Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Recept na vajíčkovou pomazánku

v úterý 30. 3. | 164x přečteno


Po Velikonocích nám doma často zbyde spousta natvrdo uvařených vajec. A co s nimi? Tradiční „vajíčkovku“ zvládne každý, většinou neobsahuje více než 3 ingredience a je hotová v cuku letu. Zkuste letos klasiku trošku ozvláštnit, připravit si domácí majonézu, využít lyofilizovaný kopr nebo si místo vajíčkové připravit lehkou vegan pomazánku s kurkumou! Netradičním vajíčkovým pomazánkám zdar!

Sdílet



Recept na vajíčkovou pomazánku
30 minut
300–400 g

Vajíčková pomazánka s domácí majonézou a koprem

Co budete potřebovat?

Na majonézu:

  • 1 velký žloutek
  • 75 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci jablečného octa  
  • sůl a pepř

Na pomazánku:

Postup

Připravit domácí majonézu je docela jednoduché. Navíc do pomazánky nepřijdou žádná zbytečná „éčka“ a získáme kontrolu nad tím, co na jednohubkách nebo chlebíčcích bude.  

Odměříme si 75 ml slunečnicového oleje do sklenice a přimícháme k němu dvě lžíce olivového oleje. Žloutek dáme do úzké nádoby a tyčovým mixérem začneme šlehat. Ke žloutku postupně tenkým pramínkem přiléváme smíchaný olej a šleháme, dokud není směs hustá. Nakonec přidáme lžíci jablečného octa, osolíme, opepříme a naposledy zašleháme. 

Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Velikost záleží jen na vás. Poté si v míse smícháme domácí majonézu, hořčici a čerstvý sýr. Přidáme na kostky nakrájená vajíčka a jemně, ale důkladně promícháme. Pomazánku dochutíme lyofilizovaným koprem, solí a pepřem. Mrazem sušený kopr má stejnou sílu jako ten čerstvý a pomazánce dodá nevšední chuť. Mňam!  

Tip!

Pokud si potrpíte na precizní kousky a chcete si ušetřit čas, můžete využít strunové kráječe. Buď ten, kterým běžně o Vánocích protlačujete brambory do salátu, nebo ten, který je určený pro krájení vajíček na plátky. Pro dokonale malé čtverečky pak jen vajíčko otočíte o 90 stupňů a ještě jednou překrojíte. Jednoduché, že?

Vajíčková pomazánka
Pažitka dodá pomazánce jarní svěžest.

Fit vajíčková pomazánka

Co budete potřebovat?

Postup

Vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme. Poté je podélně rozkrojíme a vydlabeme lžičkou žloutky. Ty dáme do misky, rozmačkáme a smícháme se skyrem a hořčicí. Pomazánka tak bude mít krásně žlutou jednotnou barvu. Bílky si nakrájíme na jemné kostičky a přimícháme ke směsi. Na závěr lehce opražíme vlašské ořechy a společně s konopnými semínky je vmícháme do pomazánky. Opražené oříšky pomazánku božsky rozvoní a dodají jí šmrnc. Podle chuti ještě přidáme špetku soli a pepře.  

Vajíčková pomazánka
Ozdobit jednohubky můžete třeba polovinou vlašského ořechu.

Vegan ‚vajíčková‘ pomazánka

Co budete potřebovat?

Postup

V míse si nejprve smícháme sojanézu a rostlinný jogurt. Použít můžete kešu, nebo ovesný – záleží jen na vás. Přidáme černou sůl, kurkumu, česnekový prášek a lahůdkové droždí. Tofu si nakrájíme na malé kostičky nebo rozmačkáme vidličkou. Přidáme do směsi v misce a promícháme. Jarní cibulku očistíme a nasekáme najemno. Má jemně štiplavé tóny a pomazánce dodá svěžest, takže s ní nemusíte šetřit! Pomazánku je dobré nechat v lednici alespoň dvě hodiny uležet. Pak si ji můžete namazat na oblíbené krekry.

Vajíčková pomazánka
Na ozdobu se skvěle hodí i rajčátka.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?