❤️❤️ Křupavé valentýnské dárky už čekají. Zamilujte se! ❤️

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Kváskový žitno-špaldový chléb se semínky

v úterý 10. 1. | 1149x přečteno


Křupavá kůrčička, dokonalá vůně a chuť, které se neříká ne. Kváskový chléb se semínky z žitno-špaldové mouky to prostě umí. Upečte si tento „majstrštyk“ také a okouzlete vaše blízké domácím chlebem, před kterým ostatní pečivo zbledne závistí...

Sdílet



Kváskový žitno-špaldový chléb se semínky
60 minut*
1 chléb

 * Je třeba k času připočítat i přípravu rozkvasu a dobu, kdy těsto necháváme odpočinout. 

Co budete potřebovat?

Na rozkvas:

  • 2 lžíce kvásku
  • 150 ml vlažné vody
  • 150 g celozrnné žitné hladké mouky

Na těsto:

Postup přípravy kváskového chleba

Den předem začněte přípravou rozkvasu. 2 lžíce kvásku rozmíchejte ve 150 ml vlažné vody. Poté přimíchejte 150 g žitné mouky. Mísu zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě 12 hodin pracovat.

Po 12 hodinách odeberte 2 lžíce z rozkvasu do skleničky a v lednici uchovejte na další pečení.
Do zbytku rozkvasu přilijte vlažnou vodu a promíchejte metličkou. V další míse smíchejte mouky se semínky, solí a kmínem

TIP: I při pečení kváskového chleba se můžete odvázat. Stačí smíchat vícero druhů semínek nebo do těsta přidat i kousky oblíbených ořechů. 

Přilijte rozkvas (v něm případně rozmíchejte fenyklové kapky) a zpracujte těsto. Těsto přendejte do pečicí chlebové formy. Můžete ji předtím důkladně vytřít máslem nebo ji vyložit pečicím papírem. Mokrýma rukama uhlaďte povrch a posypejte semínky. 

Nechte 3–4 hodiny stát na teplém místě.

Troubu rozpalte na 250 °C. Do takto silně vyhřáté trouby přendejte opatrně formu s těstem a pečte 2–3 minuty. Poté ztlumte na 230 °C a pečte 30 minut. Po této době ještě ztlumte na 200 °C a dopékejte dalších 20–25 minut.

Po upečení chléb opatrně vyndejte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír pak sloupnete, když chléb vystydne.

Recept a foto:  @zdrave–zivena

Nevíte, co namazat na chleba?

pomazánka z brynzy
Co takhle dokonale vychucenou pomazánku z brynzy? Stačí ozdobit ředkvičkou, klíčky a křupavými semínky. Bon apetit!
vajíčková pomazánka
Tradiční „vajíčkovku“ zvládne každý a je hotová v cuku letu. Co ji ale trošku ozvláštnit? Koprem nebo třeba domácí majonézou?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?