45 minut
4–5 porcí
Co budete potřebovat?
Na „sýrovou“ omáčku:
- 1 květák
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 100 g kešu (přes noc namočených)
- 200 ml rostlinného mléka
- 30 g lahůdkového droždí
- 1 lžíce hořčice
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky sladké papriky
- 1 lžička prášku z lyofilizovaného česneku
- sůl a pepř
Těstoviny na jednu porci:
- 100 g veganských protein rýžových těstovin
- 1 l osolené vody
Postup
Den dopředu si namočíme kešu ořechy do studené vody. A rovnou si můžeme přichystat i rostlinné mléko. Využít můžete třeba ořechové, a pokud nevíte, jak na něj, poradíme vám.
Květák a mrkve nakrájíme a vaříme v mírně osolené vodě asi 15 minut (do měkka). Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji na půlměsíčky a s trochou oleje zkaramelizujeme na pánvi. Uvařený květák a mrkve, osmaženou cibulku, namočené kešu a rostlinné mléko dáme do mixéru. Celou směs mixujeme dohladka.
Nakonec omáčku dochutíme. Přidáme lžíci hořčice, kurkumu, lahůdkové droždí, sladkou papriku a prášek z česneku. Dle chuti přidáme sůl a pepř.
Omáčku podáváme s vegan rýžovými těstovinami, které vaříme 8–10 minut v osolené vodě. Omáčka výborně poslouží třeba také jako dip k zelenině nebo nachos.
Tip!
Mrkněte na náš videorecept!