60 minut*
1 chléb
* Je třeba k času připočítat i přípravu rozkvasu a dobu, kdy těsto necháváme odpočinout.
Co budete potřebovat?
Na rozkvas:
- 2 lžíce kvásku
- 150 ml vlažné vody
- 150 g celozrnné žitné hladké mouky
Na těsto:
- rozkvas (kvásek smíchaný s vodou a moukou)
- 270 ml vlažné vody
- 100 g celozrnné hladké žitné mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 50 g slunečnicových semínek + na posypání
- 50 g dýňových semínek + na posypání
- 20 g lněného semínka + na posypání
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky drceného kmínu
- Můžete dochutit pár kapkami fenyklového extraktu
Postup přípravy kváskového chleba
Den předem začněte přípravou rozkvasu. 2 lžíce kvásku rozmíchejte ve 150 ml vlažné vody. Poté přimíchejte 150 g žitné mouky. Mísu zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě 12 hodin pracovat.
Po 12 hodinách odeberte 2 lžíce z rozkvasu do skleničky a v lednici uchovejte na další pečení.
Do zbytku rozkvasu přilijte vlažnou vodu a promíchejte metličkou. V další míse smíchejte mouky se semínky, solí a kmínem.
TIP: I při pečení kváskového chleba se můžete odvázat. Stačí smíchat vícero druhů semínek nebo do těsta přidat i kousky oblíbených ořechů.
Přilijte rozkvas (v něm případně rozmíchejte fenyklové kapky) a zpracujte těsto. Těsto přendejte do pečicí chlebové formy. Můžete ji předtím důkladně vytřít máslem nebo ji vyložit pečicím papírem. Mokrýma rukama uhlaďte povrch a posypejte semínky.
Nechte 3–4 hodiny stát na teplém místě.
Troubu rozpalte na 250 °C. Do takto silně vyhřáté trouby přendejte opatrně formu s těstem a pečte 2–3 minuty. Poté ztlumte na 230 °C a pečte 30 minut. Po této době ještě ztlumte na 200 °C a dopékejte dalších 20–25 minut.
Po upečení chléb opatrně vyndejte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír pak sloupnete, když chléb vystydne.
Recept a foto: @zdrave–zivena