60 minut
8–10 porcí
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 6 lžic ghí, másla nebo kokosového oleje
- 6 lžic olivového oleje
- ½ šálku kokosového cukru
- 5 vajec
- 1 šálek jogurtu
- 1 lžíce růžové vody
- 10-15 kapek extraktu z kardamomu nebo lžička mletého koření
- 1 šálek mandlové mouky
- 1 šálek hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na sirup:
- ½ šálku medu
- ⅓ šálek pomerančového džusu
- 2 lžíce růžové vody
- 2 lžíce (a hrst navíc na ozdobu) nasekaných pistácií nebo pistáciových kousků
Volitelné:
- 5-10 kapek šafránového extraktu nebo větší špetka sušeného šafránu (do sirupu)
- jedlé květy růží na dekoraci
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C. V misce smícháme oba druhy tuků, přidáme cukr a směs vyšleháme do krémové konzistence. Poté po jednom přidáváme vejce a každé důkladně zamícháme. Přidáme jogurt a vše vyšleháme v nadýchanou směs, do které přidáme růžovou vodu a kardamom. Prosejeme mandlovou mouku, hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a vše do směsi lehce vmícháme.
Vzniklé těsto nalijeme do vymazané formy, kterou můžeme pro jistotu vysypat moukou nebo strouhankou, aby se chlebíček nepřichytil. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 35 až 40 minut, dokud není povrch těsta zlatý a špejle po zapíchnutí doprostřed korpusu nevyjde čistá.
Medový sirup
Během pečení dortu si připravíme sirup. Zkombinujeme med s pomerančovým džusem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme společně probublávat asi 5 minut, dokud sirup nezhoustne. Ke konci vaření můžeme přidat šafrán nebo šafránový extrakt, který sirupu dodá krásně žlutou barvu a výrazné kořeněné aroma. Vypneme plamen a do sirupu vmícháme růžovou vodu. Ta se přidává až jako poslední, protože delší tepelnou úpravou ztrácí na intenzitě. Nakonec přidáme nasekané kousky pistácií.
Jdeme do finále!
Tenkou špejlí nebo ostrým kuchyňským nožem opatrně propícháme. Teplý sirup rovnoměrně nalijeme na koláč a necháme odležet několik hodin (nejlépe přes noc), aby korpus nasákl chuť a aroma sirupu. Hotový dort můžeme ozdobit sušenými jedlými lístky růží a hrstí pistáciových kousků.