🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Sl(o)upněte si přírodní mulťák: Co obsahují banány a proč je jíst?

ve středu 9. 8. | 16968x přečteno


Na banány už nemusíme stát frontu, a tak jim nic nebrání, aby se v ovocné hitparádě celoročně houpaly proklatě vysoko. Plusové body přitom získávají za skvělou chuť, praktické „balení“ i služby, které prokazují našemu zdraví. Přečtěte si, jaké živiny banány obsahují a proč byste si na banánu měli pochutnat každý den. S našimi tipy na recepty z banánů to půjde samo!

Sdílet



Sl(o)upněte si přírodní mulťák: Co obsahují banány a proč je jíst?

Co se v článku dozvíte?

Nakrmte tělo minerály

Banánovníky se pěstují v tropických zemích, kde také slouží jako jeden z hlavních zdrojů potravy i obživy místních pěstitelů. Banány určené na vývoz do našich končin se ale sklízejí ještě zelené a s vydatnou pomocí etylenu dozrávají až během přepravy. (Etylen je plyn, který se z rostlin uvolňuje i během jejich přirozeného zrání.) Díky tomu nám na pulty obchodů dorazí už tak akorát zralé i se všemi svými zdravotními benefity.

Překypují nejen vitamíny (zejména B6 a C), ale i minerály, na které se v prevenci a péči o zdraví klade čím dál větší důraz. O spoustu z nich totiž přicházíme vlivem chronického stresu, kouření či nadměrné konzumace kávy a alkoholu. Stačí však slupnout jeden průměrný banán a rázem přijmeme zhruba 10 % denní doporučené dávky hořčíku i draslíku, bez kterých se náš organismus neobejde.

banán ruka na žlutém pozadí

Banány pro tělo i hlavu v cajku

Právě zmiňovaný koktejl hořčíku, draslíku a vitamínu B6 je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů – a to i v přeneseném slova smyslu. Konzumace banánů tak kromě prevence křečí pozitivně působí také na naši psychiku. Úsměv se koneckonců hlásí o slovo už při pohledu na optimistickou banánovou barvu. :-)

Banány navíc obsahují aminokyselinu tryptofan, která je spolu s vitamínem B6 základním stavebním materiálem pro výrobu serotoninu – tzv. hormonu štěstí. Další z přítomných hormonů dobré nálady – dopamin – pak na mozek působí jako silný antioxidant, který má potenciál snižovat riziko různých degenerativních onemocnění včetně Parkinsonovy choroby. zdroj

Bioaktivních látek s antioxidačními účinky je ale v banánu celá řada. Za zmínku stojí třeba fytosteroly, karotenoidy či fenoly, které pomáhají chránit buňky před působením volných radikálů, a mohou se tak podílet na prevenci rakoviny a dalších nepříjemných onemocnění. zdroj

infografika co obsahuje banan

Smlsněte si dobrou náladu:

Banány pro zdraví srdce

Nedostatek hořčíku může vést až k srdeční arytmii, a tak se ho vyplatí – třeba s pomocí banánu – zařadit do jídelníčku v co nejhojnějším množství. Pro správnou činnost srdce a regulaci krevního tlaku je přitom zásadní i obsažený draslík, který podle studií dokonce výrazně snižuje riziko mrtvice a kardiovaskulárních chorob. Banány navíc obsahují minimum problematického sodíku, takže jsou pro kardiaky ideální potravinou.

Banány pro dobré trávení

Protože jsou banány zdrojem vlákniny v podobě rozpustného pektinu i rezistentního škrobu, podílí se na bezproblémovém trávení, zdravém mikrobiomu a prevenci rakoviny tlustého střeva.

Jsou vhodné i při trávicích potížích. Jestli však banány stolici spíše „staví“, nebo usnadňují její průchod, je silně individuální a záleží i na stupni jejich zralosti. Podle babských rad si ale konzumací většího množství méně zralých banánů rozhodně koledujeme o zácpu.

Zdraví začíná ve střevech: jak posílit mikrobiom?

Ideální sváča pro hubnutí i doplnění energie

Pokud hledáte zdravější alternativu komerčních sladkostí, jsou banány skvělou volbou. Spolehlivě uspokojí chutě a díky vláknině zároveň i zasytí. Jeden menší banán má přitom asi jen 100 kcal.

Dopustit na něj nedají ani sportovci. Banán je totiž dobře stravitelný, a tak se hodí pro doplnění energie před, při nebo po tréninku, a jako bonus snižuje riziko následných křečí. Ze stejných důvodů je vhodný i jako svačina na výlet, která je navíc zabalená v tom nejekologičtějším obalu – ve vlastní slupce.

