Vánoce a díky ní jsem vlastně objevila i Svět Plodů, kde teď kupuji pravidelně hlavně v kamenné prodejně. Ruby je svěží a ovocná chuťově se skvěle hodí na linecké cukroví a když se ozdobí ještě drcenými sušenými malinami a pistáciemi...tak to vypadá i krásně :)