30 minut
300–400 g
Vajíčková pomazánka s domácí majonézou a koprem
Co budete potřebovat?
Na majonézu:
- 1 velký žloutek
- 75 ml slunečnicového oleje
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci jablečného octa
- sůl a pepř
Na pomazánku:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- čerstvý sýr
- 1 lžíci hořčice
- lyofilizovaný kopr
Postup
Připravit domácí majonézu je docela jednoduché. Navíc do pomazánky nepřijdou žádná zbytečná „éčka“ a získáme kontrolu nad tím, co na jednohubkách nebo chlebíčcích bude.
Odměříme si 75 ml slunečnicového oleje do sklenice a přimícháme k němu dvě lžíce olivového oleje. Žloutek dáme do úzké nádoby a tyčovým mixérem začneme šlehat. Ke žloutku postupně tenkým pramínkem přiléváme smíchaný olej a šleháme, dokud není směs hustá. Nakonec přidáme lžíci jablečného octa, osolíme, opepříme a naposledy zašleháme.
Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Velikost záleží jen na vás. Poté si v míse smícháme domácí majonézu, hořčici a čerstvý sýr. Přidáme na kostky nakrájená vajíčka a jemně, ale důkladně promícháme. Pomazánku dochutíme lyofilizovaným koprem, solí a pepřem. Mrazem sušený kopr má stejnou sílu jako ten čerstvý a pomazánce dodá nevšední chuť. Mňam!
Tip!
Pokud si potrpíte na precizní kousky a chcete si ušetřit čas, můžete využít strunové kráječe. Buď ten, kterým běžně o Vánocích protlačujete brambory do salátu, nebo ten, který je určený pro krájení vajíček na plátky. Pro dokonale malé čtverečky pak jen vajíčko otočíte o 90 stupňů a ještě jednou překrojíte. Jednoduché, že?
Fit vajíčková pomazánka
Co budete potřebovat?
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 250 g skyru natural
- 1 lžíce hořčice
- 20 g konopného semínka
- 30 g nasekaných vlašáků
- sůl a pepř
Postup
Vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme. Poté je podélně rozkrojíme a vydlabeme lžičkou žloutky. Ty dáme do misky, rozmačkáme a smícháme se skyrem a hořčicí. Pomazánka tak bude mít krásně žlutou jednotnou barvu. Bílky si nakrájíme na jemné kostičky a přimícháme ke směsi. Na závěr lehce opražíme vlašské ořechy a společně s konopnými semínky je vmícháme do pomazánky. Opražené oříšky pomazánku božsky rozvoní a dodají jí šmrnc. Podle chuti ještě přidáme špetku soli a pepře.
Vegan ‚vajíčková‘ pomazánka
Co budete potřebovat?
- 200 g tofu natural
- 3 lžíce sojanézy
- 2 lžíce rostlinného jogurtu
- 1 lžička černé soli kala namak
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička lyofilizovaného prášku z česneku
- 1 lžička lahůdkového droždí
- jarní cibulka
Postup
V míse si nejprve smícháme sojanézu a rostlinný jogurt. Použít můžete kešu, nebo ovesný – záleží jen na vás. Přidáme černou sůl, kurkumu, česnekový prášek a lahůdkové droždí. Tofu si nakrájíme na malé kostičky nebo rozmačkáme vidličkou. Přidáme do směsi v misce a promícháme. Jarní cibulku očistíme a nasekáme najemno. Má jemně štiplavé tóny a pomazánce dodá svěžest, takže s ní nemusíte šetřit! Pomazánku je dobré nechat v lednici alespoň dvě hodiny uležet. Pak si ji můžete namazat na oblíbené krekry.