TIP: Jak využít banánovou slupku? Podle lidové moudrosti z diskuzních fór se osvědčila na leštění bot i hnojení květin.

Banánová svačinka, která se nezkazí:

Kdy naopak banány raději nejíst?

Banány jsou jedním z možných alergenů. Reakce se nejčastěji projevuje otokem a svěděním sliznic či kůže, případně trávicími obtížemi. Velké množství draslíku pak může být rizikové pro pacienty s onemocněním ledvin. V takovém případě se řiďte doporučením lékaře.

Průvodce nákupem: Není banán jako banán

Zelený, nebo žlutý? Tohle banánové dilema má jasné rozhřešení – záleží na vašich preferencích a dietních cílech. Zelený, tedy ještě ne zcela zralý banán totiž obsahuje více škrobů na úkor jednoduchých cukrů, takže lépe zasytí a méně rozhoupe hladinu krevního cukru. Dokonale zralý banán je na cukry bohatší, a tak je vhodný pro rychlé doplnění energie nebo jako součást pokrmů či koktejlů, které chcete přirozeně osladit.

stupně zralosti banánu

Ovocný, nebo zeleninový? Pokud patříte k fanouškům zelených banánů, možná se zaradujete, když v obchodě narazíte na nevídaně velké zelenáče. Dobře si ale přečtěte cedulku. Může jít o plantainy neboli zeleninové banány, které je potřeba tepelně upravit. V jihovýchodní Asii, Africe a Karibiku se z nich připravují různé kaše, polévky či kari směsi. Setkat se s nimi můžete také ve formě plantainové mouky.

Obyč, nebo férové a bio? Problematické podmínky v pěstitelských organizacích banánům trochu kazí reputaci. Pokud vám tedy záleží na tom, abyste svým nákupem zlepšili životní podmínky drobných pěstitelů, hledejte v obchodech banány se značkou FAIRTRADE. Šetrnost k životnímu prostředí i našemu zdraví pak slibují banány s nálepkou BIO, které se pěstují bez chemického ošetřování.

Čerstvý, nebo sušený? Tady je to jasná remíza. Sušené banány jsou snad jen o něco praktičtější na cesty a velkorysejší, co se trvanlivosti týká. Díky absenci vody se navíc pyšní koncentrovanějším obsahem živin, takže se hodí mít je po ruce, když zrovna potřebujete extra dávku minerálů.

srovnání sušených banánů
Není banán jako banán! Pozor si dejte zejména na ty "sušené" ze supermarketů, které jsou ve skutečnosti smažené a uměle doslazované.

Jak vybrat sušené banány

Ne všechno sušené ovoce je zpracováno tak, aby si zachovalo svůj přínos pro naše zdraví. Při výběru sušených banánů se proto piďte po tom, co se v sáčku opravdu ukrývá:

Banánové chipsy – lákavě křupavá a sladká kolečka nenesou název chipsů jen tak pro nic za nic. Jsou totiž smažené (často v palmovém nebo nekvalitním rostlinném) oleji a hojně doslazované. Jejich výživové hodnoty tak mohou být ještě zběsilejší než u klasických brambůrků a je k nim proto potřeba přistupovat jako ke kterékoliv jiné laskomině.

Přirozeně sušené banány – na první pohled zaujmou hnědou barvou a po ochutnání překvapí svou měkkostí a žvýkavostí. Jsou přirozeně sladké, voňavé, nesířené a vhodné jako pravidelná svačinka pro dospělé i děti.

Lyofilizované banány – jsou lehoučké a příjemně chrumkavé i bez přídavku cukru a oleje. Díky šetrnému sušení mrazem si zachovávají maximum živin, vůně i chuti a nabízí neomezené možnosti využití. Jsou perfektní jen tak na zobání, do domácí granoly nebo jako ozdoba dezertů.

Recepty z banánů jsou sázkou na jistotu

Na to, abyste si pozvali banány do kuchyně, nemusíte být žádný master chef. Recepty s banánem totiž bývají jednoduché na přípravu a spoléhají se na banánové superschopnosti – výsledek je díky nim dokonale vláčný a přirozeně sladký i bez použití hromady cukru. Mezi osvědčenými chuťovými kombinacemi přitom jednoznačně vede banán s čokoládou, která si nechává šlapat na paty arašídovým máslem.


TIP: Přebytky banánů oloupejte a uložte do mrazáku. Přijdou vhod, až vás přepadne chuť na zmrzlinu nebo smoothie. 

Banana bread: banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banánové dinosauří lívance: hravá snídaně pro celou rodinu

Banánová smoothie bowl

Kakaové wafle z banánu

Banánová ovesná kaše


Banánová svačinka do ruky, která se nezkazí:

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?