60 minut
25-30 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g krystalového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva špetka soli
- 2 vejce
- 80 ml řepkového oleje
- 200 ml mléka
Ganache:
- 200 g bílé čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- 200 g bílé čokolády
- 200 g hořké čokolády
- 200 g ruby čokolády
- libovolné mleté ořechy, lyofilizované ovoce, kousky mléčného karamelu
Postup
- Začněte s přípravou ganache z bílé čokolády - smetanu pomalu zahřejte v menším rendlíku pod bod varu a následné ji nalijte na kousky čokolády. Společně míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nespojí se smetanou. Chvilku to trvá, ale nakonec vám vznikne krásně hladký krém. Ten dejte odpočinou to lednice alespoň na hodinu, ideálně během této doby párkrát promíchejte.
- Na těsto spolu nejprve ve větší míse prošlehejte obě vejce s mlékem, olejem a cukrem. Až se všechny suroviny spojí, přidejte i ostatní sypké suroviny - mouku, kokos, prášek do pečiva a špetku soli. Opět společně míchejte, aby vám vzniklo hladké těsto. To nalijte na plech s pečicím papírem o velikosti 20x30cm a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 30 minut, dokud nezačne těsto zlátnout.
- Po upečení nechte korpus zcela vychladnout a následně ho celý rozdrobte na co nejmenší kousíčky - můžete si pomoct mixérem, ale zvládnete to snadno i rukama. Poté k rozdrobenému korpusu přidejte připravenou vychladlou čokoládovou ganache a rukama vypracujte kompaktní těsto, ze kterého půjdou tvarovat kuličky. Pokud by bylo těsto příliš drobivé, můžete přidat pár kapek smetany, pokud naopak příliš mazlavé, pomozte si trochou kokosu.
- Z připraveného těsta tvarujte kuličky o průměru cca 3cm a skládejte je ideálně na plech s pečícím papírem - ten následně přesuňte do lednice a nechte tam kuličky 20 minut odpočívat.
- Na finální ozdobení rozpusťte vybranou čokoládu ve vodní lázni. Nejprve do čokolády namočte špičku tyčinky na dortová lízátka (případně tlustou špejli) a na tu pak napíchněte připravenou dortovou kuličku. Tu následně ponořte do čokolády, aby byla ze všech stran obalená, nechte okapat a ozdobte podle své fantazie. Použít můžete jakékoliv nasekané ořechy, krásně vypadají například pistácie nebo mandle, dále pak barevné lyofilizované ovoce, nebo i kousky mléčného karamelu.
- Hotové cake pops nechte v chladu ztuhnout, ideálně je nepokládejte, ale zapíchněte tak, aby byly postavené vodorovně. Použít k tomu můžete například polystyren nebo jakékoliv nádoby vysypané krystalovým cukrem. A po zatuhnutí už si je můžete vychutnávat, dobrou chuť!