Prodejny jsou otevřeny každý všední den 9:00-18:00 a v sobotu 9:00-12:00. Moc se na vás těšíme!

Recept na vajíčkovou pomazánku

 

Po Velikonocích nám doma často zbyde spousta natvrdo uvařených vajec. A co s nimi? Tradiční „vajíčkovku“ zvládne každý, většinou neobsahuje více než 3 ingredience a je hotová v cuku letu. Zkuste letos klasiku trošku ozvláštnit, připravit si domácí majonézu, využít lyofilizovaný kopr nebo si místo vajíčkové připravit lehkou vegan pomazánku s kurkumou! Netradičním vajíčkovým pomazánkám zdar!

 
recept-na-vajickovou-pomazanku
 

Vajíčková pomazánka s domácí majonézou a koprem

Co budete potřebovat?

Na majonézu:

  • 1 velký žloutek
  • 75 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci jablečného octa 
  • sůl a pepř
 

Na pomazánku:

 

Připravit domácí majonézu je docela jednoduché. Navíc do pomazánky nepřijdou žádná zbytečná „éčka“ a získáme kontrolu nad tím, co na jednohubkách nebo chlebíčcích bude. 

Odměříme si 75 ml slunečnicového oleje do sklenice a přimícháme k němu dvě lžíce olivového oleje. Žloutek dáme do úzké nádoby a tyčovým mixérem začneme šlehat. Ke žloutku postupně tenkým pramínkem přiléváme smíchaný olej a šleháme, dokud není směs hustá. Nakonec přidáme lžíci jablečného octa, osolíme, opepříme a naposledy zašleháme. 

Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Velikost záleží jen na vás. Poté si v míse smícháme domácí majonézu, hořčici a čerstvý sýr. Přidáme na kostky nakrájená vajíčka a jemně, ale důkladně promícháme. Pomazánku dochutíme lyofilizovaným koprem, solí a pepřem. Mrazem sušený kopr má stejnou sílu jako ten čerstvý a pomazánce dodá nevšední chuť. Mňam! 

 

Tip!

Pokud si potrpíte na precizní kousky a chcete si ušetřit čas, můžete využít strunové kráječe. Buď ten, kterým běžně o Vánocích protlačujete brambory do salátu, nebo ten, který je určený pro krájení vajíček na plátky. Pro dokonale malé čtverečky pak jen vajíčko otočíte o 90 stupňů a ještě jednou překrojíte. Jednoduché, že?

 

vajickova-pomazanka

 Pažitka dodá pomazánce jarní svěžest.
 

Fit vajíčková pomazánka

Co budete potřebovat:

 

Vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme. Poté je podélně rozkrojíme a vydlabeme lžičkou žloutky. Ty dáme do misky, rozmačkáme a smícháme se skyrem a hořčicí. Pomazánka tak bude mít krásně žlutou jednotnou barvu. Bílky si nakrájíme na jemné kostičky a přimícháme ke směsi. Na závěr lehce opražíme vlašské ořechy a společně s konopnými semínky je vmícháme do pomazánky. Opražené oříšky pomazánku božsky rozvoní a dodají jí šmrnc. Podle chuti ještě přidáme špetku soli a pepře. 

 

vajickova-pomazanka-jednoduchy-recept

 Ozdobit jednohubky můžete třeba polovinou vlašského ořechu.
 

Vegan ‚vajíčková‘ pomazánka 

Co budete potřebovat:

  • 200 g tofu natural
  • 3 lžíce sojanézy
  • 2 lžíce rostlinného jogurtu
  • 1 lžička černé soli kala namak
  • 1 lžička kurkumy 
  • 1 lžička lyofilizovaného prášku z česneku 
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • jarní cibulka

 

V míse si nejprve smícháme sojanézu a rostlinný jogurt. Použít můžete kešu, nebo ovesný – záleží jen na vás. Přidáme černou sůl, kurkumu, česnekový prášek a lahůdkové droždí. Tofu si nakrájíme na malé kostičky nebo rozmačkáme vidličkou. Přidáme do směsi v misce a promícháme. Jarní cibulku očistíme a nasekáme najemno. Má jemně štiplavé tóny a pomazánce dodá svěžest, takže s ní nemusíte šetřit! Pomazánku je dobré nechat v lednici alespoň dvě hodiny uležet. Pak si ji můžete namazat na oblíbené krekry.

 

vegan-vajickova-pomazanka-recept

Na ozdobu se skvěle hodí i lyofilizovaná rajčátka.
 

Až se vám vaječná pomazánka podle našeho receptu doma povede, nezapomeňte se podělit o radost. Pochlubte se nám fotkou, pošlete ji na Facebook do zpráv nebo nás označte na Instagramu! Budeme se těšit!

 

 

logo_small